Luukku sijoittui viidenneksi Solar Decathlon Europe 2010 -kilpailussa

Aalto-yliopiston Luukku-talo kisasi menestyksekkäästi Espanjan Madridissa energiatehokkaan rakentamisen Solar Decathlon Europe 2010 -kilpailussa. Luukku-talo sijoittui viidenneksi tiukassa kilpailussa. Kilpailun voitto meni Yhdysvaltoihin Virginian yliopistolle, saksalaiset Rosenheimin ja Stuttgartin joukkueet miehittivät muut palkintosijat. Kaikkiaan joukkueita oli mukana 17.

Aalto-yliopiston Luukku-talo kisasi menestyksekkäästi Espanjan Madridissa energiatehokkaan rakentamisen Solar Decathlon Europe 2010 -kilpailussa. Luukku-talo sijoittui viidenneksi tiukassa kilpailussa. Kilpailun voitto meni Yhdysvaltoihin Virginian yliopistolle, saksalaiset Rosenheimin ja Stuttgartin joukkueet miehittivät muut palkintosijat. Kaikkiaan joukkueita oli mukana 17.

image

Solar Decathlon on energiatehokkaan rakentamisen kymmenottelu, jossa yliopistojen opiskelijajoukkueet esittelevät suunnittelemiaan ja toteuttamiaan nollaenergiataloja. Taloja arvioidaan kymmenessä eri lajissa. Niitä ovat muun muassa arkkitehtuuri, sisäilmaolosuhteet, innovatiivisuus, energiatase sekä kestävyys. Luukku voitti arkkitehtuurin osakilpailun.

”Poikkeuksellisen korkealaatuinen puutalo, jonka vain suomalaiset osaavat rakentaa”, tuomariryhmän puheenjohtaja, australialainen arkkitehti Glenn Murcut sanoi Luukku-talosta.

Luukku on 42-neliöinen kahden huoneen puutalo. Talon 75 neliömetrin katto on vuorattu aurinkopaneeleilla ja -keräimillä, jotka tuottavat rakennukseen sähkön, samoin kuin lämmitysenergian ja Espanjan helteisessä kesässä kaivatun viilennysenergian. Espanjassa nollaenergiatalo tuottaa enemmän energiaa kuin tarvitsee. Talossa on yhdistetty ilmanvaihto- ja ilma-ilmalämpöpumppujärjestelmä.

Takasivulla olevasta isosta puisesta säleiköstä raitis ilma ohjataan sisään. Olohuoneen seinän säleikkö toimii auringonsuojana. Puu on hillittyyn ulkoasuun luottavan Luukku-talon pääasiallinen rakennusmateriaali.

Poistoilmasta lämpö otetaan talteen 80-prosenttisesti. Ilmatiiviyttä ja jämäkkyyttä puutalo saa Kerto-rungosta ja 30 senttiä paksusta selluloosaeristeestä.

Suomi ensimmäinen pohjoismaa mukana

Solar Decathlon -kilpailu alkoi 18. kesäkuuta ja päättyi 27. päivä. Suomi on ensimmäinen pohjoismaa, joka pääsi mukaan maailmalla arvostettuun kilpailuun. Kilpailuja järjestetään vuoteen 2015, jonka jälkeen niiden anti summataan.

”Kilpailutalojen arvioinnissa on korostunut uusien ja useimmiten luonnonmukaisten keinojen innovatiivinen käyttö rakennuksen sisäilman hallintaan. Ratkaisut eivät ole aina toimivia, mutta ne näyttävät suunnan tulevaisuuden ekotehokkaalle rakentamiselle”, puurakentamisen professori Pekka Heikkinen Aalto-yliopistosta kertoo.

Seuraava Euroopan kilpailu pidetään vuonna 2012 Madrissa, Yhdysvalloissa kisataan jo ensi vuonna. Jo Yhdysvalloissa sovelletaan sääntömuutosta, jonka mukaan kilpailutalojen rakentamiskustannukset saavat yltää enintään 300 000 dollariin.

Luukku-talolla oli kisassa monia tasokkaita kilpailijoita. Esimerkiksi Stuttgartin teknillisen yliopiston home+-niminen on 74 neliömetrin talo, jonka seinät on vuorattu silikonisilla, väritykseltään vaihtelevilla aurinkopaneeleilla.

Talon katto koostuu PCM-materiaalista. Se joko imee tai vapauttaa lämpöä, kun se muuttaa muotoaan kiinteästä nestemäiseksi tai päinvastoin. Sisällä hyödynnetään tornin kautta painovoimallista ilmanvaihtoa ja haihdutusjäähdytystä.

Luukku menossa tuotantoon?

Suomen joukkueeseen kuului opiskelijoita kaikista Aalto-yliopiston korkeakouluista. Opiskelijat asuivat talossa viikon. Kilpailutiimin päärahoittaja on Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran Energiaohjelma.

Luukku-talon arkkitehtuurista vastasi Teknillisen korkeakoulun Wood Program, arkkitehtuurin vastuuhenkilöinä Ulla Weckman, Jaakko Parkkonen ja Mark Auvray. Rakentamisen ja puun käytön vastuuhenkilöinä olivat Ransu Helenius ja Mikko Merz, rakenteet talonrakennustekniikan osalta olivat Heikki Kivisen vastuualuetta. Sisustusratkaisuista vastasi Taideteollisen korkeakoulun Puustudio/Kaisa Takala, Hanna-Liisa Pykälä, Minna Piironen, Satoshi Othaki, Noriyuki Sawaya ja Kana Nakanishi.

Parhaillaan käydään neuvotteluita Luukku-talon saamiseksi tuotantoon. Toistaiseksi varmaa on vain se, että kilpailu- ja näyttelykiertueen jälkeen Luukku-talo muuttaa Mäntyharjun vuoden 2011 loma-asuntomessualueelle.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Luukku sijoittui viidenneksi Solar Decathlon Europe 2010 -kilpailussa”

Vastaa