Kokeile kuukausi maksutta

Skanskalle tuplavoitto Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun työturvallisuuskilpailussa

Vuoden 2009 alussa käynnistynyt kaksivuotinen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun talonrakennusliikkeiden välinen työturvallisuuskilpailu on päättynyt. Skanska Talonrakennus Oy pokkasi voitot sekä isojen yritysten sarjassa että työmaiden välisessä kilpailussa. Pk-yritysten sarjan voiton nappasi puolestaan Rakennus Miilukangas Oy. Kilpailuun osallistui 38 yritystä.

Vuoden 2009 alussa käynnistynyt kaksivuotinen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun talonrakennusliikkeiden välinen työturvallisuuskilpailu on päättynyt. Skanska Talonrakennus Oy pokkasi voitot sekä isojen yritysten sarjassa että työmaiden välisessä kilpailussa. Pk-yritysten sarjan voiton nappasi puolestaan Rakennus Miilukangas Oy. Kilpailuun osallistui 38 yritystä.

Isojen yritysten sarjassa tuli toiseksi tuli YIT Rakennus Oy Talonrakennus ja kolmanneksi NCC Rakennus Oy Pohjois-Suomi.

Pk-yritysten sarjassa toiseksi tuli Insinööritoimisto Tarmo-Rakenne Oy ja kolmanneksi Rakennusliike Halonen Oy.

Parhaina työmaina palkittiin isojen yritysten sarjassa Skanska Talonrakennus Oy:n As Oy Oulun Victoria ja pk-sarjassa Halonen Oy:n As Oy Kotimarketta.

Myös ali- ja sivu-urakoitsijat vaikuttivat lukuihin

Kilpailu toteutettiin suorittamalla kilpailuun osallistuvien yritysten työmailla työturvallisuustason mittaus kaksi kertaa vuodessa. Myös sattuneet tapaturmat ja työmaan työturvallisuussuunnittelun taso vaikuttivat lopputulokseen. Työturvallisuusmittauksia työmailla suoritettaessa arvioitiin myös ali- ja sivu-urakoitsijoiden työskentelyn turvallisuutta.

Työmaatarkastuksia ja -mittauksia tekivät Pohjois-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tarkastajat. Rakennustyömaan työturvallisuuden tason mittaus TR-mittarilla tapahtuu tekemällä työmaalla turvallisuushavaintoja ja merkitsemällä oikein / väärin havainnot. Havaintokohteita voi olla yli 100 yhdellä työmaakierroksella.  TR-taso on suhteellinen luku, jossa oikein-havaintoja verrataan kaikkiin havaintoihin (oikein + väärin -havainnot).

Kilpailun tarkoituksena oli työturvallisuutta parantamalla, yhteistyön merkitystä korostamalla ja viihtyvyyttä lisäämällä parantaa myös työn tuottavuutta ja laatua.
Pohjois-Suomen piirin alueella tapaturmataajuuslukujen kehitys on ollut keskimääräistä parempaa. Aluetoimisto on seurannut tapaturmataajuuslukuja vuodesta 2005, ja sinä aikana keskiarvo on pudonnut pisteluvusta 70 viime vuoden pistelukuun 46.

Talonrakennusteollisuuden Pohjois-Suomen piiri ry, Rakennusliiton aluejärjestöt, Ammattiliitto Pro, Pohjois-Suomen AVI:n työsuojelun vastuualue ja Vakuutusyhtiö Pohjola ovat järjestäneet työturvallisuuskilpailuja jo parinkymmenen vuoden ajan toimialueellaan.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Skanskalle tuplavoitto Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun työturvallisuuskilpailussa”

  1. Yes, sinänsä harmi että firma loppuu tällä menolla Suomesta ! Kaikki tarmo menee sinänsä tärkeisiin asioihin, mutta tulos on vuodesta toiseen huonoin Suomen rakentajista ! Eiköhän Skanskan pääkonttorissa tiedetä mikä on seuraava siirto, siinä ei enään turvakengät auta !

    1. Työturvallisuus on koko Skanska-konsernin suuri rahareikä. Esim. Briteissä vielä tarkemmat työturvallisuus vaatimukset ja taloudellinen tulos laahustaa. Luultavasti jostain joudutaan jossain välissä tinkimään. Ei ole järkeä olla vuodesta toiseen turvallisuudessa edelläkävijä, jos muut eivät meina seurata. Vakuutusmaksujen aleneminen ei ilmeisesti mene samassa suhteessa turvallisuuspanostusten kanssa.

  2. Mikähän lie onkaan oikean turvallisuuden kanssa Skanskan työmailla jossa mitataan jatkuvasti 100% TR-tasoja..?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat