Kokeile kuukausi maksutta

Saila Eskola selvittämään hoivarakentamisen tukisotkuja

Asuntoministeri Krista Kiuru asettaa lähipäivinä hankintalain asiantuntija, OTK Saila Eskolan selvityshenkilöksi arvioimaan epäkohtia, joita on ilmennyt erityisryhmien asumisen tukemisessa ja palveluasumisen järjestämisessä. Selvityksen keskiössä ovat palvelutalojen rakentamiseen myönnetyt valtion tuet ja se, miten hoivapalveluiden hankinta palvelutaloihin käytännössä tapahtuu.

Asuntoministeri Krista Kiuru asettaa lähipäivinä hankintalain asiantuntija, OTK Saila Eskolan selvityshenkilöksi arvioimaan epäkohtia, joita on ilmennyt erityisryhmien asumisen tukemisessa ja palveluasumisen järjestämisessä. Selvityksen keskiössä ovat palvelutalojen rakentamiseen myönnetyt valtion tuet ja se, miten hoivapalveluiden hankinta palvelutaloihin käytännössä tapahtuu.

Kiuru pitää erittäin tärkeänä, että asiassa ilmenneet ongelmat selvitetään perinpohjaisesti ja nopealla aikataululla. ”Meidän on varmistettava, että yksikään palveluntuottaja tai muu toteuttamisketjussa mukana oleva taho ei voi hyötyä tavalla, joka ei ole järjestelmän tai yhteiskunnan tuen tarkoituksen mukaista”, hän painottaa.

Selvityshenkilön tehtävänä on käydä läpi Aran myöntämän erityisryhmien asumisen investointirahoituksen myöntämiskäytäntöjä sekä kuntien palveluasumishankintoja. Näitä arvioidaan erityisesti julkisten hankintojen, kilpailuneutraliteetin, asukkaiden asumisturvan ja palvelutalojen pitkäaikaisen käytön näkökulmista.

”Lähtökohtana täytyy olla, että Aran tuki ei pääse edes välillisesti hyödyttämään jotain tiettyä yritystä, kun kunta kilpailuttaa palveluntuottajan palvelutaloon. Ei ole myöskään hyväksyttävää, että palvelutalon asukkaat joutuisivat muuttamaan aina palveluntuottajan vaihtuessa”, Kiuru korostaa.

Rakennuslehti uutisoi torstaina 15. maaliskuuta, että hoivapalveluyhtiöiden omistamat tai ainakin osittain niiden bulvaaneina toimivat yleishyödylliset yhtiöt ovat saaneet Aralta tukipäätökset yli 60 miljoonan euron avustuksista ja noin 250 miljoonan euron korkotukilainoista vuodesta 2008 lähtien.

”Asian mittasuhde ei yllättänyt vaan se, että tämä on ollut näin selkeä ja pelottavaksi tullut maantapa”, Kiuru kommentoi juttua. Hän on tyytymätön Aran toimintaan asiassa.

Työ- ja elinkeinoministeriö avustaa selvitystyössä. Selvityksen tulee valmistua 31.5.2012 mennessä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Saila Eskola selvittämään hoivarakentamisen tukisotkuja”

  1. Rakennuslehti kirjoittaa:

    ”Asian mittasuhde ei yllättänyt vaan se, että tämä on ollut näin selkeä ja pelottavaksi tullut maantapa”, Kiuru kommentoi juttua. Hän on tyytymätön Aran toimintaan asiassa.

    Kun edellinen asuntoministeri Vapaavuori asetti selvityshenkilön sillä kertaa selvittämään asumisoikeusasumista ja samalla Avain Asumisoikeus Oy:n omistusjärjestelyjä, niin saatiin huuhaaselvitys, jossa mm. salattiin Aran todellinen rooli ko. yleishyödyllisen yhtiön kummallisissa osakekaupoissa ja omistusjärjestelyissä. Muutenkin selvitys oli köykäinen sisältäen epätarkkuuksia ja asumisoikeusasukkaita koskevia vääriä yleistyksiä. Selvityksen heikkoa tasoa selittää paitsi selvityshenkilö Riitta Rainion heikko substanssiosaaminen selvitettävissä asioissa niin myös hänen sidonnaisuutensa Araan sen entisenä johtokunnan jäsenenä. Rainio ympäristöministeriön eläköityneenä hallintojohtajana oli Vapaavuoren ja ympäristöministeriön tietoinen valinta selvityshenkilöksi, koska selvityksen tavoitteena ei ollutkaan asumisoikeusasumisen epäkohtien selvittäminen ja totuuden löytäminen AVAIN Asumisoikeus Oy:n omistusjärjestelyissä vaan yleisen mielipiteen rauhoittaminen puolitotuuksilla syksyn 2010 salaisen Liukku-kaupan jälkeen. Ko. kaupassahan kaikkien tyrmistykseksi yleishyödyllisen asumisoikeusyhtiön enemmistöomistus ja määräysvalta siirtyivät salaisella kaupalla yksityisille liikemiehille Aran näyttäessä vihreätä valoa kaupalle. Perusta tälle kaappaukselle oli luotu jo vuosien 2007-2008 mitättömillä ja laittomilla osakekaupoilla, joissa ARA likasi jo kätensä. Selvityshenkilö Rainion mukaan kaikki kaupan osapuolet toimivat ”vilpittömällä mielellä”, josta syystä hän ei vaatinut kauppojen peruuttamista. Tämä on vakiosanonta ko. porukalla, kun he ovat jääneet jostakin kiinni. Tämä selitys meni Rainion päähän kuin häkä ja teki hänet sokeaksi toisenlaiselle informaatiolle.

    Toivottavasti nykyinen asuntoministeri on liikkeellä vilpittömällä mielellä ja valitsee selvityshenkilön edeltäjäänsä paremmin kiinnittämällä huomiota vain henkilön todelliseen osaamiseen ja sidonnaisuuksien puuttumiseen selvityksen kohteena oleviin tahoihin ja Araan.

    1. Toivottavasti

      Todella aiheellinen toivomus! Rainio perusti selvityksensä ja ”johtopäätöksensä” enemmän kuulemiinsa ”vilpittömyys”vakuutteluihin kuin asiakirjoihin. Tilaajat (Vapaavuori ja ympäristöministeriö) saivat haluamansa selvityksen. Selvitys oli varmasti mieluinen myös ko. kauppojen vilpittömyyttään vakuuttaville osapuolille ja Aralle. Rainio petti AVAIN Asumisoikeus Oy:n asukkaiden ja asukkaiden edustajien odotukset rehellisestä ja puolueettomasta selvityksestä. Me veronmaksajat voimme olla närkästyneitä siksi, että meidän verovaroja tuhlattiin Rainion palkkioon jka muihin tämän huuhaaselvityksen kuluihin.

  2. Selvitysmies voisi aloittaa lukemalla Attendon bulvaanin, Lahden Talot Oy:n kanssa tekemän vuokrasopimuksen, mitä se pitää sisällään, kerkisivät rakentaa yhden palvelutalon toinen jäissä. Lahtelaisten veronmaksajien piikki on auki. Vuokra 25,20 €/m2/kk !!!HALOO ARA tässä jää jo VVO:kin toiseksi. Näin ne avustukset ja korkotuki tuottaa kohtuuhintaista asumista.
    Linkki vuokriin:http://www.hoivakotiwellamo.fi/index.php/hinnasto

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat