Kokeile kuukausi maksutta

Myös Matti Harjuniemi varoittaa asuntojen hinnoista

Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi varoittaa asuntojen hintakuplasta. Hänen mukaansa asuntojen hinnat nousevat selvästi rakennuskustannuksia ja ihmisten tuloja nopeammin, koska asuntotuotanto on liian pientä etenkin kasvualueilla. Viime viikolla myös valtiovarainministeriö varoitti liian nopeasti nousseiden asuntohintojen aiheuttavan riskin markkinoille.

Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi varoittaa asuntojen hintakuplasta. Hänen mukaansa asuntojen hinnat nousevat selvästi rakennuskustannuksia ja ihmisten tuloja nopeammin, koska asuntotuotanto on liian pientä etenkin kasvualueilla. Viime viikolla myös valtiovarainministeriö varoitti liian nopeasti nousseiden asuntohintojen aiheuttavan riskin markkinoille.

image

Harjuniemen mukaan nyt rakennetaan vuosittain ainakin 10 000 asuntoa liian vähän.

”Valtion myöntämien korkotukivaltuuksien ansiosta tänä vuonna rakennetaan noin 25 000 asuntoa. Asuntoja pitäisi rakentaa vuosittain 35 000, pääosin kasvualueille. Tällä konstilla kasvualueilla olisi kymmenen vuoden kuluttua myös kohtuuhintaisia asuntoja. Näin ei kuitenkaan käy. Asuntoja tulee liian vähän markkinoille ja niiden hinnat nousevat. Myös vuokrat nousevat”, Harjuniemi toteaa.

Harjuniemen mukaan tilanne on kestämätön. ”Ennen pitkää markkinat muuttuvat. Luultavasti ne muuttuvat niin, että asuntojen kysyntä hyytyy. Tästä seuraa tuotannon väheneminen ja asuntopulan paheneminen. Kierre jatkuu.”

Valtion rakentamisen tuki ei riittävä

Harjuniemi kaipaa valtiolta lisää tukea rakentamiseen. Hänen mukaansa asumisen tuki on hallituksen budjettiesityksessä 2,25 miljardia. Tästä tuesta 1,96 miljardia muodostuu asumistuesta, asumislisästä ja asuntolainojen korkojen verovähennyksistä.

”Koko asumisen yli kahden miljardin tukipotista itse asuntojen rakentamiseen ja korjaamiseen menee rahaa vain noin 12 prosenttia. Jotta asuntopolitiikka ohjaisi tehokkaammin rakentamista ja lievittäisi asuntopulaa, pitäisi rakentamisen tukia lisätä huomattavasti. Sen sijaan Asuntorahastosta siirretään 166 miljoonaa asuntorahaa budjetin yleiskatteeksi.”

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “Myös Matti Harjuniemi varoittaa asuntojen hinnoista”

  1. Vaikka Harjuniemellä luonnollisesti on oma lehmä ojassa vaatiessaan valtiolta lisärahoitusta asuntotuotantoon, kyllä tavallista pulliaistakin alkaa jo hirvittää asuntohintojen hurja nousu pääkaupunkiseudulla. Pk-seudulla asuvana ei tarvitse ihmetellä, että ihmiset muuttavat yhä enenevässä määrin seutukuntiin. Eihän tavallisella ihmisellä ole enää pitkään aikaan ollut varaa näihin järjettömiin hintoihin.

    1. Innovaatioilla hinnat alas! Eikö kannattaisi keksiä vähän halvempia tapoa luoda ihmisille viihtyisä ympäristö asumiseen niin rakennusfirmat saisivat paremmat katteet ja ihmiset halvemmalla asuntoja. Ettekö sitä oo tajunnu!

      1. Halvempi tapa tuottaa asuntoja on keksitty jo ajat sitten, mutta kun Suomeen ei sitten millään voi rakentaa korkeampia taloja. Voi voi, kun se oikein sattuu silmään ja päätä alkaa särkeä, kun elementtikerrostalo on yli 10 kerrosta korkea. Onhan se nyt ihan luonnotonta, että ihminen asuu puunlatvoja korkeammalla. Tiivistä ja matalaa kansa haluaa, jotta varmasti näkee naapurin makkariin. Hyvällä (ja huonolla) tuurilla naapurin akka on omaansa paremmannäköinen ja jos oikein kyttäämällä kyttää, niin pakkohan niiten verhojen on joskus jäädä auki.

  2. Hah, eikös Suomessa ole rakennettu pääosin halvimmalla mahdollisella tavalla viimeiset 40-50 vuotta? Ja mikäs pakko kaikkien on tuppautua pääkaupunkiseudulle, kyllä muuallakin on tilaa…

    1. Totta, että muualla on tilaa, mutta monilla aloilla työpaikkoja ei juuri ole tarjolla kuin pk-seudulla. Siten monille ainoaksi vaihtoehdoksi jäävät lähialueen kunnat, kuten Kirkkonummi, Nurmijärvi, Kerava tai Järvenpää. Eivätkä asunnot niissäkään enää erityisen halpoja ole.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat