Kokeile kuukausi maksutta

Kiistellystä asuntolainan korkovähennyksestä ei vielä päätöksiä

Asuntolainan korkovähennyksen jatko herättää hämmennystä. Verojärjestelmän uudistusta pohtivan valtiovarainministeriön työryhmän on tulkittu vähintään vilauttaneen tämän korkovähennyksen poistamista.

Asuntolainan korkovähennyksen jatko herättää hämmennystä. Verojärjestelmän uudistusta pohtivan valtiovarainministeriön työryhmän on tulkittu vähintään vilauttaneen tämän korkovähennyksen poistamista.

Työryhmässä jäsenenä oleva Veronmaksajain keskusliiton Teemu Lehtinen kiistää STT:lle, että ryhmällä olisi tästä vielä mitään linjauksia. Nykyiset verotuet ja -vähennykset tulevat hänen mukaansa keskusteluun vasta myöhemmin.

Lehtisen mukaan asuntolainan korkovähennysten poistamista ei voi pohtia pelkkänä verotekniikkana. Asuntolaina on monella koko elämän mittavin talouspäätös, hän muistuttaa.

Muun muassa keskustan asuntopoliittisen työryhmän puheenjohtaja kansanedustaja Antti Kaikkonen ennätti jo kannanotossaan torjua verovähennysoikeiden poiston.

-Sadat tuhannet suomalaiset ovat rakentaneet oman taloussuunnittelunsa vuosiksi osittain sen varaan. Nopeat muutokset asiassa ajaisivat monet taloudelliseen ahdinkoon.

Kiivasta keskustelua


Korkovähennys koskee suurta joukkoa suomalaisia, sillä noin 1,4 miljoonaa veronmaksajaa tekee tämän vähennyksen. Euroissa mitattuna vähennys laski vuonna 2006 valtion verotuloja 490 miljoonaa euroa.

Asuntolainan ottaja voi nykyisin vähentää verotuksessa 28 prosenttia lainan koroista, ensiasunnosta 30 prosenttia.

Korkovähennyksestä on käyty vuosien mittaan useaan otteeseen keskustelua, väliin kiivastikin. Vähennystä on muun muassa ehdotettu rajattavaksi niin, että se koskisi vain ensiasunnon ostajia ja lapsiperheitä. Asuntoministeri Suvi-Anne Siimes (vas.) ehdotti tätä kymmenen vuotta sitten, ja tuloksena oli vastalauseiden myrsky.

Alivaltiosihteeri Martti Hetemäen vetämän verotyöryhmän määräaika umpeutuu ensi vuoden lopussa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kiistellystä asuntolainan korkovähennyksestä ei vielä päätöksiä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat