Kokeile kuukausi maksutta

Matti Harjuniemi vaatii harmaasta taloudesta suurempia sanktioita

Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi vaatii nykyistä selkeämpiä lakeja ja merkittävämpiä sanktioita rakennusalan harmaan talouden kitkemiseksi. Hän kritisoi sitä, että tällä hetkellä sääntöjen rikkomisesta pääsee liian vähällä.

Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi vaatii nykyistä selkeämpiä lakeja ja merkittävämpiä sanktioita rakennusalan harmaan talouden kitkemiseksi. Hän kritisoi sitä, että tällä hetkellä sääntöjen rikkomisesta pääsee liian vähällä.

image

”Esimerkiksi pakollisen tunnistekortin puute ei nykyisin johda edes tutkintaan. Tilaajavastuulain sanktiot ovat myös vaatimattomat. Talousrikollisuuden tutkinta on hidas prosessi ja puuttuminen on valitettavan usein jälkikäteistä. Alalla tarvitaan reaaliaikaista valvontaa ja puuttumista”, Harjuniemi sanoi maanantaina 10. tammikuuta Helsingissä pidetyssä harmaan talouden seminaarissa.

Pakollinen ulkomaalaisten veronumero voisi Harjuniemen mukaan toimia osana harmaan talouden torjuntaa. Veronumerosta on hänen mukaansa tehtävä sellainen tapakulttuuri, että sitä todella noudatetaan eikä asia jää hienovaraisen tiedottamisen eikä itse kunkin oman harkinnan varaan. Rehelliselle yrittäjä- ja työntekijäkunnalle jämäkästä lainsäädännöstä ja sen valvonnasta on pelkkää hyötyä.

”Valitettavasti vain olemme todenneet, että lainlaadinnassa ei aina ymmärretä yritysmaailman ja rikollisen maailman nopeaa tempoa ja aikajännettä. Kyse on usein päivistä, korkeintaan viikoista ja kuukausista. Siksi kaikkien toimien on oltava sellaisia, että esimerkiksi lähetettyjen työntekijöiden osalta voidaan todeta tässä ja nyt ovatko asiat kunnossa. Jos selvittely venyy viikkojen tai kuukausien mittaiseksi, ehtivät hämärämiehet keikauttaa jo yrityksensä ja saatavia on turha haikailla”, Harjuniemi totesi.

Saman harmaan talouden seminaarin yhteydessä Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Rakennusteollisuus RT sekä Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa esittivät yhdessä kokoamansa listan toimenpiteistä talousrikollisuuden ja harmaan talouden kitkemiseksi. Myös työnantajapuoli esitti rakennusalalla työskenteleville pakolliseksi verotunnisteen käyttöönottoa. Ulkomaalaisten olisi haettava se ennen työskentelyn aloittamista. Työnantajajärjestöjen toimenpidelista löytyy alla olevasta uutisesta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Matti Harjuniemi vaatii harmaasta taloudesta suurempia sanktioita”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat