Kokeile kuukausi maksutta

Matti Harjuniemi ehdottaa korkovähennyksen tilalle asumisen perusvähennystä

Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi esittää, että nykyisen korkovähennyksen tilalle luotaisiin asteittain perusvähennys, joka huomioisi myös vuokralla asuvat. ”Valtio tukee korkovähennyksen muodossa oman asunnon ostajia nyt noin 600 miljoonalla eurolla vuodessa. Korkojen noustessa tuki nousee helposti yli miljardiin vuodessa. Voidaan arvioida, että tämä raha pumppaa asuntojen hintoja reilusti ylöspäin ja itse asiassa asuntojen ostajat eivät hyödy tilanteesta.”

Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi esittää, että nykyisen korkovähennyksen tilalle luotaisiin asteittain perusvähennys, joka huomioisi myös vuokralla asuvat. "Valtio tukee korkovähennyksen muodossa oman asunnon ostajia nyt noin 600 miljoonalla eurolla vuodessa. Korkojen noustessa tuki nousee helposti yli miljardiin vuodessa. Voidaan arvioida, että tämä raha pumppaa asuntojen hintoja reilusti ylöspäin ja itse asiassa asuntojen ostajat eivät hyödy tilanteesta."

image

”Myös kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen rakentamista voitaisiin tukea selvästi enemmän. Meillä tuetaan asumista ensi vuonnakin 2,2 miljardilla eurolla. Tästä vain 13 prosenttia menee asuntojen rakentamisen tukemiseen, loppu menee asumisen tukemiseen”, Harjuniemi totesi Kuopiossa.

Budjettirahoitus liian lyhytaikainen malli infran rakentamiseen

Samalla Harjuniemi otti kantaa infran rakentamisen rahoitukseen. Hän tukee kaavailuja siitä, että maanteiden ja rautateiden rakentamiseen saataisiin pitempiaikainen malli.

”Vuosittainen budjettirahoitus on ehdottomasti liian lyhyt ja vaikea pitkäaikaiseen väylästön rakentamiseen. Siksi Vihreiden esittämä vaalikauden mittainen malli tai nyt esillä oleva valtion infrayhtiö ovat ehdottomasti tutkimisen ja kehittämisen arvoisia ajatuksia. Samoin kannattaisi kokeilla infrarahastoja elinkaarimallin toteuttamiseksi.”

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Matti Harjuniemi ehdottaa korkovähennyksen tilalle asumisen perusvähennystä”

  1. On hyvä pitää mielessä myös se seikka että valtio ja kunta keräävät asunnon kokonaiskustannuksesta neljänneksen omaan taskuunsa arvonlisäverona ynnä veronluonteisina liittymis-, rakennuslupa-, yms maksuina.
    Olisi kohtuullista että asunnon hankkija saisi jotain konkreettista moisen summan vastineeksi. Valtio voisi hyvin esim. taata koko asuntolainan.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat