Kokeile kuukausi maksutta

Mikkelin Satamalahden arkkitehtuurikilpailu käynnistyi

Mikkelin uudisrakentaminen keskittyy seuraavien parinkymmenen vuoden aikana Saimaan rannalle Satamalahteen. Mikkelin kaupunki järjestää Satamalahden alueesta yleisen kaksivaiheisen arkkitehtuurin ideakilpailun. Kansainvälisen kilpailun tarkoituksena on tiivistää Mikkelin kaupunkirakennetta suunnittelemalla uusi ekologisen rakentamisen mallialue ydinkeskustan jatkeeksi Saimaan rannalle. Ideakilpailun ensimmäinen vaihe alkoi 22. toukokuuta.

Mikkelin uudisrakentaminen keskittyy seuraavien parinkymmenen vuoden aikana Saimaan rannalle Satamalahteen. Mikkelin kaupunki järjestää Satamalahden alueesta yleisen kaksivaiheisen arkkitehtuurin ideakilpailun. Kansainvälisen kilpailun tarkoituksena on tiivistää Mikkelin kaupunkirakennetta suunnittelemalla uusi ekologisen rakentamisen mallialue ydinkeskustan jatkeeksi Saimaan rannalle. Ideakilpailun ensimmäinen vaihe alkoi 22. toukokuuta.

image

Suunnittelun lähtökohtana oleva ekologisuus näkyy esimerkiksi puun käyttönä materiaalivalinnoissa sekä uusiutuvien energialähteiden hyödyntämisenä. Rakennukset sijoitellaan siten, että järvinäköalan lisäksi asuntoihin tulee mahdollisimman paljon luonnonvaloa ja aurinkoa voidaan hyödyntää lämmityksessä.

Satamalahden rakentaminen alkaa 2015 ja sinne tulee koteja yli 5 000 asukkaalle.

”Satamalahdessa voi asua joko omassa kerrostaloasunnossa tai rantapientalossa järven rannalla. Satamalahti on aivan torin ja keskustan kupeessa, jolloin kaikki palvelut ovat kävelymatkan päässä. Myös työpaikat löytyvät läheltä uudelta teollisuusalueelta. Julkiset liikenneyhteydet, juna- ja linja-autoasema ovat vieressä. Kävely- ja ulkoilureitit johtavat ranta-alueelta esteettömästi sekä luonnonsuojelualueelle että urbaania ja vanhaa yhdistävään kulttuurimaisemaan”, Mikkelin kaavoituspäällikkö Ilkka Tarkkanen kertoo.

Satamalahden ideakilpailun ensimmäinen vaihe päättyy 1. lokakuuta. Toinen vaihe käynnistyy 19. marraskuuta ja päättyy tammikuussa 2013.

Älykäs kaupunki 2020

Mikkeli julkisti myös Älykäs kaupunki 2020 -hankkeen. Hankkeessa panostetaan energia- ja ekotehokkuuteen ja luodaan uudenlaisia kaupunkitiloja. Kaupunki uudistaa vuoden 2013 loppuun mennessä maankäytön ja kaavoituksen prosessit sekä testaa ja pilotoi vuorovaikutuksen malleja.

”Ekologisuus kaupunkisuunnittelussa räjähtää tulevina vuosina. Tämä vaatii kaupungeilta radikaaliutta ja rohkeutta. Mikkelin kaavoituksen prosessien uudistushanke on uniikki, tällaista ei ole vielä tehty missään muussa kaupungissa Suomessa. Ekologisuus kulkee punaisena lankana koko yhdyskuntasuunnitteluprosessin läpi. Näin varmistetaan, että perusajatus säilyy yleiskaavoituksesta rakennusvalvontaan samana. Tulos näkyy kaupungin taloudessa kustannustehokkuutena ja päästöjen vähenemisenä”, hankkeen ekologisen yhdyskuntasuunnittelun asiantuntijatoimiston Eero Paloheimo EcoCity Oy:n toimitusjohtaja Pekka Paloheimo sanoo.

Suunnittelu toteutetaan ihmislähtöisesti ja vuorovaikutteisesti asukkaiden ja yritysten kanssa. Hankkeessa luodaan uudenlaisia vuorovaikutuksen malleja niin virkamiesten, asiantuntijoiden, päättäjien kuin asukkaiden kesken. Digitaalisten ratkaisujen avulla tietoa tarjotaan kaikille käyttäjille kestävällä tavalla sekä hyödynnetään digitaalista kaupunkitietoa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Mikkelin Satamalahden arkkitehtuurikilpailu käynnistyi”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat