Kokeile kuukausi maksutta

Caverionin tavoitteet ja tulevaisuudennäkymät julkistettiin

YIT Oyj:n hallitus on vahvistanut kokouksessaan 3.6.2013 YIT:n osittaisjakautumisessa syntyvän Caverion-konsernin tulevaisuudennäkymät ja tulosohjeistuksen vuoden 2013 toiselle vuosipuoliskolle sekä strategian ja taloudelliset tavoitteet vuoteen 2016. Tällaisia tietoja ovat Caverion-konsernin keskeiset kilpailuvahvuudet, Caverion-konsernin historialliset ja taloudelliset tiedot, 31.3.2013 päättyneen kolmen kuukauden jakson jälkeiset tapahtumat, osingot ja osinkopolitiikka sekä rahoituspolitiikka.

YIT Oyj:n hallitus on vahvistanut kokouksessaan 3.6.2013 YIT:n osittaisjakautumisessa syntyvän Caverion-konsernin tulevaisuudennäkymät ja tulosohjeistuksen vuoden 2013 toiselle vuosipuoliskolle sekä strategian ja taloudelliset tavoitteet vuoteen 2016. Tällaisia tietoja ovat Caverion-konsernin keskeiset kilpailuvahvuudet, Caverion-konsernin historialliset ja taloudelliset tiedot, 31.3.2013 päättyneen kolmen kuukauden jakson jälkeiset tapahtumat, osingot ja osinkopolitiikka sekä rahoituspolitiikka.

YIT:n hallitus hyväksyi ja julkisti alunperin konsernin jakautumista koskevan jakautumissuunnitelman 21.2.2013. Jakautumissuunnitelman mukaan YIT jakautuu siten, että kaikki YIT:n kiinteistötekniset palvelut -liiketoimintaan liittyvät varat ja velat siirtyvät jakautumisessa syntyvälle yhtiölle, jonka nimeksi tulee Caverion Oyj. YIT:n rakentamispalvelut-liiketoiminta muodostaa YIT:n jatkuvat toiminnot.

Jakautuminen tulee voimaan, kun YIT:n ylimääräinen yhtiökokous, joka pidetään 17.6.2013, on sen hyväksynyt ja täytäntöönpano merkitään kaupparekisteriin. Suunniteltu rekisteröintiajankohta on 30.6.2013 Helsingin pörssissä kauppa Caverionin osakkeella alkaa arvioiden mukaan 1.7.2013.

Tulosohjeistuksessa vuoden 2013 toiselle vuosipuoliskolle Caverion arvioi, että vuoden 2013 toisella vuosipuoliskolla konsernin liikevaihto on yli 1,3 miljardia euroa ja käyttökate yli 50 miljoonaa euroa. Tulosohjeistuksessa ei ole huomioitu jakautumiseen liittyviä kertaluonteisia kustannuksia, eikä mahdollisiin yritysjärjestelyihin tai -kauppoihin liittyviä kustannuksia.

Caverionin toimitusjohtaja Juhani Pitkäkoski muistuttaa, että nyt muodostettava Caverion on eri muodoissaan tuonut YIT:lle kassavirtaa lähes miljardilla eurolla. Jatkossa kaksi eri bisnessektoria keskittyvät kukin omalle alueelleen, YIT rakentamiseen ja Suomen lisäksi itään, Caverion keskittyy huoltoon, ylläpitoon ja projektitoimintaan maantieteellisenä painopisteenään länsi.

Caverionin strategisena tavoitteena on saavuttaa johtava asema kiinteistöteknisten palveluiden markkinoilla Euroopassa. Strategialla on kolme päätavoitetta, jotka ovat: Pohjois-Euroopassa kannattavuuden parantaminen, Keski-Euroopassa vahva kasvu erityisesti Saksassa ja saksankielisissä maissa sekä orgaanisesti että yritysostoin ja laajat, uudet sekä edistykselliset projektit ja palvelut.

”Heinäkuun ensimmäisestä päivästä lähtien armottomat markkinat kertovat, mikä on tämän strategian ja Caverionin arvo”, Pitkäkoski toteaa.

Caverionin palveluiden markkinanäkymät

Caverionin toimintaympäristö vaihtelee liiketoiminnoittain ja maittain. Caverion toimii Ruotsissa, Suomessa, Norjassa, Saksassa, Itävallassa, Tanskassa, Venäjällä, Virossa, Latviassa, Liettuassa, Puolassa, Tšekissä ja Romaniassa. Laaja alueellinen toiminta ja kokonaisvaltainen tarjonta tasoittavat taloustilanteen muutosten vaikutusta, sillä muutokset vaikuttavat liiketoimintoihin eri aikaan ja erilaisella voimakkuudella.

Kiinteistöteknisten palveluiden markkinatilanteen arvioidaan vuonna 2013 vaihtelevan maittain erityisesti projektiliiketoiminnassa. Huolto- ja kunnossapitomarkkinoiden arvioidaan säilyvän määrällisesti vakaana tai jopa kasvavan hieman Caverionin suurimmissa toimintamaissa vuonna 2013.

Tekniikan lisääntyminen rakennuksissa kasvattaa uusien palvelujen kysyntää, ja energiatehokkuuspalvelujen kysynnän odotetaan pysyvän vakaana. Huolto- ja kunnossapitoliiketoiminnan kasvulle on edelleen melko suotuisat edellytykset erityisesti Norjassa, Saksassa ja Itävallassa.

Puolassa kiinteistöteknisten palveluiden markkinat kasvavat edelleen, mutta kärsivät ylitarjonnasta, mikä vaikuttaa hintatasoa heikentävästi. Kiinteistöteknisten palveluiden markkinat muualla Keskisessä Itä-Euroopassa (Tšekki ja Romania) kehittyvät hitaasti ja aktiviteetti on alhainen.

Uusinvestoinneissa päätöstenteko on edelleen hidasta, mutta positiivisiakin merkkejä on näkyvissä. Vuoden 2012 stagnaation jälkeen taloteknisten uusinvestointien odotetaan kasvavan hieman Norjassa, Saksassa ja Itävallassa. Kasvun taustalla arvioidaan olevan lisääntyneet julkiset investoinnit sekä kasvava tarve kunnostus- ja peruskorjaustöille.

Projektimarkkinoiden kysynnän odotetaan heikkenevän edelleen vuonna 2013 Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa sekä laskevan hieman tai pysyvän nykyisellä tasollaan keskisessä Itä-Euroopassa. Projektimarkkinoiden koon Ruotsissa arvioidaan pienentyvän vuoden 2013 aikana noin viisi prosenttia, pääasiassa heikentyvän kysynnän vuoksi.

Norjan projektimarkkinat ovat kehittyneet hyvin vuoden ensimmäisellä neljänneksellä ja hyvän kehityksen arvioidaan jatkuvan vuoden 2013 aikana. Baltian maissa ja Venäjällä sekä projekti- että palvelumarkkinoiden kysynnän arvioidaan pysyvän matalalla tasolla.

Energiatehokkuuspalveluiden kysynnän kasvulle on edellytyksiä tulevina vuosina tiukentuvan ympäristö-lainsäädännön myötä. Energiatehokkuus ja ympäristösertifikaatit ovat jatkossa yhä merkittävämpiä tekijöitä, joilla kiinteistöjen omistajat voivat nostaa kiinteistöjensä arvoa, mikä edelleen tukee kasvumahdollisuuksia. Myös liikenneinfrastruktuurin ylläpitoon liittyvien palveluiden ja projektien arvioidaan kehittyvän myönteisesti.

Caverionin keskeiset kilpailuvahvuudet

Kiinteistöteknisten palvelujen markkinat ovat kaikilla Caverionin maantieteellisillä alueilla hajanaiset, eikä yksittäisillä toimijoilla ole missään Caverionille merkittävässä toimintamaassa yli 10 prosentin markkinaosuutta. Markkinoilla on paljon pieniä toimijoita, jotka keskittyvät vain muutamaan tekniseen ratkaisuun rajatulla maantieteellisellä alueella.

Caverionin vahvuutena ovat sen tarjoamat laajat palvelut, jotka kattavat kaikki talotekniset järjestelmät läpi kiinteistön elinkaaren aina suunnittelusta ja asennuksesta huoltoon ja kunnossapitoon. Kattavan osaamisensa ansiosta Caverion voi tarjota talotekniikan kokonaistoimituksia myös suurissa Design & Build -hankkeissa, joissa on tyypillisesti parempi kannattavuus ja vähemmän kilpailua kuin perinteisissä kilpailu-urakoissa.

Tekniikan lisääntyminen rakennuksissa kasvattaa uusien palvelujen kysyntää, ja kiinteistöteknisten palvelujen ulkoistamisen arvioidaan lisääntyvän. Kokonaisvaltaisen kiinteistöteknisen osaamisen arvioidaan tuovan kilpailuetua Caverionille, sillä asiakkaat suosivat usein yhtä kokonaistoimittajaa useiden, pienten toimittajien sijasta.

Caverionilla on vahva markkina-asema kaikissa tärkeimmissä toimintamaissa: se on yhtiön johdon arvion mukaan liikevaihdolla mitattuna markkinajohtaja Suomessa ja Norjassa, toiseksi suurin Ruotsissa ja relevanteilla markkinoilla Saksassa sekä kolmen suurimman joukossa myös Tanskassa ja Itävallassa (lähde: Euroconstruct joulukuu 2012, VTT ja yhtiön kolmansista julkisista lähteistä koottujen tietojen perusteella tehty johdon arvio). Caverionilla on myös teollisuuden palvelujen erikoisosaamista erityisesti Suomessa ja Ruotsissa.

Caverionin johdolla ja liiketoiminta-alueilla on vankka kokemus yritysostoista, uudelleenjärjestelyistä ja yhtiöi-den integroinnista kaikissa liiketoiminnan kannalta keskeisissä toimintamaissaan. Hajanaiset markkinat tarjoavat edelleen runsaasti mahdollisuuksia yritysostoihin. Caverionin strategisena tavoitteena on kasvaa myös yritysostoin erityisesti Keski-Euroopassa.

Tekninen edelläkävijyys ja innovatiiviset ratkaisut

Vuonna 2012 Caverionin liiketoiminnasta 55 prosentin osuus oli huolto- ja kunnossapitoliiketoimintaa, jossa liiketoiminnan syklisyys on vähäisempää kuin projektiliiketoiminnassa. Huollon ja kunnossapidon osuus liike-vaihdosta on pysynyt vakaalla tasolla viime vuosina. Sen kysynnän odotetaan kehittyvän vakaasti myös tulevaisuudessa, sillä muun muassa tekniikan määrän kasvu rakennuksissa pitää yllä huollon ja kunnossapidon jatkuvaa tarvetta.

Kiinteistötekninen liiketoiminta on tuottanut YIT:lle pitkällä aikavälillä vahvaa kassavirtaa. Jakautumisen jälkeen kassavirta on jatkossa käytettävissä pelkästään Caverionin kiinteistöteknisen liiketoiminnan kehittämiseen. Yksittäisten vuosien kokonaiskassavirtaan vaikuttavat luonnollisesti myös muutokset käyttöpääomassa, minkä vuoksi muun muassa myyntisaamisten ja saatavien ennakkomaksujen hallinnalla on keskeinen merkitys mahdollisesti muun muassa yritysostoihin käytettävän kassavirran muodostumisen kannalta.

Caverionin teknologinen osaaminen kattaa kaikki talotekniset järjestelmät, mikä osaltaan erottaa sen pienemmistä toimijoista. Lisäksi Caverionilla on teknistä erikoisosaamista erityisesti energiansäästössä, jäähdytyksessä, puhdastilojen ja muiden vaativien kohteiden kuten esimerkiksi sairaaloiden ja laboratorioiden teknologioissa, liikenne- ja tunnelitelematiikassa ja teollisuuden korkeapaineputkistoissa.

Caverionin liiketoiminta on henkilövaltaista työtä, joka perustuu henkilöstön korkeaan ammattitaitoon. Oman henkilöstön osuus on merkittävä erityisesti palveluliiketoiminnassa, mikä takaa tasaisen korkean palvelun tason. Alihankkijoita käytetään tarpeen mukaan lähinnä projektiliiketoiminnassa tuomaan joustavuutta kokonaiskapasiteettiin.

Energiatehokkuus on nykyisin asiakkaille olennainen valintakriteeri palveluntarjoajaa valittaessa. Sen merkityksen arvioidaan kasvavan edelleen tulevaisuudessa ympäristömääräysten tiukentuessa ja energiakustannusten kasvaessa. Tämä on Caverionille kilpailuetu, sillä energiatehokkuus on osa kaikkia Caverionin palveluja ja energiansäästö pyritään liittämään osaksi kaikkia projektitoimituksia ja palvelusopimuksia. Erityisesti suurissa hankekehitysprojekteissa energiatehokkuus on ollut keskeinen tekijä, jolla Caverion on voittanut hankkeita.

Caverionin tavoitteena on, että yhtiö jakaa osinkoina ja pääoman palautuksina yhtiön osakkeenomistajille vähintään 50 prosenttia tilikauden tuloksesta verojen jälkeen ilman käyvän arvon muutoksia. Vaikka tämän osinkopolitiikan muuttaminen ei ole suunnitteilla, ei voida taata, että osinkoa tai pääoman palautusta todella maksetaan tulevaisuudessa, eikä takeita voida myöskään antaa minään tiettynä vuonna maksettavien osinkojen tai pääoman palautuksen määrästä.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Caverionin tavoitteet ja tulevaisuudennäkymät julkistettiin”

  1. Relacom myy Suomen ja Puolan toiminnan, olisiko tässä uusi ostajakandidaatti?
    Sehän olisi kuin paluuta vanhaan, silloin joskus kun YIT myi tele-toimintansa Relacomille. Nyt olisi yksi kilpailija taas vähemmän markkinoilla, meinaan Relacom.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat