Kokeile kuukausi maksutta

Peab: Räjähdys johtui ehkä poikkeuksellisesta kalliosta

Espoossa työmaalla tänään sattunut räjähdys tapahtui louhintatyössä, kun räjähde karkasi suojauksen alta, kertoo rakennusyhtiö Peabin aluejohtaja Matti Kaakinen. Syytä tapaukselle ei vielä tiedetä, mutta Kaakisen mukaan syynä saattoi olla poikkeuksellinen kallio.

Espoossa työmaalla tänään sattunut räjähdys tapahtui louhintatyössä, kun räjähde karkasi suojauksen alta, kertoo rakennusyhtiö Peabin aluejohtaja Matti Kaakinen. Syytä tapaukselle ei vielä tiedetä, mutta Kaakisen mukaan syynä saattoi olla poikkeuksellinen kallio.

Pelastuslaitoksen mukaan viisi räjähdyksessä loukkaantunutta kuljetettiin jatkohoitoon ja kaksi ihmistä tarkastettiin paikan päällä.

Loukkaantuneista ainakin kaksi oli Kaakisen mukaan viereisen työmaan työntekijöitä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 21 kertaa

21 vastausta artikkeliin “Peab: Räjähdys johtui ehkä poikkeuksellisesta kalliosta”

 1. Onkohan paikalla tehty tutkimus että räjähde oli kanssa dynamiittia eikä mitään litkua? Onko laturi puhallutettu? Tästä on toisaalla julkaistu silminnäkijä havainto että suojamattoja ei käytetty ollenkaan.

  1. Ilmeisesti vastaava mestarin on ollut pakko täyttää sadatta laatujärjestelmälapuaan, eikä ole ehtinyt tarkistamaan täkkäystä. Mutta, laatujärjestelmässä kaikki hyvin.

 2. Silminnäkijähavaintojen mukaan todennäköisesti Peabin työntekijät keräsivät räjähdyksen jälkeen ympäristöön lentäneitä kivenmurikoita. Miksi?

 3. Oiskohan kivien keräämiseen ollut mahdollisesti sellainen syy, että hälytysajoneuvot (ambulanssit) voisivat ajaa paikalle….? Kyllä kiveä oli niin paljon pitkin kortteleita, että ei siinä varmaan ollut tarkoituksena peitellä asiaa. Ja varmasti kaikille lähistöllä paikalla olleille tuli hyvin selväksi, että onnettomuus kävi. Oli sellanen paukahdus ja kivisade.

 4. Nyt kaikki jotka tarvitsee autonlasit, hoitoa päässä olevaan kuhmuun tai uudet hampaat niin valittamaan ko rakennusfirmaan tai poliisille että oli tuolloin Isonomenan vieressä.

  1. eikös aina pitäs peittää niin hyvin että vaikka kallio olis kertaalleen palasina niin ei sieltä mitään sais lentää

   1. ” Poikkeuksellinen kallion laatu ” on vakioselitys näissä onnettomuuksissa. Mitä Peabin vastuuhenkilöt ovat tehneet muuta kuin pelkällä hintaruuvilla kallion irroituksen kilpailuttaneet. Pääurakoitsijan toiminta ratkaisee , ” kallion laatu ” on naurettava selitys . Nyt nähdään johdon osaaminen / osaamattomuus paljaana .

    1. Tekivät sen ”venäläisin normein”.

 5. Lainaus:(Espoon Matinkylässä rakennustyömaalla tiistaina sattunut räjähdysonnettomuus saattoi johtua puutteellisesta suunnittelusta. Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojeluinsinöörin Jukka Hietavirran mukaan kenttäkohtaista räjäytyssuunnitelmaa ei ollut tehty. Poliisin saamien tietojen mukaan se tehtiin vasta onnettomuuden jälkeen) Täyttä tuubaa tommoinen, räjäytys suunnitelma tehdään yleensä aina räjäytysten jälkeen, sillä ei ole mitään tekemistä työturvallisuuden kanssa. räjäytys suunnitelma on paperi johon kirjataan tehty työ, reijän syvyys/ruutukoko, räjähdysaineen määrä per reikä….. Olen nähnyt eräällä työmaalla kun pomot laativat räjäytys suunnitelmat etukäteen näkemättä työkohdetta, kysyisinkin Jukka Hietavirralta että miten etukäteen tehty räjäytys suunnitelma auttaa ehkäisemään työtapaturmia?panostaja on se henkilö joka viimekädessä päättää mitä sinne reikään laitetaan ja miten paljon.

  1. Tapausta tuntematta en kommentoi sitä. Mutta katsoin, mitä laki asiasta sanoo. Lainsäädännössä asiasta määrätään näköjään mm. näin:

   ”15?§
   Peittäminen

   Räjäytyksestä aiheutuva vaara ja peittämisen tarve on asianmukaisesti selvitettävä ja arvioitava räjäytyssuunnitelmassa. Peittäminen on toteutettava suunnitelman mukaan.

   Räjäytettävä kohta on asutulla alueella aina peitettävä tarkoitukseen sopivilla peitteillä tai muulla luotettavalla tavalla. Räjäytettävä kohta on peitettävä kaivoksessa, maanalaisessa louhinnassa ja asutun alueen ulkopuolella, jos sinkoilusta voi aiheutua vaaraa.”

   ”5?§
   Räjäytyssuunnitelma

   Panostajan on tehtävä räjäytettävästä kentästä tai muusta räjäytyskohteesta kirjallinen räjäytyssuunnitelma, joka sisältää tiedot porauksesta, räjähteestä ja sen määrästä, panostamisesta, sytytyksestä ja sytytysjärjestyksestä, peittämisestä, räjäytysajankohdasta, vaarallisesta alueesta ja varmistustoimenpiteistä sekä muista räjäyttämisen turvallisuuteen vaikuttavista tekijöistä.”

   ”Räjäytystyön johtajan on käytävä räjäytyskohteessa vähintään kerran työvuoron aikana, jollei turvallisuussuunnitelmassa ole osoitettu, että valvonnan tulee olla tätä tiiviimpää tai että harvemmin tapahtuvat valvontakäynnit ovat riittäviä.”

   ”Räjäytystyötä johtaa ja valvoo työpaikalla räjäytystyön johtaja. Räjäytystyötä ei saa aloittaa ennen kuin räjäytystyön johtaja on nimetty. Räjäytystyön johtajan nimi on ilmoitettava työmaan työntekijöille ja pidettävä työmaalla nähtävillä.

   Räjäytystyön johtaja hyväksyy räjäytyssuunnitelman ja siihen tehtävät muutokset sekä huolehtii suunnitelman toteuttamisesta.”

   http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2011/20110644

   1. Tietojeni mukaan Peabilla on sertifioitu (SFS-EN ISO 9000) laatujärjestelmä. Tämähän tarkoittaa sitä, että yritys on laatinut omat sitovat menettelymallinsa tähän sertifikaatin pohjalta.
    Nyt jos koskaan tulisi selvittää laiminlyönnin tuottamuksellisuusperiaatetta.

  2. Eikös ”suunnitelma” tehdä alalla kuin alalla aina ennen sen toteuttamista? Nimimerkillä ”saman alan työntekijä” on kummallinen käsitys ”suunnitelmasta”. Räjäytysalalla voi olla tuollainen käytäntö, mutta ”täyttä tuubaa tommoinen” on.

  3. VÄÄRIN. Räjäytyssuunnitelma tulee tehdä aina ennen RÄJÄYTYSTÄ (rautalangasta; esim panostuksen jälkeen) jotta varmistutaan sytytysjärjestyksen oikeellisuudesta, momentaanisesta räjähdysainemäärästä jne.

   Näin olen minä vaatinut työmailla joissa louhintaa olen tilannut. Matotuksenkin hankalissa paikoissa tarkistanut, ja kummasti ei ole läheltäpiti-tilanteita tarvinnut kirjata..

 6. Mitäpä mahtaa asiasta seikkaperäisesti selostaa viiden miksin nksikirjaset ja raportit?

 7. Suomen peruskalliossa havaittu vikaa kun kiviä sataa kilometrin säteellä pääurakoitsijan työmaalta.

  1. Eiköhän nyt pitäisi Pinomäen ja kumppaneiden ruveta miettimään uudestaan Räjäytys-ja louhintatöiden turvallisuusmääräysten 8§ mainittuja asioita. Itse useita panostajakursseja käyneenä ja noin 25v asutuskeskuslouhintoja tehneenä voin sanoa, että nykyinen panostajakoulutuksen taso ei vastaa
   tämänpäivän vaatimuksia ainakaan vaativissa kohteissa.

   Lisäksi ihmetystä herättää se ,että miksi joku räjäytystyönjohtaja vain on pidätetty, miksi ei ole pidätetty tai vangittu myös työmaan työsuojeluvastaava ja maanrakennus- ja louhintatyönvastaava; ei pitäisi olla tämmöisiä virkoja jos tyypit sitten vahingon sattuessa rinnastetaan vain vastuusta vapaana oleviin apumiehiin. Kaikista järkevintä mielestäni olisi, että päätoteuttaja palkkaisi räjäytystöiden johtoon ja valvoltaan ammattitaitoisen konsultin; tietääkseni
   tämmöisiäkin on saatavilla. Rakennus-/maanrakennusliik-
   keiden työnjohtajat, jotka omaavat työsuojelukortin, tulityökortin ja mahdollisesti c-luokan KVV-työnjohtajan pätevyyden, eivät pysty kaupunkialueella räjäytystöitä valvomaan.

   1. Vastuu on lain mukaan selvä – räjäytystyön johtaja vastaa räjäytystöistä. Vastaava työnjohtajakin tuosta varmaan sakot tulee aikanaan saamaan. Vastaava työnjohtaja vaikuttaa asiaan parhaiten valitsemalla ammattitaitoisen tekijän, ei välttämättä halvinta. Mitäpä sillä vastuuttomalla konsultilla konsultilla siinä välissä tekee?
    Ja ”asiantuntijan” luulisi tietävän ettei mainittu henkilö ole ollut ts-piirissä noin viiteen vuoteen töissä.

 8. Kohde ilmeisesti urakkakohde.Jos pääurakoitsian urakkasopimukseen kuuluu räjäytystyöt ,pääurakoitsija vastaa taloudellisista menetyksistä kaikille vahingon kärsineille inhimillisistä ja aineellisista.Pääurakoitsija selvittää sotkunsa urakoitsijan kanssa omassa pilttuussaan,luultavasti pa yrittäjä.Vastaavan korvausvastuuseen ei kuulu huuhaa yritysten kanssa tehdyt sopimukset.

  1. ”Mitäpä sillä vastuuttomalla konsultilla konsultilla siinä välissä tekee?
   Ja ”asiantuntijan” luulisi tietävän ettei mainittu henkilö ole ollut ts-piirissä noin viiteen vuoteen töissä.”

   No,kyllähän se ”asiantuntijasetä” hyvin tietää tämän entisen ts-tarkastajan urakehityksen; mutta otaksuisin, että ko. henkilö
   tekee jatkuvasti töitä louhintatöiden turvallisuuden parantamiseksi (esim.ohjeistus Räjäytys-ja Louhintatyön turvallisuusohje 2010). Mielestäni pohjarakennustöiden ja
   kohteen ympäristöön kohdistuvien tärinävaikutusten vaativuusluokitusten mukaan vaativissa louhintakohteissa räjäytystyönjohtajalla tulisi olla vähintään alakohtainen teknikon koulutus sekä työn laadun ja laajuuden edellyttämä panostajan lupakirja. Enkä myöskään pidä rakennuttajan /tilaajan suoraan palkkaamaa ammattitaitoista valvojaa/räjäytystyönjohtajaa ollenkaan huonona ajatuksena.

 9. Peabin rakentaminen ollut villinlännen tyylistä paukuttelua,kulisseissa henkselit paukkuu,viininhuuruista vaikuttamista ym.Ei kovin hääppöstä kuvaa rak.liike anna osaamisestaan,ei ihme ettei viivan alle jää mitään.

  1. Päälliköt antaa urakoita kavereilleen ilman minkäänlaista kilpailutusta……

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat