Kokeile kuukausi maksutta

Suomen Akatemia rahoittaa suomalais-japanilaista asumisen tutkimusta

Suomen Akatemia ja japanilainen tutkimusrahoitusorganisaatio Japan Society for the Promotion of Science (JSPS) vahvistavat suomalais-japanilaista yhteistyötä asumisen tutkimuksessa. Akatemia rahoittaa neljää alan tutkimushanketta yhteensä miljoonalla eurolla. JSPS rahoittaa tutkimushankkeiden japanilaisia osapuolia. Hankkeet liittyvät Akatemian uuteen Asumisen tulevaisuus -tutkimusohjelmaan, joka alkaa ensi vuonna.

Suomen Akatemia ja japanilainen tutkimusrahoitusorganisaatio Japan Society for the Promotion of Science (JSPS) vahvistavat suomalais-japanilaista yhteistyötä asumisen tutkimuksessa. Akatemia rahoittaa neljää alan tutkimushanketta yhteensä miljoonalla eurolla. JSPS rahoittaa tutkimushankkeiden japanilaisia osapuolia. Hankkeet liittyvät Akatemian uuteen Asumisen tulevaisuus -tutkimusohjelmaan, joka alkaa ensi vuonna.

”Japanissa tehdään korkeatasoista ja mielenkiintoista asumiseen liittyvää tutkimusta. Lisäksi japanilaistutkijoita kiinnostavat samat aihealueet kuin suomalaisiakin. Yhteisiä kiinnostuksen kohteita ovat muun muassa väestön ikääntymisen mukanaan tuomat vaatimukset asumiselle, kestävien energiaratkaisujen kehittäminen sekä liikenneratkaisut”, ohjelmapäällikkö Petteri Pietikäinen perustelee.

Akatemialta rahoitusta saivat seuraavat tutkimushankkeet:

Aalto-yliopiston Marketta Kytän hankkeessa tehdään vertailevaa ja paikallistettua tutkimusta ekososiaalisesti kestävästä yhdyskunnasta Suomessa ja Japanissa. Tutkimuksessa selvitetään sitä, millä ehdoilla ekologisesti kestävä kaupunkiyhdyskunta Suomessa ja Japanissa voi olla myös sosiaalisesti kestävä ja kokemukselliselta laadultaan korkea eli elämänlaatua, arjen toimintaa ja hyvinvointia tukeva ympäristö.

Tavoitteena on yhdistää elinympäristön yksilöllisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin näkökulmat keskusteluun ekologisesti kestävän yhdyskuntarakenteen ehdoista.

Oulun yliopiston Juha Röning kehittää interaktiivista tilannetietoista järjestelmää energiatehokkaampaan asumiseen. Hankkeen tavoitteena on kehittää vuorovaikutteinen ja tilannetietoinen sensoritietoon perustuva palaute- ja ohjausjärjestelmä, joka tukee energiatehokasta asumista. Järjestelmä pyrkii saamaan asukkaat tietoisiksi energiankulutustavoistaan ja vähentämään energiankulutuksestaan aiheutuvia menoja ja päästöjä.

Metsäntutkimuslaitoksen Liisa Tyrväinen tutkii viheralueiden stressiä vähentäviä ominaisuuksia ja selvittää viheralueiden käytön kulttuurisia eroja arjen asuinympäristöissä. Tutkimustuloksia voidaan hyödyntää muun muassa maankäytön suunnittelussa ja viheralueiden hoidossa ja siten parantaa asuinympäristöjen laatua.

Aalto-yliopiston Katsuyuki Haneda tutkii langattomien tiedonsiirtojärjestelmien hyödyntämistä terveydenhuollon ja hoitotoimenpiteiden laadun parantamiseksi.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Suomen Akatemia rahoittaa suomalais-japanilaista asumisen tutkimusta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat