Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusalan valtakunnallinen työturvallisuuskilpailu kiinnosti työmaita

Talonrakennusteollisuus ry ja Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto Rakli ry järjestävät yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa myös vuonna 2011 valtakunnallisen ”Turvallisuus alkaa minusta” -työturvallisuuskilpailun. Kilpailuun ilmoittautui määräaikaan mennessä yhteensä 39 rakennustyömaata eri puolilta Suomea.

Talonrakennusteollisuus ry ja Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto Rakli ry järjestävät yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa myös vuonna 2011 valtakunnallisen "Turvallisuus alkaa minusta" -työturvallisuuskilpailun. Kilpailuun ilmoittautui määräaikaan mennessä yhteensä 39 rakennustyömaata eri puolilta Suomea.

image

Kilpailulla haetaan talonrakennustyömaita, joilla työturvallisuusasiat on hoidettu esimerkillisellä tavalla. Sen avulla halutaan myös muistuttaa kaikkien hankkeessa toimivien tehtävistä parantaa työmaan työturvallisuutta. Kaksivaiheisen karsintamenettelyn jälkeen syksyllä kilpailua jatkaa viisi työmaata, joista valitaan turvallisin työmaa vuoden 2011 lopussa.

Vuonna 2010 toteutetun valtakunnallisen ”Turvallisuus alkaa minusta” -kilpailun voitti YIT Rakennus Oy:n kohde Asunto Oy Kuopion Ratavahti.

Turvallisuutta arvioidaan kolmella osa-alueella

Työmaan turvallisuutta arvioidaan kilpailussa kolmella eri osa-alueella. Työmaan turvallisuustason TR-mittauksen painoarvo on 70 prosenttia, työmaan tapaturmien määrän 15 prosenttia ja rakennuttajan turvallisuustoiminnan tason samoin 15 prosenttia. Aluehallintovirastojen työsuojelutarkastajat tekevät tarvittavat mittaukset.

Rakennustyömaan työturvallisuuden tason mittauksessa tarkastaja kiertää työmaalla ja merkitsee muistiin oikein ja väärin havainnot. TR-indeksi on oikein havaintojen prosentuaalinen osuus kaikista havainnoista.

Työmaan tapaturmien seuranta kattaa oman työvoiman lisäksi myös ali- ja sivu-urakoitsijoiden työntekijöille sekä vuokratyövoimalle sattuneet vähintään yhden vuorokauden työstä poissaolon aiheuttaneet työtapaturmat.

Rakennuttajan turvallisuustoiminnan taso selvitetään kilpailussa erillisellä kyselyllä, jolla haetaan vastauksia muun muassa siihen, miten hyvin rakennuttaja on ottanut huomioon turvallisuuden varmistamisen jo suunnitteluvaiheessa ja kuinka aktiivisesti rakennuttaja hoitaa hänelle kuuluvia turvallisuustehtäviä rakentamisen aikana. Säädösten mukaan rakennuttajan on nimettävä turvallisuustehtäviensä hoitajaksi pätevä turvallisuuskoordinaattori.

Kilpailun toteuttavat edellisen vuoden tapaan yhteistyössä Sosiaali- ja terveysministeriö, Aluehallintoviraston Työsuojelun vastuualueet, Talonrakennusteollisuus ry, Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto Rakli ry, Infra ry, Rakennusliitto ry, Ammattiliitto Pro ja Työturvallisuuskeskus.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennusalan valtakunnallinen työturvallisuuskilpailu kiinnosti työmaita”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat