Kokeile kuukausi maksutta

Cramo yrityskaupalla Euroopan kakkoseksi

Cramo Oyj on sopinut ostavansa saksalaisen vuokrauskonserni Theisen Baumaschinen AG:n koko osakekannan. Myyjä on yksityinen holding-yhtiö Arrex Beteiligungs-GmbH. Yrityskaupalla Cramo kasvaa Euroopan toiseksi suurimmaksi konevuokraamoksi ja yhtiön liiketoiminta laajenee Saksaan, Itävaltaan, Sveitsiin ja Unkariin. Cramo-konsernin toimitusjohtaja Vesa Koivulan mukaan nämä uudet markkina-alueet tarjoavat konsernille hyvän pohjan tulevaisuuden kasvulle Keski-Euroopassa. Cramo arvioi yrityskaupan toteutuvan tammikuun loppuun mennessä.

Cramo Oyj on sopinut ostavansa saksalaisen vuokrauskonserni Theisen Baumaschinen AG:n koko osakekannan. Myyjä on yksityinen holding-yhtiö Arrex Beteiligungs-GmbH. Yrityskaupalla Cramo kasvaa Euroopan toiseksi suurimmaksi konevuokraamoksi ja yhtiön liiketoiminta laajenee Saksaan, Itävaltaan, Sveitsiin ja Unkariin. Cramo-konsernin toimitusjohtaja Vesa Koivulan mukaan nämä uudet markkina-alueet tarjoavat konsernille hyvän pohjan tulevaisuuden kasvulle Keski-Euroopassa. Cramo arvioi yrityskaupan toteutuvan tammikuun loppuun mennessä.

image

Kauppahinnaksi on sovittu noin 47 miljoonaa euroa, josta 40 miljoonaa maksetaan käteisellä ja loput Cramon uusilla osakkeilla. Lisäksi Cramon vastattavaksi siirtyvät ostokohteen korolliset nettovelat ja rahoitusleasing-vastuut, jolloin järjestelyn kokonaisarvoksi (”enterprise value”) muodostuu noin 85 miljoonaa euroa. Cramo käyttää nykyistä pitkäaikaista lainakapasiteettiaan yrityskaupan rahoituksessa. Järjestelyyn liittyvä aineettomien hyödykkeiden ja liikearvon yhteismäärä on noin 21 miljoonaa euroa.

Theisen-konsernin IFRS-vertailukelpoinen liikevaihto vuonna 2009 oli noin 85,7 miljoonaa euroa, käyttökate noin 11,4 miljoonaa euroa ja liikevoitto noin 3,0 miljoonaa euroa. Konsernin kannattavuuden arvioidaan jonkin verran parantuneen vuonna 2010.

Vuoden 2009 luvuilla Cramon ja Theisenin yhteenlasketuksi liikevaihdoksi muodostuu noin 533 miljoonaa euroa. Näillä luvuilla Cramo siis nousee Euroopan toiseksi suurimmaksi konevuokraamoksi, sillä kakkossijaa aiemmin pitäneen Ramirentin liikevaihto oli 500 miljoonaa euroa vuonna 2009. Euroopan suurin on ranskalainen Loxam 645 miljoonan euron liikevaihdolla.

Cramon mukaan Theisen-konserni kuuluu Saksan kolmen suurimman kone- ja laitevuokrausyhtiön joukkoon, ja sen kalusto koostuu pääosin maarakennuskoneista, nostimista ja työkaluista. Lisäksi Theisen harjoittaa vähemmässä määrin koneiden ja laitteiden myyntiä. Noin 90 prosenttia konsernin myynnistä kertyy Saksasta, jossa yhtiöllä on 90 vuokraustoimipisteen verkosto. Lisäksi Theisenilla on 9 toimipistettä Itävallassa, 3 Sveitsissä ja 1 Unkarissa. Konsernilla on 274 työntekijää.

Theisenin asiakkaat ovat rakennusyrityksiä, kiinteistöyhtiöitä, palveluyrityksiä sekä yksityishenkilöitä. Vesa Koivulan mukaan Theisenin asiakaskunta on hyvin pirstaloitunut eikä yksikään asiakas muodosta merkittävää osaa liikevaihdosta.

Koivula sanoo Theisenin jatkavan ainakin toistaiseksi toimintaansa omalla nimellään. Hänen mukaansa nimenvaihdokseen ei ole aihetta, sillä Cramon brändi ei ole tunnettu Theisenin toimintamaissa, kun taas saksalaisyhtiön brändi on.

Yrityskaupan yhteydessä Koivulasta tulee myös Theisenin väliaikainen toimitusjohtaja, mutta Theisenin nykyinen toimitusjohtaja Alexander Renner jatkaa edelleen yhtiön palveluksessa johtavana neuvonantajana.

Täydentää Cramon liiketoimintaa

Cramon mukaan Theisen-konsernin toiminta Saksassa, Itävallassa, Sveitsissä ja Unkarissa täydentää erittäin hyvin Cramon nykyistä liiketoimintaa Pohjoismaissa ja Keski- ja Itä-Euroopassa.

”Theisen-yrityskaupalla Cramo vahvistaa markkina-asemaansa Euroopan kone- ja laitevuokrausmarkkinoilla. Theisen täydentää erinomaisesti nykyistä liiketoimintaamme ei pelkästään maantieteellisesti, vaan myös tuote-, palvelu- ja asiakaskunnan näkökulmasta”, Koivula sanoo.

Koivulan mukaan yhtiöillä ei ole päällekkäisyyksiä ja saavutettavissa on merkittävää synergiaa. Synergian lähteiksi hän mainitsee muun muassa kaluston käytön paremman optimoinnin Cramo-konsernin sisällä sekä Theisenin tuotetarjonnan laajentamisen. Saksalaisyhtiöllä ei esimerkiksi ole tällä hetkellä tarjonnassaan lainkaan siirtokelpoisia tiloja. Osana Cramo-konsernia Theisen yltää myös alhaisempiin pääomakustannuksiin.

Koivula perustelee yrityskauppaa myös Saksan kone- ja laitevuokrausmarkkinoiden houkuttelevuudella. Maan vuokrauspalveluiden penetraatioaste on vielä varsin alhainen, mutta silti markkinoiden kooksi arvioidaan noin 3,5 miljardia euroa, mikä tekee siitä Euroopan neljänneksi suurimman markkina-alueen. Saksa tarjoaa yhdessä muiden Theisenin toimintamaiden kanssa Cramolle hyvän pohjan tulevaisuuden kasvulle Keski-Euroopassa.

”Uskomme myös, että yritysoston ajoitus on oikea, koska Theisenin markkinat ovat jo toipumassa taantumasta”, Koivula toteaa. Theisen on kyennyt tekemään positiivista tulosta myös taantuman aikana.

Yrityskaupalla arvioidaan olevan neutraali vaikutus Cramo-konsernin osakekohtaiseen tulokseen vuonna 2011 ja sen jälkeen osakekohtaista tulosta parantava vaikutus. Cramo kirjaa järjestelystä noin kahden miljoonan euron kertaluonteiset kulut vuoden 2011 ensimmäisen neljänneksen tulokseensa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Cramo yrityskaupalla Euroopan kakkoseksi”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat