Kokeile kuukausi maksutta

Ympäristöministeriö vahvisti Hailuodon Marjaniemen suojelun

Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskus päätti viime elokuussa suojella Hailuodon Marjaniemen majakan, sen ympäristön sekä sen lähellä olevan tutkimusaseman rakennukset ja niiden ympäristön Hailuodossa. Hailuodon kunta valitti suojelupäätöksestä ympäristöministeriöön viime syksynä. Nyt ympäristöministeriö on hylännyt valituksen ja vahvistanut suojelupäätöksen.

Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskus päätti viime elokuussa suojella Hailuodon Marjaniemen majakan, sen ympäristön sekä sen lähellä olevan tutkimusaseman rakennukset ja niiden ympäristön Hailuodossa. Hailuodon kunta valitti suojelupäätöksestä ympäristöministeriöön viime syksynä. Nyt ympäristöministeriö on hylännyt valituksen ja vahvistanut suojelupäätöksen.

Suojeluasiat ajankohtaistuivat, kun Senaatti-kiinteistöt myi majakan lähellä olevan tutkimusaseman kiinteistön Hailuodon kunnalle 2007. Tutkimusaseman rakennuksista seitsemän oli suojeltu valtion omistamien rakennusten suojelua koskevan asetuksen nojalla vuonna 1994. Vuonna 2005 valtio luovutti kunnalle Marjaniemen luotsiaseman, jonka tilalla majakka sijaitsee.

Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskus otti suojeluasiat vireille omasta aloitteestaan, kun valtion omistamia kiinteistöjä koskeneet kaupat valtiolta yksityiselle tulivat sen tietoon. Ympäristökeskus määräsi vuonna 2007 tutkimusaseman rakennukset ja majakan ympäristöineen toimenpidekieltoon. Kunnan aloitteesta toimenpidekiellon aluetta muutettiin 2008.

Museovirasto suojelun kannalla

Museovirasto kannatti suojelua rakennussuojelulailla. Museoviraston mukaan merenkulkuun liittyvä alue Marjaniemessä, kuten koko Hailuodon saarikin, on valtakunnallisesti merkittävä sekä luontonsa että rakennetun ympäristönsä vuoksi. Marjaniemen osayleiskaavassa luotsiaseman kiinteistö on julkisten palvelujen ja hallinnon alue, jolla ympäristö säilytetään.

Majakanvartioiden ja luotsien asuinalue oli valtion omistuksessa, ja se on suojeltu. Itse majakka on suojeltu vain osayleiskaavan merkinnöin. Marjaniemen majakka on Museoviraston arvion mukaan Suomen parhaiten säilynyt esimerkki 1800-luvun tiilimajakka-arkkitehtuurista. Majakka ja sen lähiympäristö on syytä suojella rakennussuojelulailla sen valtakunnallisen arvon ja merkityksen vuoksi. Suojelu antaa suuntaviivat suojeltavien rakennusten käytölle ja alueen kehittämiselle kaavateitse. Museovirasto esitti majakan ja sen lähiympäristön suojelua samalla suojelupäätöksellä.

Majakkarakennus kulttuurihistoriallisesti ainutlaatuinen

Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksen viime elokuisen suojelupäätöksen mukaan Marjaniemen majakan alueella on kokonaisuutena huomattavaa valtakunnallista merkitystä. Majakkarakennus on kulttuurihistoriallisilta ominaispiirteiltään ainutlaatuinen Suomessa. Majakan ulkoasua, sisätiloja ja teknisten varusteiden kulttuurihistoriallisia arvoja ei ole mahdollista turvata asemakaavoituksen keinoin. Myös tutkimusaseman seitsemän rakennusta (ruokala-laboratorio, majoitusrakennus, sauna-kokoustila, asuinrakennus, sauna, varasto ja halkovaja) tulivat mukaan päätökseen, koska ne eivät enää ole valtion omistuksessa, eikä vuoden 1994 päätös sisältänyt yksityiskohtaisia suojelumääräyksiä.

Hailuodon kunta valitti ympäristökeskuksen päätöksestä ympäristöministeriöön viime syyskuussa ja vaati, että vain majakka suojellaan. Asemakaavaprosessissa kunta osoittaisi majakalle sen suojelemiseksi tarvittavan maa-alueen. Hailuodon kunta katsoi, että alueen suojelutavoitteet saavutetaan parhaiten asemakaavoituksella. Asemakaavan laatimisprosessi on kuitenkin viivästynyt. Kunnan mukaan viivästyminen ei ole kuitenkaan erityinen syy rakennussuojelupäätöksen tekemiselle. Kunta omistaa alueen kiinteistöt ja sen mielestä voidaan pitää selvänä, että alueella ei tehdä suojelua vaarantavia toimenpiteitä.

Museovirasto korosti, ettei Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksen suojelupäätöstä ole syytä nähdä asemakaavatyötä vaikeuttavana, vaan sitä tukevana toimenpiteenä. Rakennussuojelulain soveltamisen ja asemakaavoituksen yhdistelmä on alueen arvoja parhaiten turvaava ratkaisu. Majakan kanssa kokonaisuuden muodostavien rakennusten ja pihapiirin sisällyttäminen majakan rakennussuojeluratkaisuun turvaa tarkoituksenmukaisella tavalla niiden yhteisten kulttuurihistoriallisten arvojen säilymisen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ympäristöministeriö vahvisti Hailuodon Marjaniemen suojelun”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat