Kokeile kuukausi maksutta

ELY-keskus: Siikajoen tuulipuiston vaihtoehdot eivät ole toteuttamiskelpoisia

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on antanut lausuntonsa Siikajoen merituulivoimapuiston YVA-selostuksesta ja Natura-arvioinnista. Lausunnon mukaan Siikajoen merituulipuistolla on haitallisia ympäristövaikutuksia. ELY-keskus katsoo, että yksikään neljästä tuulipuiston vaihtoehdosta ei ole arvioinnin tulosten ja ympäristön reunaehtojen perusteella kovin toteuttamiskelpoinen.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on antanut lausuntonsa Siikajoen merituulivoimapuiston YVA-selostuksesta ja Natura-arvioinnista. Lausunnon mukaan Siikajoen merituulipuistolla on haitallisia ympäristövaikutuksia. ELY-keskus katsoo, että yksikään neljästä tuulipuiston vaihtoehdosta ei ole arvioinnin tulosten ja ympäristön reunaehtojen perusteella kovin toteuttamiskelpoinen.

Intercon-Energy Oy suunnittelee tuulivoimapuiston perustamista Siikajoen edustan merialueelle. Tuulivoimapuisto käsittäisi maksimissaan 17-19 tuulivoimalaa, joista 12-14 sijoittuisi Varessäikän edustalla olevalle merialueelle ja 5 Merikylänlahden edustalle. Nimellisteholtaan tuulivoimalat ovat noin 3 megawattia.

Tarkasteltavat tuulivoimavaihtoehdot:

  • Vaihtoehto VE0: Hanketta ei toteuteta. Alueet säilyvät muuttumattomina.
  • Vaihtoehto VE1: Varessäikän edustalla olevalle merialueelle rakennetaan 12 tuulivoimalaa ja Merikylän edustalle 5 voimalaa. Yhteensä voimaloita rakennetaan 17 kappaletta.
  • Vaihtoehto VE2: Varessäikän edustalle rakennetaan 12 tuulivoimalaa.
  • Vaihtoehto VE3: Varessäikän edustalle rakennetaan 14 tuulivoimalaa ja Merikylänlahden edustalle 5 voimalaa. Yhteensä voimaloita rakennetaan 19 kappaletta.
  • Vaihtoehto VE4: Varessäikän edustalle rakennetaan 14 tuulivoimalaa.

ELY-keskus katsoo, että mikään vaihtoehto ei ole arvioinnin tulosten ja ympäristön reunaehtojen perusteella kovin toteuttamiskelpoinen. Natura-vaikutusten puolesta ei voida varmistua lainsäädännön edellyttämällä tavalla hankkeen vaikutusten haitattomuudesta. Siikajoen ja Hailuodon välinen salmi soveltuu tuulivoimatuotantoon vain varauksin, jos samaa määrää päästötöntä energiaa ei voida tuottaa muilla keinoin tai muilla ympäristön kannalta vähemmän herkillä alueilla.

Jääeroosio heikentyisi

ELY-keskus toteaa lausunnossaan, että hankkeen toteutuessa jääeroosio heikentyisi merkittävästi Varessäikästä Varjakan kärkeen, Hailuodon eteläkärjessä ja Oulunsalon Liminganlahden rannassa Nenännokasta Mustaniemeen. Tuulipuiston katvealueeseen jäisi Natura 2000 -verkostoon kuuluvia alueita (erityisesti Säärenperä ja Karinkannanmatala sekä Isomatala-Maasyvänlahti). Erityisen voimakkaasti jääeroosion arvioidaan heikkenevän Varessäikkä-Säärenperän rantavyöhykkeellä. ELY-keskus katsoo, että tämä on hyvin merkittävä vaikutus, koska Natura-alueilla on jääeroosiosta riippuvia uhanalaisia luontotyyppejä ja lajeja.

Jääeroosion heikkenemisen arvioidaan todennäköisesti nopeuttavan rantojen umpeenkasvua ja siten vaikuttavan avoimia kasvupaikkoja vaativiin lajeihin, kuten upossarpioon, nelilehtivesikuuseen ja rönsysorsimoon. Kyseisten lajien kannalta puheena olevat Natura-alueet ovat Suomen tärkeimpiä alueita verkostossa. Natura 2000 -verkoston tehtävänä on mahdollistaa lajien ja luontotyyppien suotuisan suojelutason säilyttäminen tai ennalleen saattaminen. Kyseisten lajien kohdalla taso ei ole suotuisa, mikä asettaa Natura-alueille erityismerkityksen: lajien esiintymistä ja yksilömäärää pitäisi pystyä lisäämään. Vähäisiäkin kielteisiä vaikutuksia on pidettävä merkittävästi heikentävinä.

Hailuodon ja Siikajoen välinen salmi on poikkeuksellisen arvokas lintualue, mikä on luonut erityisiä haasteita arviointiin. Arviointiselostuksessa tuodaan esiin tuulipuiston ja sen lähialueiden merkittävyys vesilintujen päämuuttoväylänä, osana kansainvälisesti ja kansallisesti merkittävää Oulun seudun kerääntymisaluetta (IBA) sekä myös monien lajien pesimäalueena. Esimerkiksi äärimmäisen uhanalainen kiljuhanhi oleilee kevätmuuton aikaan alueella. Usea lausunnonantaja pitää linnustovaikutuksia puutteellisesti arvioituna. ELY-keskus katsoo, että puutteita on jäänyt muun muassa populaatiokokojen ja uhanalaisiin lajeihin kohdistuvien vaikutusten arviointiin.

Kokonaan tärkeällä lintualueella

Hankealuetta ei ole osoitettu tuulivoimatuotantoon voimassa olevassa Pohjois-Pohjanmaan maakuntakaavassa. Pohjois-Pohjanmaan liitto katsoo, että hankkeen toteuttaminen edellyttää maakuntakaavan muuttamista. Tuulivoimapuisto sijoittuu maiseman ja muiden ympäristöarvojen kannalta herkälle alueelle, mikä on otettu huomioon voimassa olevassa maakuntakaavaratkaisussa, jossa alueelle ei ole osoitettu tuulivoimaloita.

Ympäristöministeriön julkaisemassa ohjeistuksessa tuulivoimarakentamisen suunnitteluun todetaan, että valtakunnallisesti ja maakunnallisesti arvokkaat maisema-alueet, valtakunnallisesti merkittävät kulttuurihistorialliset ympäristöt, luonnonsuojelualueet sekä kansainvälisesti tärkeät lintualueet (IBA) eivät sovi tuulivoimahankealueiksi. Suunniteltu tuulipuisto sijoittuisi IBA-alueelle kokonaisuudessaan ja valtakunnallisesti arvokkaan maisema-alueen reunalle.

ELY-keskukselle saapui yhteensä 24 lausuntoa ja mielipidettä arviointiselostuksesta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “ELY-keskus: Siikajoen tuulipuiston vaihtoehdot eivät ole toteuttamiskelpoisia”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat