Kokeile kuukausi maksutta

S-ryhmä rakentaa jättimäisen logistiikkakeskuksen Sipooseen

S-ryhmä rakennuttaa edistyksellistä energiateknologiaa hyödyntävän päivittäistavaroiden logistiikkakeskuksen Sipooseen. Yhdessä energiapalveluyritys Advenin kanssa toteutettavan hankkeen on tarkoitus olla lämmitys- ja kylmäenergialtaan hiilidioksidipäästöneutraali. Tähän aiotaan päästä sekä massiivisella maalämpöratkaisulla että lauhdelämmön suurimittaisella hyödyntämisellä. Kylmimpien ulkoilmaolosuhteiden varalta alueelle rakennetaan myös pellettivoimala.

S-ryhmä rakennuttaa edistyksellistä energiateknologiaa hyödyntävän päivittäistavaroiden logistiikkakeskuksen Sipooseen. Yhdessä energiapalveluyritys Advenin kanssa toteutettavan hankkeen on tarkoitus olla lämmitys- ja kylmäenergialtaan hiilidioksidipäästöneutraali. Tähän aiotaan päästä sekä massiivisella maalämpöratkaisulla että lauhdelämmön suurimittaisella hyödyntämisellä. Kylmimpien ulkoilmaolosuhteiden varalta alueelle rakennetaan myös pellettivoimala.

Logistiikkakeskuksen lämmitysenergiaratkaisun lähtökohtana on mahdollisimman tehokas kylmän tuotannosta syntyvän energiavirran hyötykäyttö lämmityksessä. Kylmälaitoksen lauhde-energioista voidaankin hyödyntää jopa 43 prosenttia. Lauhde-energian hyödyntämisen lisäksi rakennuksen alle toteutetaan mittava maalämpökenttä. Käytännössä koko rakennus pystytään lämmittämään lauhde-energian ja maalämmön avulla.

Logistiikkakeskuksen pääurakoitsijaksi on valittu työyhteenliittymä Freeway, jonka muodostavat Skanska ja Lemminkäinen. Työyhteenliittymä toteuttaa hankkeen projektinjohtourakkana tasaosuuksin.

Logistiikkakeskuksen pinta-alaksi tulee noin 193 000 bruttoneliömetriä ja tilavuudeksi noin 3 400 000 kuutiometriä. Hanke toteutetaan laajuutensa vuoksi viidessä toisiinsa limittyvässä vaiheessa. Logistiikkakeskus valmistuu asteittain, ja se on käytössä kokonaisuudessaan vuonna 2018.

Uusi logistiikkakeskus rakennetaan, koska Espoon Kilossa tähän asti sijainnut logistiikkakeskus on jäänyt auttamattomasti jo ahtaaksi. 50 vuotta sitten keskus rakennettiin keskelle maaseutua, mutta puolessa vuosisadassa tilanne on muuttunut sekä kaupungin että liikenteen näkökulmasta. Myös Vuosaaren sataman sijaintiin nähden Kilo sijaitsee väärässä paikassa.

”Kilon logistiikkakeskuksesta puuttuu myös moderni varastoautomaatio, eikä sitä pysty enää laajentamaan”, täydentää puutelistaa S-ryhmän kiinteistöjohtaja Janne Rytkönen.

Investoinnin arvoa ei kerrota

Rytkönen ei halua kertoa investoinnin tarkkaa arvoa, mutta joitain arvioita voi tehdä koon suhteen. Viime vuonna valmistuneen käyttötavaroiden logistiikkakeskuksen pinta-ala on noin kolmannes päivittäistavaroiden logistiikkakeskukseen verrattuna, ja sen rakentaminen maksoi noin 150 miljoonaa euroa.

”Strategisista syistä emme kerro investoinnin kokonaisarvoa. Sen voin sanoa, että tähän verrattuna Helsingin Musiikkitalo oli halpa”, Rytkönen toteaa.

S-ryhmän vuotuiset investoinnit ovat pitkään olleet kotimaassa 500 miljoonan euron luokkaa, joten siihen suhteutettuna Sipoon logistiikkakeskus ei tee isoa mullistusta. Rytkösen mukaan isompi vaikutus investointihalukkuuteen on suhdanteilla, ja sillä, että S-ryhmän kauppapaikkaverkosto alkaa olla jotakuinkin valmiiksi rakennettu.

S-ryhmän ja Advenin välinen sopimus kattaa lämpö- ja kylmäenergian toimitukset logistiikkakeskukseen. Vastuullinen energiantuotanto ja energian uudelleenkäyttö ovat sekä S-ryhmän että Advenin yhteinen päämäärä uuden logistiikkakeskuksen energiaratkaisun suunnittelussa.

”Viime vuosina vastuullisuus on siirtynyt juhlapuheista tekoihin. Usein näissä ratkaisuissa päästään myös edullisimpaan vaihtoehtoon”, Advenin toimitusjohtaja Jussi Ojanen kertoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “S-ryhmä rakentaa jättimäisen logistiikkakeskuksen Sipooseen”

Vastaa