Kokeile kuukausi maksutta

Infrarakentaminen paransi Lemminkäisen kannattavuutta

Lemminkäinen kasvatti kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä selvästi liikevaihtoaan. Konsernin tulos parani jopa 64 prosenttia ja kannattavuuskin kohentui. Lemminkäinen arvioi, että tänä vuonna sen liikevaihto kasvaa ja tulos ennen veroja on selvästi parempi kuin vuonna 2010. Arvio perustuu vuoden kolmannen neljänneksen hyvään tuloskehitykseen ja korkeana pysyneeseen tilauskantaan.

Lemminkäinen kasvatti kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä selvästi liikevaihtoaan. Konsernin tulos parani jopa 64 prosenttia ja kannattavuuskin kohentui. Lemminkäinen arvioi, että tänä vuonna sen liikevaihto kasvaa ja tulos ennen veroja on selvästi parempi kuin vuonna 2010. Arvio perustuu vuoden kolmannen neljänneksen hyvään tuloskehitykseen ja korkeana pysyneeseen tilauskantaan.

image

”Kuluva vuosi on kokonaisuutena vastannut odotuksiamme, vaikkakin toimialakohtaiset erot ovat suuret. Infrarakentaminen-toimialalla kausi on ollut hyvä erityisesti Norjan ja Tanskan päällystyksessä, betonirakentamisessa ja kalliorakentamisessa. Kesän alussa ostamamme norjalainen Mesta Industri täydentää tarjontaamme erinomaisesti, ja Norjassa päällystystoimintamme liikevaihto oli Suomea suurempi. Talonrakentamisessa kohteiden valmistuminen jää – kuten aiemmin olemme kertoneet – vuoden loppuun”, toimitusjohtaja Timo Kohtamäki sanoo.

”Toisella neljänneksellä ennätyskorkealle yltänyt tilauskantamme on pysynyt hyvällä tasolla. Tämä kertoo, että eri puolilla Lemminkäistä tehdyt toimenpiteet kilpailukykymme vahvistamiseksi alkavat tuottaa tulosta. Lokakuussa julkistetut strategiatarkennukset suuntaavat toimintaamme alueille, jossa meillä on erikoisosaamista tai ennestään vahva markkina-asema ja täten vahva pohja kannattavalle kasvulle. Näitä ovat erityisesti infrarakentaminen muissa Pohjoismaissa, omaperustainen asuntorakentaminen Suomessa ja Pietarin alueella sekä talotekniikan huolto- ja ylläpitopalvelut.”

Lemminkäinen käynnisti lokakuussa tehostamisohjelman, jolla se tavoittelee vuositasolla 50 miljoonaa euroa keveämpää kustannusrakennetta vuoden 2013 jälkeen. Kesällä käynnistynyt hankintaprojekti tuo arvioiden mukaan tästä 30 miljoonaa euroa. Lisäksi yhtiö selkeyttää organisaatio- ja johtamisrakenteita, prosesseja ja toimipisteverkostoa. Se tarkoittaa todennäköisiä henkilöstövähennyksiä niin Suomessa kuin muissa toimintamaissa.

Lemminkäinen

7-9 2011/7-9 2010

  • Liikevaihto milj. euroa 748,8/589,2
  • Liikevoitto % 6,9/5,4
  • Tulos ennen veroja milj. euroa 45,6/25,2

 

1-9 2011/1-9 2010

  • Liikevaihto milj. euroa 1 615,1/1 325,9
  • Liikevoitto % 2,7/1,8
  • Tulos ennen veroja milj. euroa 31,6/7,5
  • Omavaraisuusaste % 23,5/30,7
    Tase milj. euroa 1 679,1/1 206,0
  • Henkilöstö (keskimäärin) 9 121/8 920
  • Tilauskanta  milj. euroa 1 485,4/1 230,0

 

Liikevaihto kasvoi Lemminkäisen kaikilla toimialoilla, eniten infrarakentamisessa kansainvälisissä liiketoiminnoissa. Suomessa kalliorakentamisen volyymi sekä kiviainesten ja betonituotteiden kysyntä oli viime vuotta suurempaa. Talonrakentamisen liikevaihdon nousu tuli Suomen asuntotuotannon kasvusta.

Katsauskaudella yli kolmannes Lemminkäisen liikevaihdosta tuli sen kansainvälisistä toiminnoista. Yhtiön kansainvälisen toiminnan liikevaihto tammi-syyskuussa kasvoi 32 prosenttia edellisvuoteen verrattuna ja oli 549,1 miljoonaa euroa. Kasvua tuli etenkin Norjan ja Tanskan infrarakentamisesta. Myös Baltian maissa rakentamisen aktiviteetti oli viime vuotta vilkkaampaa. Katsauskauden liikevaihdosta 66 prosenttia tuli Suomesta, 24 prosenttia muista Pohjoismaista, 4 prosenttia Venäjältä ja kuusi prosenttia muista maista.

Infrarakentamisessa lähes kaikki liiketoiminta-alueet ylsivät vuoden kolmannella neljänneksellä viime vuotta parempaan tulokseen. Tuloskehitys oli erityisen hyvää Norjan ja Tanskan liiketoiminnoissa, kalliorakentamisessa sekä betoniliiketoiminnoissa. Talonrakentamisessa liikevoitto jäi viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Talonrakentamisen tulosta rasitti erityisesti kilpailu-urakoinnin heikko kannattavuus ja rakennuskustannusten nousu.

Lemminkäisen tavoitteena on jatkossa siirtää toiminnan painopistettä paremmin kannattaviin segmentteihin, kuten omaperustaiseen asuntotuotantoon sekä talotekniikan huolto- ja ylläpitopalveluihin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Infrarakentaminen paransi Lemminkäisen kannattavuutta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat