Kokeile kuukausi maksutta

Väyrynen: Suomelta vaikuttamisohjelma puurakentamisen edistämiseksi

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen mielestä Suomen on pikimmiten käynnistettävä laaja kansainvälinen vaikuttamisohjelma puurakentamisen edistämiseksi. Ministeri puhui keskiviikkona Helsingissä keväällä 2010 asettamansa puurakentamisen edistämistä tutkineen työryhmän raportin julkistamistilaisuudessa.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen mielestä Suomen on pikimmiten käynnistettävä laaja kansainvälinen vaikuttamisohjelma puurakentamisen edistämiseksi. Ministeri puhui keskiviikkona Helsingissä keväällä 2010 asettamansa puurakentamisen edistämistä tutkineen työryhmän raportin julkistamistilaisuudessa.

”Puun käytön lisääminen on tehokas väline ilmastonmuutoksen torjumisessa. Yhteen puukuutiometriin sitoutuu noin tonni hiilidioksidia. On laskettu, että puurakentamisen osuuden kasvu 10 prosentilla Euroopassa vastaisi jopa 25 prosentin osuutta Kioton päästötavoitteista”, ministeri Väyrynen totesi.

Väyrynen pitää valitettavana, ettei puurakentamista ole ryhdytty edistämään EU:ssa, vaikka eri yhteyksissä on kiinnitetty runsaasti huomiota vihreän talouden mahdollisuuksiin. EU-tasolla rakentamisessa on kiinnitetty huomiota lähinnä sisämarkkinoiden toimivuuteen.

”Komissio on katsonut, ettei yhtä rakennusmateriaalia voi suosia muiden kustannuksella, vaikka puurakentamisen ilmasto- ja ympäristöpoliittiset hyödyt ovat tulleet EU:ssakin vahvasti esille. Työryhmän ehdottama vertaileva tutkimus eri rakennusmateriaalien elinkaarivaikutuksista tulisi saada aikaan mahdollisimman pian. Sen avulla sekä virkamiehet että poliitikot heräävät huomaamaan puurakentamisen hyödyt.”

Ministeri Väyrynen näkee puurakentamisen lisäämisellä olevan mittavat vaikutukset Suomen kansantalouteen ja työllisyyteen. Se avaa myös yhteistyömahdollisuuksia Venäjän kanssa.

”Energiatehokkuuden, ilmastonmuutoksen ja ympäristökysymysten odotetaan nousevan päätöksiä ohjaaviksi tekijöiksi Venäjällä. Venäjän viranomaiset ovatkin alkaneet ohjelmatasolla jo kiinnittää huomiota puurakentamisen edistämiseen. Se avaa mittavia mahdollisuuksia maittemme väliselle metsäalan yhteistyölle ja suomalaisten yritysten toiminnalle Venäjällä”, Väyrynen sanoi.

Tätä artikkelia on kommentoitu 6 kertaa

6 vastausta artikkeliin “Väyrynen: Suomelta vaikuttamisohjelma puurakentamisen edistämiseksi”

  1. Onnellinen perhe asuu tiilitalossa.

    1. Hirsitalot kunniaan! Oletteko koskaan miettineet miksi mökillä nukuttaa niin hyvin? Olisiko stressin vähäisyys vai olisiko myös terveellinen huoneilma? Betonin valmistus kuluttaa yli 5% mailman energiasta, kivitalon tekeminen on ympäristörikos 🙂

      1. Itse ainakin nukun mökillä hyvin, koska päivän raskas työ ja illan raskaat huvit väsyttävät.

        Hirsimökin lämmitys talvella lämmittää Suomen ilmastoa hirsitalojen välittömässä läheisyydessä.

        1. Millähän perusteella? Uusien lamellihirsitalojen tiiveysmittaukset ovat alittaneet passiivitaloon vaadittavat luokat helposti…. ja mitä tulee monikerrosrakentamiseen, no en bjur kalifaa lähtisi itsekkään tekemään puusta, mutta 4-6 kerrosta tulee helposti. Jos talo rakennetaan oikein ei tulipaloista ole vaaraa naapureille.

          1. Ehkä ovat alittaneet, mutta kuinka kauan alittavat? Mihin vuodenaikaan on mitattu?

  2. Puu sopii moneen paikkaan vaikka saunan lauteeksi ja pesään, mutta onko puurakentajien pakko pyrkiä matkimaan betonirakentajia ja tavoitella monikerroksisten puukerrostalojen rakentamista, kun pienimittakaavainen ihmis- ja maanläheinen rakentaminen on puulle paljon luontaisempaa.

    Tosiasiat eri materiaalien kohdalla on aina hyväksyttävä, puu mm. elää, lahoaa ja palaa. Mitä korkeampia puukerrostaloja rakennetaan, sitä vaikeampaa rakennusvaiheessa on myös painiskelu sääolosuhteiden kanssa. Levyrakenteiset kevyehköt seinät ja välipohjat ovat lisäksi ongelmallisia toteuttaa laadukkaasti.

    Jokaista materiaalia niin betonia, tiiltä, terästä kuin puuta pitää käyttää siellä, mihin sen luontaisimmat ominaisuudet parhaiten soveltuvat.

    Monikerrosrakentamisessa ei pidä pelehtiä asukkaiden saati pelastushenkilöstön turvallisuudella. Arvostetuissa satavuotiaissa tiilikerrostaloissakin puuvälipohjat ovat talon haavoittuvin kohta palotilanteessa, eikä sitä tosiasiaa uudetkaan puuvälipohjien rakennustavat periaatteessa muuksi muuta.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat