Kokeile kuukausi maksutta

VTT:n kehittämä biokomposiitti haastaa lastulevyn keittiökalusteissa

VTT:n tutkijat ovat kehittäneet luonnonkuitulujitteista ja muovipolymeereistä keittiökalusteiden runkomateriaalin, joka vähentää materiaalin käyttöä 25–30 prosenttia ja hiilijalanjälkeä 35–45 prosenttia. Uuden biokomposiitin luonnonkuitulujitteena voidaan käyttää sahajauhoa, selluloosaa, pellavaa, hamppua tai turvetta.

VTT:n tutkijat ovat kehittäneet luonnonkuitulujitteista ja muovipolymeereistä keittiökalusteiden runkomateriaalin, joka vähentää materiaalin käyttöä 25–30 prosenttia ja hiilijalanjälkeä 35–45 prosenttia. Uuden biokomposiitin luonnonkuitulujitteena voidaan käyttää sahajauhoa, selluloosaa, pellavaa, hamppua tai turvetta.

Uuden materiaalin murtolujuus ja kosteudensietokyky ovat huippuluokkaa. Loppukäyttäjien kannalta tärkeää on myös se, että kalusteiden formaldehydipäästöt vähenevät selvästi. Uusi materiaali on myös selvästi kevyempi kuin lastulevy.

”Rungot ovat lähes kolmanneksen kevyempiä, koska niissä on enemmän ilmaa. Myös valmistuksen hävikin määrä vähenee. Tämä on muutos, joka mullistaa sekä valmistustekniikan että suunnittelun”, VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin sanoo.

Harlinin mukaan tulevaisuuden keittiöiden rungot valmistetaan muovituotannosta tuttujen ruiskuvalun tai suulakepuristuksen avulla. Tuloksena syntyy mittatarkka kappale, jota ei tarvitse leikata eikä porata. Ruuveille tarvittavat reiät ovat valmiina.

Alentaa tuotantokustannuksia

VTT on kehittänyt uutta materiaalia yhdessä Puustelli-keittiöiden kanssa. Harlin uskoo, että uusi valmistustekniikka houkuttelee kalustealan yrityksiä, koska se leikkaa niiden tuotanto- ja rahtikustannuksia. Koneinvestointien takaisinmaksuaika on hänen mukaansa muutamia vuosia.

Puustellin komposiittikeittiön suunnitellut teollinen muotoilija Juhani Salovaara sanoo, että suunnittelun lähtökohtana oli mahdollisimman pieni ympäristövaikutus ja mahdollisimman korkea kotimaisuusaste.

Puustellin keittiöissä käytetyt komposiitit ovat UPM:n valmistamia. Salovaaran mukaan biokomposiitista valmistettujen kalusterunkojen kotimaisuusaste on noin 90 prosenttia.

Muita käyttökohteita selvitetään

VTT esitteli uuden materiaalin ja valmistusmenetelmän kalustevalmistajille Tampereella 26. syyskuuta. Harlin arvioi, että innovaatio herättää mielenkiintoa myös Suomen ulkopuolella. Muutamat eurooppalaiset kalustevalmistajat ovat kokeilleet komposiitteja, mutta näiden valmistajien käyttämä tekniikka perustuu perinteiseen leikkaamiseen.

Harlinin mukaan VTT jatkaa biokomposiittien kehittämistä ja uusien käyttötarkoitusten kartoittamista.

”Yksi mielenkiintoinen asia on se, voidaanko biokomposiitteja hyödyntää autoissa ja muissa kuljetusvälineissä. Siellä paino on vielä enemmän rahaa kuin kalusteissa.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “VTT:n kehittämä biokomposiitti haastaa lastulevyn keittiökalusteissa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat