Kokeile kuukausi maksutta

Kysely: Omistusasuminen selvästi suositumpaa kuin vuokra-asuminen

Useampi kuin kaksi kolmesta 18–39-vuotiaasta aikoo varmasti tai melko varmasti ostaa tulevaisuudessa omistusasunnon. Kiinteistömaailma analysoi syyskuussa 2012 vuosina 2011–2012 tehtyjä ensiasuntokauppoja sekä selvitti laajalla kyselytutkimuksella ensiasunnon ostajien taustoja ja ostopäätökseen liittyviä tekijöitä.

Useampi kuin kaksi kolmesta 18–39-vuotiaasta aikoo varmasti tai melko varmasti ostaa tulevaisuudessa omistusasunnon. Kiinteistömaailma analysoi syyskuussa 2012 vuosina 2011–2012 tehtyjä ensiasuntokauppoja sekä selvitti laajalla kyselytutkimuksella ensiasunnon ostajien taustoja ja ostopäätökseen liittyviä tekijöitä.

image

Ne, jotka aikovat ostaa ensiasunnon, perustelevat päätöstä ensisijaisesti sillä, että omistusasuminen tuntuu vuokra-asumista edullisemmalta asumismuodolta. Lisäksi ostopäätöksen takana ovat omistusasumisen pitäminen hyvänä sijoitusmuotona, vuokrien korkeus erityisesti pääkaupunkiseudulla sekä asunnon remontointivapaus. Keskeisimpiä syitä jättää omistusasunto ostamatta ovat asuntojen kalleus ja halu käyttää rahat elämiseen.

”Suomalaisilla on tutkimuksen mukaan edelleen arvoihin sisäänrakennettuna halu ja tarve asunnon omistamiseen. Nuoret jakavat vanhempiensa ’oma tupa oma lupa’ ajattelumallin”, Kiinteistömaailman vt. toimitusjohtaja Erkki Heikkinen sanoo.

Haaveet ja todellisuus ristiriidassa

Ensiasunnon ostamisessa trendinä on jo pidempään ollut, ettei ensimmäiseksi kodiksi osteta yksiötä, vaan asumisura aloitetaan suoraan isommasta asunnosta. Kiinteistömaailman vuonna 2012 välittämistä ensiasuntokaupoista 40 prosenttia oli kolmioita ja 36 prosenttia kaksioita. Vaikka ensiasunnon ostoaikeissa olevista reilu kolmannes mielii omakotitaloon (miehistä jopa 47 %), toteuttaa hyvin harva kuitenkaan haaveitaan: kuluvana vuonna Kiinteistömaailman toteutuneista ensiasuntokaupoista alle puoli prosenttia kohdistui omakotitaloihin.

Ensiasunnon ostajien tietämys asuntojen todellisesta hintatasosta ja veroseuraamuksista on monin paikoin vajavainen. Haaveet kohdistuvat selkeästi rahkeita suurempiin asuntoihin, mutta toisaalta vain joka toinen on tietoinen, että alle 40-vuotias ensiasunnon ostaja välttyy varainsiirtoverolta. Myöskään korkojen verovähennysoikeuden muuttuminen ei ole selvää kuin ainoastaan kolmannekselle.

”Haave ison asunnon ostosta kariutuu useimmiten rahan puutteeseen: suuren asunnon kokonaishinta nousee useimmille ensiasunnon ostajan ulottumattomiin. Lisäksi tietoisuus asumisen verotuksen yksityiskohdista on yllättävän heikko”, Heikkinen toteaa.

YouGov Finland tutki Kiinteistömaailman toimesta ensiasunnon hankintaan liittyviä asenteita. Tutkimuksen tiedonkeruu tehtiin verkkokyselynä syyskuussa 2012 ja vastaajina oli 1 033  yksityishenkilöä, jotka olivat 18–39-vuotiaita eivätkä olleet aiemmin omistaneet omistusasuntoa tai osaa siitä.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Kysely: Omistusasuminen selvästi suositumpaa kuin vuokra-asuminen”

  1. Jos asuu opiskelujen johdosta jo 5-7 vuotta yksiössä / solussa vuokralla, niin ei kauheasti houkuta ostaa samanlaista heti perään. Kyllä se isompi on oltava.

    Ja vaikka asuntolainen korkojen verovähennys poistuisi kokonaan, niin kulut ovat silti vuokra-asumista huomattavasti pienemmät, joten tämänkin suhteen kannattaa kerralla ostaa sellainen, ettei heti tarvitse vaihtaa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat