Kokeile kuukausi maksutta

VR Track on käynnistämässä sähköliiketoiminnan yt-neuvottelut

VR-konserniin kuuluva VR Track aloittaa 6. helmikuuta yhteistoimintaneuvottelut sähköliiketoiminnassaan. Yt-neuvottelut koskevat sähköliiketoiminnassa yhteensä 460 henkeä, joihin sovelletaan Rautatiealan työehtosopimusta. Neuvotteluissa keskustellaan helmikuun alussa voimaan tulevasta uudesta varallaolojärjestelmästä, johon kaikki sähköasentajat eivät ole sitoutuneet. Vaakalaudalla on 45 hengen työpaikat.

VR-konserniin kuuluva VR Track aloittaa 6. helmikuuta yhteistoimintaneuvottelut sähköliiketoiminnassaan. Yt-neuvottelut koskevat sähköliiketoiminnassa yhteensä 460 henkeä, joihin sovelletaan Rautatiealan työehtosopimusta. Neuvotteluissa keskustellaan helmikuun alussa voimaan tulevasta uudesta varallaolojärjestelmästä, johon kaikki sähköasentajat eivät ole sitoutuneet. Vaakalaudalla on 45 hengen työpaikat.

Yt-neuvotteluissa käydään läpi käytettävissä olevat keinot tilanteen ratkaisemiseksi. Jos työnantajalla ei ole käytettävissään riittävästi työntekijöitä varallaolotehtäviin, voidaan harkita myös koko liiketoiminnan tai sen osan ulkoistamista tai myymistä.

Toimenpiteet voivat johtaa työvoiman irtisanomiseen. Vaihtoehtoina käsitellään sähköliiketoiminnan työntekijöiden ja tehtävien uudelleenjärjestelyjä. Jos henkilöstövaikutusten kohteeksi joutuneita työntekijöitä ei pystytä sijoittamaan toisiin tehtäviin, alustavan arvion mukaan 45 henkilöä sanotaan irti.

”Uhkana tulevien tarjouskilpailujen häviäminen”

Varallaolojärjestelmästä sovittiin VR Trackin ja henkilöstön edustajien välisissä neuvotteluissa osana yhtiön kilpailukykysopimusta. Sopimuksen taustalla on erittäin kireä markkinatilanne ja heikentyneet työllisyysnäkymät. Koska suuri osa sähköasentajista ei ole sitoutunut varallaoloon, ovat VR Trackin sähköliiketoiminnan toimintaedellytykset yhtiön mukaan olennaisesti vaarantuneet.

VR Trackin mukaan sähköasentajien varallaolojärjestelmästä kieltäytymisen taustalla on pitkään jatkunut Sähköliiton ja Rautatieläisten liiton välinen kiista neuvotteluoikeuksista ja sähkömiesten järjestäytymisestä. Sähköliitto on pitkään houkutellut VR Trackin sähkömiehiä jäsenikseen. Voimassaoleva yleissitova työehtosopimus on kuitenkin solmittu VR Trackia edustavan Palvelualojen työnantajaliiton ja Rautatieläisten liiton välillä.

Liittojen väliset riidat sähkömiesten järjestäytymisestä johtivat viime vuoden juhannusviikolla työtaisteluun, joka VR Trackin mukaan oli laiton.

”Tilanne on erittäin vakava. Alalla on vakiintunut varallaolokäytäntö, ja olemassa olevat asiakassopimukset edellyttävät ehdottomasti toimivaa varallaoloa. VR Trackilla ei tällä hetkellä ole tarpeeksi työntekijöitä kunnossapidon varallaolotehtäviin eikä toisaalta mahdollisuutta tarjota riittävästi sellaisia työtehtäviä, joihin ei sisälly varallaoloa”, VR Trackin toimitusjohtaja Ville Saksi toteaa.

”Uhkana on tulevien tarjouskilpailujen häviäminen ja asiakassopimusten purkautuminen sekä niiden seurauksena työn vähentyminen sähköliiketoiminnassa”, Saksi sanoo.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “VR Track on käynnistämässä sähköliiketoiminnan yt-neuvottelut”

  1. Olisi mukava kuulla myös VR Trackin sähkömiesten edustajan mielipide, koska Saksin uhkaussävyinen mielipide ei varmastikaan edusta työntekijäpuolen tuntoja.

    1. Ongelman ydin on siinä, että sähköliittoon kuuluvat eivät pääse asiasta neuvottelemaan, vaan heillä on puhdas ota tai jätä tilanne (eivät ota). Sähköliiton edustaja jossain mediassa sanoi, että aina on neuvotteluissa tähän mennessä sopimukseen päästy.
      Siitä voi olla montaa mieltä onko rautatieläisten liitto oikea neuvottelukumppani vai jäänne sosialismin ajoilta.

  2. faktahan onse että vr track on tarjonnut kunnossapitosopimuksia isoille sähköasemille ja voittanut ne polkemalla hintoja. Asentajia työtyytyväisyys aivan nollassa ja miehiä ei riitä tekemään töitä. lisäksi asentajille ei ole oikeastaan hajua mitä niille asemille pitäisi tehdä koska eivät ole ikinä kyseisiä töitä tehneet. mutta näihä se nykyää toimii.

    1. On taidettu jo kyseiset sopimukset irtisanoa…

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat