Tukes asetti yhden led-lampun myyntikieltoon

(TEKSTIÄ KORJATTU. MYYNTIKIELTOON ASETETTUA LED-LAMPPUA EI OLE ENÄÄ MYYNNISSÄ SUOMESSA.)

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) toteutti viime vuonna yhdessä 17 muun EU:n markkinavalvontaviranomaisen kanssa kampanjan, jossa selvitettiin led-valaistustuotteiden sähkömagneettisen yhteensopivuuden (EMC) vaatimuksia. Tukes löysi omissa testeissään runsaasti puutteita Suomessa myytävissä led-valaistustuotteissa.

(TEKSTIÄ KORJATTU. MYYNTIKIELTOON ASETETTUA LED-LAMPPUA EI OLE ENÄÄ MYYNNISSÄ SUOMESSA.)

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) toteutti viime vuonna yhdessä 17 muun EU:n markkinavalvontaviranomaisen kanssa kampanjan, jossa selvitettiin led-valaistustuotteiden sähkömagneettisen yhteensopivuuden (EMC) vaatimuksia. Tukes löysi omissa testeissään runsaasti puutteita Suomessa myytävissä led-valaistustuotteissa.

image

Tukes testautti 13 Suomessa myynnissä ollutta led-lamppua ja -valaisinta. Testien perusteella Tukes asetti myyntikieltoon yhden led-lampun ja antoi toimituskiellon yhdelle led-lampulle ja yhdelle led-työmaavalaisimelle sekä huomautuksen kolmelle led-tuotteelle. Suurimmaksi ongelmaryhmäksi testeissä nousivat led-lamput.

Tukesin toimituskieltoon asettamat tuotteet saa myydä kaupoista loppuun, mutta uusia ei saa toimittaa myyntiin ennen kuin puutteet on korjattu. Sen sijaan myyntikieltopäätöksen saaneen tuotteen myynti on lopetettava välittömästi.

Tukes asetti myyntikieltoon Energeticin led-lampun, jonka mallimerkintä on 1006 (art. nr. 5211 0652 11). Lamppua on tuonut maahan Kahil Oy.

Kahilin toimitusjohtaja Unto Kahilampi kertoo, että Tukes ilmoitti yhtiölle kyseisen Energeticin led-lampun myyntikiellosta jo 7.7.2011. ”Tämän tiedon saatuamme otimme yhteyttä myymälöihin, joihin lamppuja oli mennyt, ja pyysimme palauttamaan kaikki nämä lamput, eli vedimme ne myynnistä pois.”

Nyt lamppua ei Kahilammen mukaan enää olekaan myynnissä missään Suomessa.

Tutkimuksessa selvitettiin vain EMC-vaatimuksia

Tässä viime vuonna tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin vain led-valaistustuotteiden sähkömagneettisen yhteensopivuuden (EMC) vaatimuksia. EMC takaa, että sähkölaite toimii moitteettomasti yhdessä muiden samaan käyttöympäristöön tarkoitettujen laitteiden kanssa. EMC-häiriöt ilmenevät yleensä muiden sähkölaitteiden toiminnassa. Esimerkiksi raidat television kuvassa, radion rätinä tai tietokoneen virhetoiminnot voivat olla merkkejä EMC-häiriöistä. Kerrostaloissa häiriöt saattavat ulottua jopa naapurihuoneistoon.

Tukesin ylitarkastaja Hanna Mustosen mukaan tämän kampanjan tulokset osoittavat, että led-valaistustuotteiden valmistajilla on EMC:n osalta vielä paljon parannettavaa.

”Vaikuttaa siltä, että valmistajat eivät ole kiinnittäneet riittävästi huomiota EMC-vaatimuksiin. Tukes aikookin jatkaa led-valaistustuotteiden tehostettua EMC-valvontaa myös tänä vuonna, ensimmäiset laitteet ovat jo testeissä”, Mustonen sanoo.

Tukes valvoo led-valaistustuotteiden toimintaa ja turvallisuutta myös osana normaalia sähkötuotteiden markkinavalvontaa. Esimerkiksi vuoden 2011 aikana maahantuojat velvoitettiin keräämään palautusmenettelyllä kuluttajilta takaisin 15 led-lamppua, kolme led-putkea ja kaksi led-seinävalaisinta. Mustonen kertoo, että juuri led-valaistustuotteissa erilaiset puutteet ovat hyvin yleisiä.

Tukes on asettanut myyntikieltoon led-valaistustuotteita monista eri syistä. Monet näistä syistä liittyvät turvallisuuteen, kuten palon tai sähköiskun vaaraan.

Tukesin sivuilta voi hakea vaarallisia tuotteita eri tuoteryhmistä. Sieltä löytyy myös muista syistä kuin EMC-vaatimusten puutteiden vuoksi myyntikieltoon laitetut led-valaistustuotteet. Haku löytyy tästä.

EU:n tasolla vain 17 prosenttia tuotteista täytti vaatimukset

EU:n markkinavalvontaviranomaiset löysivät yhteiskampanjassaan runsaasti puutteita led-valaistustuotteissa. Testatuista tuotteista vain 17 prosenttia täytti kaikki niille asetetut sähkömagneettisen yhteensopivuuden vaatimukset.

EU:n markkinavalvontaviranomaiset testasivat kampanjan puitteissa 168 led-valaistustuotetta. Tuotteista suurin osa (91 kpl) oli valmistettu Kiinassa, 12 tuotteen valmistusmaaksi oli merkitty EU ja 65 tuotteen alkuperämaa oli epäselvä. Kampanja toteutettiin vuonna 2011.

Testitulokset osoittivat, että yli kolmasosa tarkastelluista tuotteista lähetti toimintaympäristöönsä sallittua enemmän sähkömagneettisia häiriöitä. Lisäksi lähes joka toinen (47 prosenttia) testattu tuote tuotti sähköverkkoon harmonisia virtoja yli valaistustuotteille sallitun määrän. Standardissa ei vielä ole määritelty vaatimuksia led-lamppujen harmonisille virroille, mutta nyt tutkimusmielessä tehdyt testit osoittavat, että vaatimuksia olisi pikaisesti ryhdyttävä valmistelemaan. Harmonisilla virroilla tarkoitetaan laitteen sähkönjakeluverkkoon tuottamia taajuustason vaihteluita.

Erittäin huomattavia puutteita löytyi myös led-valaistustuotteilta vaadittavista asiakirjoista. CE-merkintä ja vaatimustenmukaisuusvakuutus olivat asianmukaiset ja kunnossa vain noin 30 prosentilla testatuista tuotteista.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tukes asetti yhden led-lampun myyntikieltoon”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi