Kokeile kuukausi maksutta

Helsinki suunnittelee kahden vuokratalon purkamista uusien asuntojen tieltä

Helsingin kaupunki suunnittelee kahden Jakomäessä sijaitsevan vuokratalon purkamista ja uusien vuokra-asuntojen rakentamista niiden tilalle. Jakomäentie 6:ssa sijaitsevien talojen tulevaisuudesta järjestettiin talvella 2010-2011 suunnittelukilpailu, jonka voitti Arkkitehtitoimisto Pirkko ja Pekka Piirta ehdotuksellaan ”Aura”. Pääsuunnittelijana toimi arkkitehti Petri Piirta. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Helsinki suunnittelee omistamiensa asuinkerrostalojen purkamista.

Helsingin kaupunki suunnittelee kahden Jakomäessä sijaitsevan vuokratalon purkamista ja uusien vuokra-asuntojen rakentamista niiden tilalle. Jakomäentie 6:ssa sijaitsevien talojen tulevaisuudesta järjestettiin talvella 2010-2011 suunnittelukilpailu, jonka voitti Arkkitehtitoimisto Pirkko ja Pekka Piirta ehdotuksellaan "Aura". Pääsuunnittelijana toimi arkkitehti Petri Piirta. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Helsinki suunnittelee omistamiensa asuinkerrostalojen purkamista.

image

Kilpailun lähtökohtana oli kahden 1960-luvulla rakennetun elementtikerrostalon purkaminen ja niiden korvaaminen uudella asuntorakentamisella.

”Tällä kertaa todettiin, että kokonaan uusilla rakennuksilla voidaan saavuttaa merkittävää etua korjaamiseen verrattuna. Asuntojen ajanmukaistamisen lisäksi saavutetaan esimerkiksi energiatehokkuutta, esteettömyyttä ja ääneneristystä”, Asuntotuotantotoimiston toimitusjohtaja Sisko Marjamaa sanoo.

”Aura”-ehdotus koostuu kolmesta kaarevasta lamellikerrostalosta. Kilpailun arviointiryhmän mukaan talot on sijoitettu alueen nykyistä rakennustapaa mukaillen, mutta mielenkiintoisella ja persoonallisella otteella. Asunnot on suunniteltu taitavasti ja kapeasta rungosta johtuen ne ovat valoisia. Vaihtelevat parvekejulkisivut pihan puolella luovat uutta positiivista ja herkkää ilmettä alueelle, arviointiryhmä kiittelee.

”Kilpailun tulos osoittaa, että tässä tapauksessa asumisen ja ympäristön laatua voidaan parantaa uudisrakennuksilla taloudellisesti järkevällä tavalla”, kilpailun arviointiryhmän puheenjohtajana toiminut apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä toteaa.

Palkintoraati esittää, että suunnittelua jatketaan voittajatyön pohjalta. Seuraavaksi alueelle laaditaan asemakaavan muutos, joka mahdollistaa voittaneen ehdotuksen toteuttamisen.

Peruskorjaus maksaisi lähes yhtä paljon kuin uustuotanto

Purkaminen tuli ajankohtaiseksi, koska Jakomäentie 6 a- ja b-talojen sekä niihin liittyvän pysäköintikannen peruskorjaus maksaisi lähes yhtä paljon kuin uusien rakentaminen. Purettavaksi suunnitelluissa taloissa on yhteensä 216 asuntoa. Samalla tontilla sijaitsee lisäksi seitsemän muuta kerrostaloa, joista viisi on jo peruskorjattu ja kaksi peruskorjataan lähivuosina.

Kilpailun järjestivät Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto ja asuntotuotantotoimisto yhteistyössä Jakomäen kiinteistöt Oy:n kanssa. Kilpailun järjestäjät valitsivat kilpailuun kutsuttavaksi neljä arkkitehtitoimistoa: Verstas Arkkitehdit Oy, Arkkitehdit Hannunkari & Mäkipaja Oy, Arkkitehtitoimisto HMV Oy sekä Arkkitehtitoimisto Pirkko ja Pekka Piirta.

Kilpailutyöt ovat esillä 15.4.-29.4.2011 Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastossa (Kansakoulukatu 3) sekä 2.5-31.5.2011 Jakomäen kirjastossa (Jakomäenkuja 3).

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Helsinki suunnittelee kahden vuokratalon purkamista uusien asuntojen tieltä”

  1. Suunnitelussa pitää ottaa huomioon energiatehokkuus, vessaan tuuletus ikkuna josta valo ineen, paksut ulkoseinät ettei lämpökarkaa, tupla kytkimet että voi myös valoissa säästää, sekä jä viileä kaappi yhteyteen ulkoilman kanssa kuten vanhoissa Jakomäen taloissa oli ja sähköä säästyy. Tuuli sekä aurinkosähkö/ lämpö ratkasut otettava heti huomioon sekä tulevaisuuden varaukset. Ps järki käteen. Myös jakomäen luontaon kunnioitettava kaltsit ja skutsit kunniaan.

  2. Viisas ratkaisu on purkaa elinkaarensa ehtooseen tulleita rakennuksia, kuin yrittää parsien ja paikaten korjailla niitä nykypäivän vaatimukset edes kohtuullisesti täyttäviksi. Mahdollisuuksien mukaan voidaan myös maankäyttö hoitaa tehokkaammin, mikä nostaa hankkeiden taloudellista kannattavuutta.

    Vanhojen rakennusten jopa yltiöpäisiä korjauksia suosivien asenteiden ja vaatimuksien rinnalle on jo aika saada tilaa realistisille näkemyksille siitä, mikä on mielekästä ja mikä ei.

    1. Muutaman vuoden kuluttua, kun korjausrakentamiseen on saatu ylimitoitetut energiansäästövaatimukset, näemme suoranaisen purkubuumin. Ensin toimistopuolella mutta pian myös asuntopuolella. Samalla niiden vanhojen (esimerkiksi ennen 1960-lukua rakennettujen) asuntojen arvo nousee, joita nuo energiansäästövelvoitteet eivät koske.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat