Kokeile kuukausi maksutta

Jones Lang LaSalle: Toimistojen vajaakäyttö lisääntyy pk-seudulla

Suomessa toimistomarkkinoiden sijoitusvolyymit nousivat niin kvartaali- kuin vuositasollakin jääden kuitenkin vuonna 2011 yhdelle matalimmista tasoistaan 2000-luvulla. Pääkaupunkiseudulla toimistojen vajaakäytön uskotaan lisääntyvän, mutta ydinkeskustan ykkösluokan kohteiden vuokrien arvioidaan nousevan. Nämä seikat käyvät ilmi Jones Lang LaSallen tuoreesta toimistomarkkinakatsauksesta.

Suomessa toimistomarkkinoiden sijoitusvolyymit nousivat niin kvartaali- kuin vuositasollakin jääden kuitenkin vuonna 2011 yhdelle matalimmista tasoistaan 2000-luvulla. Pääkaupunkiseudulla toimistojen vajaakäytön uskotaan lisääntyvän, mutta ydinkeskustan ykkösluokan kohteiden vuokrien arvioidaan nousevan. Nämä seikat käyvät ilmi Jones Lang LaSallen tuoreesta toimistomarkkinakatsauksesta.

Euroopassa kiinteistömarkkinoiden sijoitusvolyymit nousivat kvartaalitasolla vuoden 2011 viimeisellä neljänneksellä 14 prosenttia, mutta nousu kääntyi kuuden prosentin laskuun verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan. Vuositasolla volyymit asettuivat Euroopassa vuonna 2011 noin 118,7 miljardiin euroon vuoden 2010 103,6 miljardiin euroon verrattuna. Laskuun vaikuttivat kaupankäyntiaktiviteetin hiipuminen Etelä-Euroopan maissa ja Irlannissa, mutta myös kasvun taittuminen Isossa-Britanniassa.

”Tämän hetkisten ennusteiden valossa volyymien odotetaan tänä vuonna asettuvan Euroopan laajuisesti suurin piirtein viimevuotiselle tasolleen. Näkymissä on kuitenkin alueellista hajontaa. Pohjoismaissa kaupankäyntiaktiviteetin ennustetaan jatkuvan lievässä nousussa keskimääräistä parempien talousfundamenttien tukemana, kun taas Etelä-Euroopassa trendi on laskeva. Toisaalta pankkien aktivoituminen saattaa tukea volyymien kehitystä etenkin Espanjassa,” tutkimusjohtaja, tekniikan tohtori Tero Lehtonen Jones Lang LaSallelta toteaa.

Näkymien heiketessä myös tuottovaatimusten lasku on tullut tiensä päähän. Tuottovaatimukset jatkoivat vahvan sijoituskysynnän siivittämänä laskuaan Luxemburgissa, Düsseldorfissa ja Frankfurtissa, kun Madridissa ja Milanossa haastava markkinatilanne käänsi tuottovaatimukset nousuun. Helsingissä tuottovaatimukset pysyivät useimpien muiden markkinoiden tavoin muuttumattomina.

Toimistojen vajaakäyttö kääntyy lievään nousuun

Myös vuokramarkkinoilla muutokset olivat marginaalisia. Lievää kasvua nähtiin muun muassa Rotterdamissa, Berliinissä ja Düsseldorfissa Barcelonan ja Madridin ollessa laskijoiden joukossa. Myös Helsingin ydinkeskustassa ykkösluokan toimistojen vuokrat jatkoivat nousussa muiden keskeisten osamarkkinoiden vuokrien pysyessä muuttumattomina.

Huolimatta heikentyneistä talousnäkymistä ykkösluokan toimistojen vuokrien nousun ennustetaan jatkuvan Euroopan laajuisesti reilun kahden prosentin vuosivauhtia. Alueellinen hajonta on kuitenkin huomattavaa. Samalla kun vuokrien ennustetaan laskevan esimerkiksi Barcelonassa, Madridissa ja Brysselissä, ennustetaan muun muassa Osloon, Moskovaan ja Varsovaan vähintään viiden prosentin kasvua. Talous- ja kysyntänäkymien lisäksi ennusteisiin vaikuttaa uudistuotanto, joka useimmilla markkinoilla on pitkän aikavälin keskiarvon alapuolella.

”Tässä trendissä pääkaupunkiseutu muodostaa poikkeuksen. Tänä vuonna markkinoille ennustetaan tulevan noin 150 000 neliömetriä uutta tilaa ja ensi vuonnakin lähes 100 000 neliömetriä. Ottaen huomioon tämän hetkiset työllisyysennusteet tarkoittaa se näillä näkymin sitä, että toimistojen vajaakäyttö kääntyy tämän vuoden aikana lievään nousuun,” Lehtonen jatkaa.

Ydinkeskustan ykköstoimistojen vuokrien arvioidaan nousevan

Euroopan laajuisesti toimistotilojen vajaakäyttöaste laski vuoden 2011 viimeisellä neljänneksellä 0,2 prosenttiyksikköä 9,9 prosenttiin. Myös pääkaupunkiseudulla vajaakäyttöaste jatkoi lievässä laskussa ollen 9,6 prosenttia. Alueelliset erot ovat kuitenkin huomattavia. Espoossa toimistoista tyhjillään on 13,7 prosenttia, kun taas Helsingin ydinkeskustassa tarjolla olevista vaihtoehdoista on jopa lievää niukkuutta vajaakäyttöasteen ollessa 4,8 prosenttia.

Vaikka kilpailu vuokralaisista pääkaupunkiseudulla uudistuotannon myötä kiristyykin, ennustetaan ydinkeskustan ykkösluokan toimistojen vuokrien jatkavan eurooppalaisen trendin mukaisesti kasvuaan matalan vajaakäyttöasteen ja hyvän tilakysynnän tukemana.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Jones Lang LaSalle: Toimistojen vajaakäyttö lisääntyy pk-seudulla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat