Kokeile kuukausi maksutta

Senaatti-kiinteistöjen tietomallivaatimukset uudistuivat ja laajenivat

Senaatti-kiinteistöjen vuonna 2007 julkaisemat tietomallivaatimukset ovat laajentuneet neljällä täysin uudella osalla. Rakentamisen ja kiinteistön ylläpidon lisäksi Suomen ensimmäiset kansalliset tietomallivaatimukset koskevat nyt myös projektin hallintaa ja energia-analyysejä. Tietomallivaatimusten tavoitteena on yhdenmukaistaa ja vakinaistaa rakentamisen toimintatapoja.

Senaatti-kiinteistöjen vuonna 2007 julkaisemat tietomallivaatimukset ovat laajentuneet neljällä täysin uudella osalla. Rakentamisen ja kiinteistön ylläpidon lisäksi Suomen ensimmäiset kansalliset tietomallivaatimukset koskevat nyt myös projektin hallintaa ja energia-analyysejä. Tietomallivaatimusten tavoitteena on yhdenmukaistaa ja vakinaistaa rakentamisen toimintatapoja.

Nyt päivitetyt ja laajennetut tietomallivaatimukset syntyivät Rakennustietosäätiön vetämän, vuoden 2011 aikana toteutetun Cobim-hankkeen tuloksena. Hanke tehtiin tiiviissä yhteistyössä muun muassa Senaatti-kiinteistöjen, Suomen johtavien suunnittelutoimistojen, kiinteistönomistajien ja urakoitsijoiden kanssa, jotka nyt myös sitoutuvat noudattamaan vaatimuksia.

Uusien osien lisäksi tietomallivaatimusten vanhat ohjeet kirjoitettiin uudelleen ja niiden sisältöä laajennettiin.

”Cobim-hankkeen taustalla on ollut selkeä tarve lisätä tietomallinnuksen käyttöä. On hienoa, että Senaati-kiinteistöjen vaatimuksia on nyt laajennettu näin isolla alan ammattilaisten joukolla, jotka myös sitoutuvat noudattamaan niitä jatkossa, sanoo Cobim-hankkeen johtoryhmän puheenjohtaja ja investoinnit-yksikön johtaja Jukka Riikonen Senaatti-kiinteistöiltä.

”Vaatimusten selkiytymisen ohella on tärkeää, että ne huomioivat myös kiinteistön käytön ja ylläpidon. Tavoitteena on, että tietomalleja hyödynnettäisiin koko rakennuksen elinkaaren ajan. Malliin pystytään sisällyttämään paljon arvokasta tietoa kiinteistöstä, jota olisi muuten melkein mahdotonta hallita.”

Lisää läpinäkyvyyttä

Vaatimukset määrittelevät mallinnusohjeet rakennusprosessin jokaiselle vaiheelle. Tämä tuo lisää läpinäkyvyyttä hankkeisiin, jolloin pelisäännöt siitä, miten ja mitä niissä mallinnetaan, ovat selkeämmät. Mallien sisällön selkiytyminen helpottaa niiden käyttöönottoa myös työmaalla.

”Aikaisempiin vaatimuksiin verrattuna uudet tietomallivaatimukset täsmentävät paremmin eri suunnittelualojen tietomallien sisältöä, niiden koordinointia ja yhteensovittamista sekä rakennuttajan roolia näiden tehtävien organisoinnissa”, projektipäällikkö Marjo Peltomäki Skanska Oy:stä sanoo.

”Tarkennettujen vaatimusten avulla rakentaja saa käyttöönsä parempia tietomalleja ja suunnitelmia, mikä vähentää virheitä ja aiempien, joskus ristiriitaistenkin mallinnusten tulkintaan käytettyä aikaa. Vaatimukset auttavat myös mallien käyttöönottoa urakkavaiheessa, kun niiden laatu paranee”, Peltomäki toteaa.

Uusissa tietomallivaatimuksissa huomioidaan myös alan energiankulutuksen- sekä kestävän kehityksen tavoitteet. ”Energiasimuloinnit ovat tärkeä osa uusia tietomallivaatimuksia. Myös rakentamista koskevat energiamääräykset tiukentuvat tulevaisuudessa”, Riikonen sanoo.

Yleiset tietomallivaatimukset käyttöön alan oppilaitoksissa

Yleisten tietomallivaatimuksen käyttöönoton osalta on tärkeää, että vaatimukset otetaan mukaan myös opetussuunnitelmiin.

”Alan oppilaitokset ja täydennyskoulutustahot ottavat yleiset tietomallivaatimukset opetusohjelmiinsa. Myös palautteen saaminen uusista ohjeista on tärkeää, jotta niitä voidaan täydentää ja kehittää jatkossa”, Jukka Riikonen Senaatti-kiinteistöiltä sanoo.

Tietomallivaatimukset löytyvät Rakennustietosäätiön sekä Suomen buildingSMARTin kotisivuilta. Rakennustietosäätiö laatii jokaisesta vaatimuksesta RT-kortin ja Suomen buildingSMART vastaa niiden päivityksestä.

Huhtikuun aikana vaatimuksiin saadaan mukaan myös rakennusvalvontaa koskeva osio, jota ympäristöministeriö valmistelee.

Cobim-hanke

  • Cobim-hanke aloitettiin vuonna 2011 ja saatiin päätökseen vuoden 2012 alussa. Kyseessä oli Rakennustietosäätiön vetämä tietomalliohjeiden laajentamis- ja päivittämishanke.
  • Hanke toteutettiin tiiviissä yhteistyössä Suomen rakennusalan johtavien yritysten ja muiden avaintahojen kanssa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Senaatti-kiinteistöjen tietomallivaatimukset uudistuivat ja laajenivat”

  1. ”Tietomallivaatimukset löytyvät Rakennustietosäätiön sekä Suomen buildingSMARTin kotisivuilta.”

    Tarkalleen mistä? Kummaltakaan sivulta ei tätä löydy… Voisitteko laittaa linkit vaikka artikkelin loppuun?

  2. Uutisiointi YTV2012-tietomallivaatimuksista on thety hiukan harhaanjohtavasti, Kyseessä eivät ole Senaatin vaatimusten uudistamistyö, vaan kansallisten tietomallivaatimusten luominen. Suomessa on, COBIM-hankkeen myötä, ensimmäisenä maana maailmassa, kansalliset tietomallivaatimukset. Vaatimuksilla on laaja alan hyväksyntä ja tilaajatahon laaja sitoutuminen. Puhukaamme siis kansallisista tietomallivaatimuksista Senaatin sääntöjen uudistamisen sijaa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat