Kokeile kuukausi maksutta

Raision Ikea siirtyy maalämpöön

Ikea-tavaratalo Raisiossa on viime viikosta lämmennyt maalämmöllä. Siirtyminen kaukolämmöstä maalämpöön oli noin kolmen kuukauden projekti ja maksoi puoli miljoonaa euroa. Hanke on osa Ikean tavoitetta olla täysin energiaomavarainen vuoteen 2020 mennessä.

Ikea-tavaratalo Raisiossa on viime viikosta lämmennyt maalämmöllä. Siirtyminen kaukolämmöstä maalämpöön oli noin kolmen kuukauden projekti ja maksoi puoli miljoonaa euroa. Hanke on osa Ikean tavoitetta olla täysin energiaomavarainen vuoteen 2020 mennessä.

image

Ikean tällä hetkellä tuottama uusiutuvan energian määrä vastaa noin kolmannesta sen kiinteistöissään maailmanlaajuisesti kuluttamasta energiasta.

”Ikea-konserni on korvamerkinnyt 1,5 miljardia euroa käytettäväksi uusiutuvan energian tuotantoon vuoteen 2015 mennessä”, Ikea Suomen maajohtaja André Schmidtgall kertoo. Suomessa pääpaino on maalämmössä, muissa maissa myös tuuli- ja aurinkovoimassa.

Ikealla on Suomessa viisi tavarataloa, jotka sijaitsevat Espoossa, Vantaalla, Raisiossa ja Tampereella sekä Kuopiossa. Tavarataloista Kuopio, Tampere ja nyt Raisio käyttävät jo pelkästään uusiutuvaa energiaa. Tampereella ja Raisiossa käytössä on maalämpö, Kuopiossa uusiutuvalla energialla tuotettu kaukolämpö. Sähkö ostetaan uusiutuvia energianlähteitä käyttäviltä tuottajilta.

Myös Espoossa ja Vantaalla Ikea haluaisi siirtyä maalämpöön ennen vuotta 2020.

Investointeja energiansäästöön

Ikea on toteuttanut Suomessa monia energiansäästöön tähtääviä toimenpiteitä, kuten ilmanvaihdon optimointia, valaistuksen automaattista ohjausta, siirtymistä LED-valoihin, muutoksia ulko-ovissa, lämmöntalteenotossa ja hukkalämmön hyödyntämisessä sekä eristyksessä ja ilmatiiveydessä.

”Ikea toteuttaa kaikki energiaa säästävät investoinnit, joiden takaisinmaksuaika on alla kahdeksan vuotta”, kertoo Ikea Suomen kiinteistöjen kehittämisestä vastaava Mika Junkala.

Suomessa tähän mennessä tehdyistä investoinneista isoin on Raision tavaratalon siirtäminen maalämpöön. Raision hankkeessa ei ostettu uusia lämpöpumppuja, vaan olemassa olleet vedenjäähdyttimet ohjelmoitiin uudelleen toimimaan myös lämmityksessä.

Ikean investoinnit tuntuvat tuottavan tulosta, sillä sen Suomen tavaratalojen energiankulutus on laskenut vuodesta 2005 tasaisesti. Tuolloin tavaratalojen keskimääräinen energiankulutus oli 225 kWh/m2 vuodessa, kun nyt se on 142 kWh/m2 vuodessa. Ikean tavoitteena on saavuttaa lähivuosina 110 kWh/m2 vuodessa taso.

Ikean linjaus on, että jokaisen uuden tavaratalon tulee olla energiatehokkaampi kuin edeltäjänsä.

Ikean Suomen tavaratalojen liikevaihto oli viime vuonna noin 293 miljoonaa euroa, mikä on 16 prosenttia edellisvuotta enemmän. Kävijöitä tavarataloissa oli viime vuonna yhteensä 7,2 miljoonaa, eli 11 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Raision Ikea siirtyy maalämpöön”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat