Kokeile kuukausi maksutta

Kova talvi kiusasi Ramirentia alkuvuonna 2010

Heikko markkinatilanne ja ankarat sääolosuhteet verottivat vuoden 2010 tammi-maaliskuussa konevuokraamo Ramirent Oyj:n tulosta. Tulos painuikin tappiolliseksi, ja liikevaihto laski 8,7 prosenttia. Toimitusjohtaja Magnus Rosén muistuttaa, että toiminnan kausiluontoisuuden takia vuoden ensimmäinen neljännes on yrityksessä yleensä koko vuoden heikoin.

Heikko markkinatilanne ja ankarat sääolosuhteet verottivat vuoden 2010 tammi-maaliskuussa konevuokraamo Ramirent Oyj:n tulosta. Tulos painuikin tappiolliseksi, ja liikevaihto laski 8,7 prosenttia. Toimitusjohtaja Magnus Rosén muistuttaa, että toiminnan kausiluontoisuuden takia vuoden ensimmäinen neljännes on yrityksessä yleensä koko vuoden heikoin.

”Konsernin nettovelka kasvoi myös investointien ja heikon vuoden alun johdosta, mutta se säilyy kuitenkin terveellä tasolla. Vuonna 2010 rahavirran odotetaan olevan positiivinen.”

 

 

Ramirent-konserni 1-3 2010/1-3 2009
 

  • Liikevaihto milj. euroa 112/122
  • Liikevoitto % -5,0/5,9
  • Tulos ennen veroja milj. euroa -6,0/0,9
  • Omavaraisuusaste % 46,4/39,8
  • Tase, milj. euroa 667,2/710,9
  • Henkilöstö 3 047/3 502

 

Kehitys segmenteittäin

 

Pohjoismaista Ramirentin liikevaihto kutistui vuoden 2010 ensimmäisellä neljänneksellä kaikissa maissa. Suomessa ja Norjassa liikevaihto laski noin kaksi prosenttia. Tanskassa liikevaihdosta leikkautui pois noin 28 prosenttia, Ruotsissakin 8 prosenttia. Ruotsi oli kuitenkin segmentin maista ainoa, joka ylsi voitolliseen alkuvuoteen, kun muilla tulos painui lievästi tappiolliseksi. Suomessa liikevoitto heikkeni ennen kaikkea myynnin laskun ja vuoden 2009 viimeisellä vuosineljänneksellä toteutetun konsernin poistosääntöjen yhdenmukaistamisen vuoksi. 

                                                                    

Ramirentin Itä-Euroopan segmentissä, joka kattaa Venäjän, Viron, Latvian, Liettuan ja Ukrainan, liikevaihto laski tammi-maaliskuussa viidenneksellä. Liikevoitto parani edellisestä vuodesta mutta oli edelleen negatiivinen. Liikevaihto aleni Baltian maissa jatkuneen rakennustoiminnan laskun vuoksi, mutta kasvoi Venäjällä ja Ukrainassa markkinatilanteen parannuttua. Liikevoittoa rasittivat alentunut myynti ja matalat hinnat. Kaluston mukauttaminen Baltian maissa jatkui.

 

Ramirentin Keski-Euroopan segmentissä eli Puolassa, Unkarissa, Tšekissä ja Slovakiassa liikevaihto aleni noin 14 prosenttia. Liikevaihto laski kaikissa maissa ankaran talven vähentäessä niin asunto- kuin infrastruktuurirakentamista. Liikevoittoa rasittivat myynnin lasku ja lisääntynyt hintakilpailu useimmissa tuoteryhmissä, ja vuoden alku painuikin tappiolliseksi.

 

Näkymät vuodelle 2010

 

Uusien asuntojen rakentamisen odotetaan lisääntyvän vuoden 2010 jälkipuoliskolla erityisesti Pohjoismaissa. Ramirent odottaa Keski- ja Itä-Euroopassa konevuokrausmarkkinoiden tasaantuvan vuoden loppua kohden. Infrastruktuuri- ja korjausrakentamisen markkinoiden yhtiö uskoo kehittyvän suotuisasti tai säilyvän suurin piirtein vuoden 2009 tasolla kaikissa maissa.

 

Rosénin mukaan merkkejä joidenkin tuoteryhmien kysynnän elpymisestä oli nähtävissä vuosineljänneksen loppupuolella Pohjoismaissa ja Venäjällä. Yhtiö arvioi, että uudelleenjärjestelyistä ja kiinteiden kustannusten sopeuttamisesta johtuen myös voitto ennen veroja kehittyy myönteisesti vuonna 2010.

 

”Odotamme kuitenkin vuoden 2010 säilyvän haasteellisena, sillä ankara talvi on viivyttänyt sesonkikauden alkua. Lyhyen aikavälin tärkeimpiä tavoitteitamme ovat siksi edelleen kannattavuuden turvaaminen, vuokrakaluston mukauttaminen ja rahavirta.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kova talvi kiusasi Ramirentia alkuvuonna 2010”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat