Kokeile kuukausi maksutta

Ramboll laatii uuden osayleiskaavan Joensuun keskustaan

Joensuun teknisen viraston kaavoitus on käynnistämässä keskustan oikeusvaikutteisen osayleiskaavan laatimista. Kaava korvaa alueellaan Joensuun seudun yleiskaava 2020:n ja Joensuun keskustan osayleiskaavan (vahv. 1993). Osayleiskaavan laatii Joensuun kaupungin toimeksiannosta Ramboll Finland Oy. Kaavan on tarkoitus valmistua päätettäväksi vuoden 2012 lopussa.

Joensuun teknisen viraston kaavoitus on käynnistämässä keskustan oikeusvaikutteisen osayleiskaavan laatimista. Kaava korvaa alueellaan Joensuun seudun yleiskaava 2020:n ja Joensuun keskustan osayleiskaavan (vahv. 1993). Osayleiskaavan laatii Joensuun kaupungin toimeksiannosta Ramboll Finland Oy. Kaavan on tarkoitus valmistua päätettäväksi vuoden 2012 lopussa.

Suunnittelualueena on Joensuun ruutukaavakeskusta eli kaupunginosat I-IV. Alueeseen sisältyvät rakennettujen kortteleiden lisäksi muun muassa Koivuniemenpuisto etelässä ja osia Pielisjoesta (ml. Ilosaari).

Osayleiskaavan laatimisen tarpeeseen ovat vaikuttaneet muun muassa keskustan osayleiskaavan (1993) vanhentuneisuus, ruutukaavakeskustan pitkän ajan kehittämistavoitteiden puuttuminen ja tarve ohjata yleistasoisemmalla suunnitelmalla hankekohtaisten asemakaavamuutosten laatimista.

Hankkeella on useita tavoitteita, joista keskeisimmät ovat:

  • asumisen täydennysrakentamismahdollisuuksien selvittäminen
  • täydennysrakentamismallien luominen esimerkkikortteleihin
  • liikekeskusta-alueen täydentämismahdollisuuksien selvittäminen
  • kaupunkikuvallisten periaatteiden täsmentäminen ja kehittämistarpeiden tunnistaminen
  • liikenteeseen ja pysäköintiin liittyvien muutostarpeiden selvittäminen ja ratkaiseminen
  • rakennussuojelullisten kysymysten selvittäminen ja suojelukohteiden osoittaminen kaavassa sitovilla merkinnöillä ja määräyksillä.

Osayleiskaavalla ohjataan keskustassa tehtäviä asemakaavojen muutoksia sekä yleisten alueiden (mm. kadut, puistot) suunnittelua.

Käynnissä on lisäksi kaksi kaavaan liittyvää erillistä selvitystä: liikenneselvitys sekä keskustan kulttuuri- ja rakennushistoriallisten kohteiden arvoa koskeva selvitys.

Liikenteen osalta selvitetään muun muassa seuraavia asioita:

  • kevyen liikenteen verkon täydentäminen etenkin polkupyöräilyn näkökulmasta
  • mahdollisuudet ja tarpeet jalankulkualueen laajentamiseksi
  • katuverkon liikenteellisen hierarkian selventäminen
  • keskitetyn pysäköinnin periaateratkaisut
  • mahdollisuudet asuntokatujen pysäköintikäytön tehostamiseen.

Kulttuurihistoriallisen selvityksen tarkoituksena on laatia perusteltu luettelo niistä rakennuksista ja aluekokonaisuuksista, jotka tulisi arvonsa vuoksi suojella osayleiskaavalla ja myöhemmin laadittavilla, osayleiskaavaan perustuvilla asemakaavoilla. Selvitystyö on aloitettu syykuussa 2010.

Jo aiemmin on ruutukaavan alueella suojeltu asemakaavoilla yhteensä 29 rakennusta ja oikeusvaikutteisella keskustan osayleiskaavalla (1993) 16 rakennus- ja miljöökohdetta. Aiemmat rakennussuojelutoimenpiteet ovat kohdistuneet pääasiassa Joensuun vanhimpaan rakennuskantaan 1800-luvulta ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä.

Alustavasti tutkitaan kaikki ruutukaava-alueen vuotta 1960 vanhemmat rakennukset sekä muutama tätä nuorempi rakennus. Tekeillä oleva selvitys täydentää aiempia selvityksiä, mutta kohdistuu erityisesti uudempaan, toisen maailmansodan jälkeiseen rakennuskantaan. Erityistä huomiota kiinnitetään 1950-luvulla rakennettuihin kohteisiin, joista osassa on korkeatasoisiakin rakennustaiteellisia piirteitä. Rakennustaiteellisten ja kaupunkikuvallisten seikkojen lisäksi rakennussuojeluselvitys kiinnittää huomiota rakennusten historiallisiin arvoihin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ramboll laatii uuden osayleiskaavan Joensuun keskustaan”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat