Kokeile kuukausi maksutta

Maakuntajohtaja kiistää Ilkka Kanervan käyttäneen valtaa kaavoituksessa

Kansanedustaja Ilkka Kanervan (kok.) lahjusjupakka panee oikeuden ensimmäistä kertaa puntaroimaan maakuntahallituksen puheenjohtajan roolia vallankäyttäjänä, katsoo rikosoikeuden professori Ari-Matti Nuutila.

Kansanedustaja Ilkka Kanervan (kok.) lahjusjupakka panee oikeuden ensimmäistä kertaa puntaroimaan maakuntahallituksen puheenjohtajan roolia vallankäyttäjänä, katsoo rikosoikeuden professori Ari-Matti Nuutila.

Oikeus joutuu miettimään, millaista valtaa Kanervalla oli kaavapäätöksiin ja miten hän sitä käytti.

Kanerva on itse antanut merkityksestään varsin vaatimattoman kuvan. Helsingin Sanomien mukaan hän kertoi esitutkinnassa useaan kertaan, ettei ole ollut erityisen kiinnostunut kaava-asioista. Näin sanoivat myös useat todistajat. Maakuntakaavan laatiminen on kuitenkin maakuntaliiton tärkeimpiä tehtäviä.

Kanervan vähäistä roolia päätösten sisältöön korostaa myös Varsinais-Suomen liiton maakuntajohtaja Juho Savo (kok.). Hänen mukaansa Kanerva ei ole vaikuttanut puheenjohtajana ratkaisuihin, vaan ne on tehty lähes kautta linjan esittelijän eli Savon itsensä esitysten mukaisesti.

”Asiat menevät 98 prosenttisesti esityksen mukaan ja riippuvat valmistelijan ammattitaidosta. Puheenjohtaja ei ole yrittänyt vaikuttaa niihin sitä tai tätä”, hän sanoo.

Savon mukaan Kanerva on kuitenkin ollut puheenjohtajana aktiivinen siinä, että hän on pyrkinyt saamaan hallituksen jäsenet mahdollisimman yksimielisesti ratkaisujen taakse. 

”Sopivan ilmapiirin luoja”

Kanerva jatkaa edelleen puheenjohtajana, mutta on jäävännyt itsensä kaavapäätöksistä. Jatkamista on kritisoinut maakuntavaltuuston puheenjohtaja Timo Kaunisto (kesk.), jonka mukaan linjanveto kaavojen ja niihin liittyvien taustojen välillä voi olla hankalaa.

Savo ei pidä tilannetta ongelmana. ”Teknisesti se, että varapuheenjohtaja nuijii osan päätöksistä, onnistuu aivan hyvin”, hän sanoo.

Puheenjohtajan roolia eräänlaisena seremoniamestarina korostaa myös Etelä-Karjalan liiton maakuntajohtaja Timo Puttonen.

”Puheenjohtaja ei ole asiajohtaja. Hän huolehtii asioiden joustavasta kulkemisesta ja sopivan ilmapiirin luomisesta”, Puttonen katsoo.

”Vahva poliittinen vaikuttaja”

Onko maakuntahallitus sitten vain esittelijän kumileimasin?

Ainakaan Pirkanmaan liiton maakuntajohtajan Esa Halmeen mukaan näin ei ole. Hän pitää maakuntahallituksen puheenjohtajaa vahvana poliittisena vaikuttaja siitä huolimatta, ettei tämä tee politiikkaa ratkaisuista päättävissä kokouksissa.

Tärkeissä asioissa käydään hallituksen saatekeskusteluja, joiden pohjalta pätevä esittelijä osaa muovata lähes varmasti läpi menevän esityksen. Saatekeskusteluissa poliittiset ryhmät etsivät yhteistä linjaa.

”Puheenjohtaja on joukkojensa valitsema, ja joukot tiedostavat homman käyvän vaikeaksi, jos hänen ylitseen kävellään usein”, Halme toteaa.

Samoilla linjoilla on myös Uudenmaan maakuntajohtaja Ossi Savolainen. ”Tietenkin puheenjohtajalla on poliittista valtaa. Asioiden valmistelu on vuorovaikutteista”, hän sanoo.

Halme pitää kaavaratkaisuja usein keskustelua vaativina ja hankalina, sillä ne liittyvät moneen asiaan, kuten liikenteeseen, ympäristöön ja asumiseen. Hän ei halua ottaa kantaa siihen, voiko puheenjohtaja olla kiinnostumatta kaavoituksesta.

”Olen nähnyt puheenjohtajia, jotka hakevat vain kompromissia paljastamatta omaa kantaansa, ja puheenjohtajia, jotka johdattelevat voimakkaasti tiettyyn suuntaan. Tilanteesta riippuen heidän on otettava monenlaisia rooleja”, hän sanoo.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Maakuntajohtaja kiistää Ilkka Kanervan käyttäneen valtaa kaavoituksessa”

  1. Kuinka ollakaan: kaikki haastatellut maakuntajohtajat sattuvat olemaan kokoomusjäsenkirjan omistavia virkamiehiä. Kuka sellaista uskoo, että hypermarketratkaisut maakuntakaavoissa tehdään maakuntahallituksen kokouksissa: virkamiehet hyvin neuvotellut asiat esittelevät. Ei yksikään iso pomo ole tunnustanut tai tunnistanut itseään todelliseksi päättäjäksi – ei natsi-Saksan raunioilla, ei Kekkosen Suomessa eikä maakuntakaavaratkaisuja tekevässä maakuntahallituksessa tai -valtuustossa.

  2. Maakuntahallituksen tärkeimpiä tehtäviä on maakuntakaava-asiat. Miten on mahdollista, että puheenjohtaja ei muka ole ollut vaikuttamassa niihin asioihin. Hän on hallituksen nokkamies ja niitä kokouksiakin vetää. Viimeaikoina ilmi tulleiden tapahtumien vuoksi Kanervan ei pitäisi olla lainkaan maakuntahallituksessa. Koko maakuntahallituksen uskottavuushan siitä kärsii.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat