Kokeile kuukausi maksutta

Putkiremontti pistää miettimään käänteistä asuntolainaa

Lähestyvä putkiremontti saa monen eläkeläisen kiinnostumaan käänteisestä asuntolainasta, jonka takuuksi käy oma asunto ja josta ei tarvitse maksaa kuin korkoja. Takaisinmaksun voi jättää perikunnan huoleksi.

Lähestyvä putkiremontti saa monen eläkeläisen kiinnostumaan käänteisestä asuntolainasta, jonka takuuksi käy oma asunto ja josta ei tarvitse maksaa kuin korkoja. Takaisinmaksun voi jättää perikunnan huoleksi.

Käänteisiä asuntolainoja on ollut Suomessa tarjolla reilut viitisen vuotta, mutta niistä ei ole vielä tullut mitään hittituotetta. Pankeissa odotetaan, että kiinnostus saattaa lähteä kasvuun nyt, kun suuret ikäluokat tulevat eläkeikään ja samaan aikaan 1960- ja 70-luvuilla rakennetut lähiöt vaativat isoja peruskorjauksia.

”Vanhemmilla ihmisillä on usein paljon varallisuutta kiinni asunnossa, mutta käyttövaroja ehkä vähemmän. Käänteinen laina on suunniteltu juuri tämän tyyppisiin tilanteisiin”, Nordean henkilöasiakkaista ja markkinoinnista vastaava johtaja Ville-Veikko Laukkanen sanoo.

Nordea toi käänteisen asuntolainan markkinoille vuonna 2005, ja tähän mennessä niitä on ottanut hieman yli 20000 asiakasta. Laukkasen mukaan suosio on hiljakseen kasvanut, mutta on tällä hetkellä kohtalaisen vakaa. Myöskään Sampo Pankissa ei johtaja Marjut Mustosen mukaan ole vielä havaittu mitään äkillistä nousua tuotteen kysynnässä.

”Niitä menee kaupaksi jonkin verran”, Mustonen kertoo.

Remonttikulujen lisäksi käänteisillä asuntolainoilla on pankkien mukaan rahoitettu myös loma-asuntojen hankintaa, vapaiden pitoa, lasten auttamista tai terveys- ja hoivapalveluja. Asuntoa vastaan otettu laina ei toki välttämättä takaa toimeentuloa koko loppuiäksi. 

Suuret ikäluokat alttiimpia lainanottoon

Käänteisen asuntolainoituksen veteraaneihin kuuluva Hypoteekkiyhdistys on kevään aikana markkinoinut tuotetta erityisissä seniori-illoissa, ja asuntorahoituspäällikkö Maarit Valkeajärven mukaan kysyntä on selvässä kasvussa.

Hän arvelee, että suuret ikäluokat ovat tottuneet käyttämään rahaa eri tavalla kuin aiemmat sukupolvet, ja heille myös kynnys ottaa lainaa asuntoa vastaan saattaa olla matalampi.

Helsingin seudulla Hypo tarjoaa käänteisen asuntolainan lisäksi myös käänteistä asuntokauppaa, jossa pankki lunastaa asunnon kokonaan itselleen ja asukas jää siihen vuokralle. Käänteiset asuntokaupat ovat vielä harvinaisia. Niitä tehdään Valkeajärven mukaan vain muutama vuodessa, ja pelkästään Helsingin alueella.

FAKTA:

  • Käänteisessä asuntolainassa oma asunto on vakuutena lainassa, josta maksetaan laina-aikana vain korkoja.
  • Käänteistä asuntolainaa vastaavia tuotteita on tarjolla useissa pankeissa hieman erilaisin ehdoin. Lainaa saa yleensä enintään 50-75 prosenttia vakuutena olevan asunnon velattomasta arvosta. Myös laina-aika vaihtelee, mutta sen päätyttyä pankin kanssa voi neuvotella lainan uusimisesta.
  • Käänteisen asuntolainan vakuutena oleva asunto pysyy edelleen lainan ottajan omistuksessa. Hän voi halutessaan myydä sen ja hyötyy asunnon arvon noususta.
  • Lainan ottajan kuoltua perikunta myy asunnon ja maksaa lainan pois.
  • Käänteinen asuntokauppa eroaa lainasta siten, että asunto siirtyy kokonaan pankin omistukseen ja asiakas jää siihen vuokralle.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Putkiremontti pistää miettimään käänteistä asuntolainaa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat