Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusalan harmaata taloutta suitsitaan jälleen uudella lailla

Eduskunta hyväksyi torstaina 11. huhtikuuta verotusmenettelylain ja työturvallisuuslain muutokset. Lainmuutosten myötä rakentamispalvelun tilaajille tulee heinäkuusta 2014 alkaen velvollisuus ilmoittaa kuukausittain verottajalle kaikki alihankkijoille maksetut maksut. Lisäksi pääurakoitsijan tulee pitää luetteloa työmaan työntekijöistä ja ilmoittaa kuukausittain verottajalle kaikki yhteisellä rakennustyömaalla työskentelevät työntekijät.

Eduskunta hyväksyi torstaina 11. huhtikuuta verotusmenettelylain ja työturvallisuuslain muutokset. Lainmuutosten myötä rakentamispalvelun tilaajille tulee heinäkuusta 2014 alkaen velvollisuus ilmoittaa kuukausittain verottajalle kaikki alihankkijoille maksetut maksut. Lisäksi pääurakoitsijan tulee pitää luetteloa työmaan työntekijöistä ja ilmoittaa kuukausittain verottajalle kaikki yhteisellä rakennustyömaalla työskentelevät työntekijät.

image

Yhdessä aiemmin voimaan tulleen veronumerolainsäädännön kanssa lainmuutokset lisäävät merkittävästi rakennusalalla toimivien talousrikollisten kiinnijäämisriskiä.

Rakennusteollisuus RT on ollut aktiivisesti mukana lainvalmistelussa ja pitää lakipakettia pääosin onnistuneena. Järjestö korostaa kuitenkin, että ennen lakimuutosten voimaantuloa on vielä paljon tehtävää.

”Erityisesti sosiaali- ja terveysministeriön ja Verohallinnon on panostettava tarkentavien ohjeiden antamiseen. Vaadittavien ilmoitusten sisältö ja lain keskeiset käsitteet tulee saada yksiselitteisiksi. Täsmennystä vaatii muun muassa se, mitä tarkoitetaan ’yhteisellä rakennustyömaalla työskentelyllä’. Onko esimerkiksi työmaalle tavaran kuljettaminen työmaalla työskentelyä ja tuleeko yksittäisestä sähkörasian paikan vaihtamisesta ja siihen liittyvästä maalaustyöstä ilmoittaa Verohallinnolle?” työmarkkinajohtaja Tapio Kari Rakennusteollisuus RT:stä sanoo.

Karin mukaan ohjeiden tulee olla käytössä tämän kevään aikana, jotta ilmoitusvelvollisuuksien hoitamiseksi välttämättömät sähköiset järjestelmät ehditään rakentaa, testata ja ottaa käyttöön ennen lain voimaantuloa. Rakennus- ja kiinteistöalan perustama Suomen Tilaajavastuu Oy kehittää parhaillaan järjestelmiä, joilla työmaiden tiedot saadaan läpinäkyviksi niin tilaajille kuin viranomaisillekin.

”Lakimuutosten myötä rakennustyömailla on myös siirryttävä yhä enemmän sähköiseen kulunseurantaan. Kyseessä on suuri muutos nykyisiin toimintatapoihin”, Kari toteaa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 12 kertaa

12 vastausta artikkeliin “Rakennusalan harmaata taloutta suitsitaan jälleen uudella lailla”

 1. Ja tällä tavallako se muka maailma pelastuu. Hankaloitetaan entisestään rehellisten yrittäjien toimintaa typerällä byrokratialla.
  Ainoa tapa harmaan työvoiman torjumiseen on valvonta. Olen ollut yli 30 vuotta töissä sadoilla rakennustyömailla, eikä kertaakaan minulta ole kysytty henkilöllisyystodistusta viranomaisen toimesta.

 2. Lisää velvollisuuksia, lisää raportteja, enemmän työaikaa kuluu muuhun kuin varsinaiseen rakentamiseen. Ja taas kustannukset nousee.

  1. Velvoitteet alkavat olla pienyrittäjälle nin kovia että parempi lyödä hanskat naulaa.

   Velvoitteet suosivat suuria rakennusliikkeita koska he saavat mittakaavaedun.

   Veikkaan etä parin vuoden sisällä käy kova katto alle 20henkeä työllistävissä rakennusalan yrityksissä.

 3. Ilmeisesti nyt on käynyt niin ettei sitä ”pimeää työvoimaa” olekaan löytynyt työmailta siinä määrin kuten on hehkutettu julkisuudessa. Suuntaisivat resurssit sinne omakotitalo työmaille jossa pimeitä palkkoja maksetaan sata varmasti. Vai onko tarkoitus tehdä työn tekeminen niin hankalaksi, että joka toinen luokitellaan ”roistoksi”, kun joku raportti on jäänyt tekemättä! Tämä on naurettavaa touhua…

 4. Ninkuin näistäkin kommenteista näkyy, se koira älähtää, johon kalikka kolahtaa

  1. Tehokkain keino harmaataloutta vastaan olisi tehdä sen käyttö taloudellisesti kannattamattomaksi tai liian riskipitoiseksi. Kartellilainsäädäntö on tästä hyvä esimerkki. Kunnon sakot niille jotka pyrkivät hyötymään eli rakennusliikkeelle ja rakennuttajalle, esim. 5-10% koko konsernin liikevaihdosta
   muuttaisi kerralla suhtautumisen alihankkinoihin. Halvin harmaa ei ehkä enää houkuttelisi…
   Pienikin määrä tarkastajia olisi raju pelote!

  2. Totta. Kalikka kalahtaa rehellisiin toimijoihin. Itsekään en pidä siitä, että urakotisijana joutuu raportoimaan muiden tekemisistä. Pahin skenaario on se, että jos muodollisuudet eivät ole kunnossa, vaikka pimeää työtä ei tehtäisi, saa muodollisuuksia laiminlyönyt henkilö sanktioita. Eli jos mokaa byrokratian pyörittämisessä, siitä rangaistaan, vaikka tavoitteessa eli harmaan talouden pyörityksessä ei ongelmaa olisikaan.

   1. Veronumero, ilmoitukset viraomaisille, tähtäävät jälkitarkastuksen tehostamiseen ja kiinijäämisriski kasvaa pikkutekijöille, mutta casinon pyörittäjä ehtii ottaa tuoton talteen.
    Mikäli tarkastajia lisättäisiin ei rakennukset ehtisi halvalla valmistua ja siitä pelin pyörittäjien voitot jäisi kotiuttamatta!
    Jälkitarkastus, kaikkine lippu-lappuineen on tietyllä tavalla selkeä kumarrus pääurakoitsijoiden suuntaan. Tämä on alalle tyypillistä toimintaa, kaikki ongelmat pyritään ratkaisemaan lakitekstillä, eli juristeille töitä maksoi mitä maksoi.

    1. Juristit ne on niitä, jotka lakeja säätää. Oman alan posselle töitä. Ihan sama juttu on ekonomien kanssa. Kun palkkaa yhden, niin se keksii heti kymmenen uutta asiaa, johon tarvitaan lisää ekonomeja.

     1. Mestareilta yms. bonukset pois. Siellä sorrutaan teettämään suurien bonuksien toivossa aina halvimmalla urakoitsijalla vaikka jo siinä vaiheessa tiedetään kokemuksesta, että ko. hinnat eivät voi pitää sisällään yhteiskunnallisia velvoitteita.

      Bonukset pois kylmästi niin alkaa kiinnostaa teettää kunnollisilla urakoitsijoilla työt.

 5. veronumero tatuoitava synnytyslaitoksella, joka maassa niin hyvää tulee.

 6. No joo, mutta eihän tässä tule poljetuksi kuin se pieni yksittäinen ihminen. Joka on rakentanut kaikkein halvimmalla tähän saakka. Tästähän hyötyy vain ne joilla on firmat pystyssä ja siellä niiden lisäksi näitä ”kaappiyrityksiä”.
  Hyvät ihmiset ei kenenkään perse kestä tätä nykyrakentamista tälleen.
  1-2 vuotta sitten perustettiin uusi lvi/sähkölaki ja seuraavalla viikolla helsingistä tuli uutinen, mitenkä yritykset nussiivat ihmiset kerrostaloissa puhtaaksi. Noh, tällä viikolla 12/2014 uutiset kertoo, että kerrostalojen asukkaat ovat kokonaan kietäneet kaikenlaiset remontoinnit taloyhtiöissä. Että siitä vaan kauhokaa vaan sitä nykyhallituksen tuomaa lain suomaa paskaa..

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat