Kokeile kuukausi maksutta

Helsingin kaupungin Stara: Emme varmasti tilaa Lokapojilta

Helsingin kaupungin rakentamispalvelu Stara kertoo välttelevänsä ympäristörikoksesta tuomitun jäteyritys A. Lokapoikien palveluita. Tietämättään Stara on kuitenkin tehnyt tilauksia yritykseltä, jolla on yhteyksiä Lokapoikiin.

Helsingin kaupungin rakentamispalvelu Stara kertoo välttelevänsä ympäristörikoksesta tuomitun jäteyritys A. Lokapoikien palveluita. Tietämättään Stara on kuitenkin tehnyt tilauksia yritykseltä, jolla on yhteyksiä Lokapoikiin.

Vantaan käräjäoikeus tuomitsi viime vuonna Lokapoikien hallituksen kaksi jäsentä neljäksi vuodeksi vankeuteen törkeistä petoksista ja ympäristön turmelemisesta. Asia on nyt hovioikeudessa.

Helsingin Sanomat kertoi perjantaina, että Staran lisäksi Espoo ja Vantaa ovat ostaneet jätepalveluita Helsingin Lokapalvelusta, jonka vastuuhenkilö on tuomittu avunannosta Lokapoikien rikoksiin.

Stara on tilannut Helsingin Lokapalvelulta pienhankkeita yhteensä noin 20 000 euron edestä.

”Viimeisimmän hankkeen tilannut mestari yritti kyllä varoa Lokapoikia kaikin tavoin. Emme kuitenkaan tienneet yrityksen yhteyksistä Lokapoikiin”, Staran vs. toimitusjohtaja Hannu Halkola sanoo.

Jälkikäteen Stara on selvittänyt, että Helsingin Lokapalvelut oli aputoiminimi entiselle Lokapojille.

Halkola pitää todennäköisenä, ettei Stara tilaa jatkossa palveluita Helsingin Lokapalvelulta.

”Emme kuitenkaan pidä mitään mustaa listaa. Sen verran uskallan sanoa, että meiltä ei varmasti lähde tilausta Lokapojille.”

Lokapojat jatkaa samalla nimellä

Tuomiosta huolimatta Lokapojat jatkaa jätebisnestä samalla toiminimellä. Yritys on saanut keväällä ely-keskukselta luvan aloittaa jätevesien käsittelyn laitoksessaan Tuusulassa. Lokapojille myönnettiin ympäristölupa jo ennen tuomiota vuonna 2008.

Henkilö, joka nykyään vastaa Lokapoikien toiminnasta ely-keskukselle, on yhtiön entisen hallituksen jäsen. Hänet on tuomittu liiketoimintakieltoon. Ely-keskuksen ympäristöinsinööri Hannele Kärkinen huomauttaa, ettei henkilö ole välttämättä Lokapoikien johdosta.

”Muutenkaan liiketoimintakiellolla ei ole mitään tekemistä meidän kanssa. Ympäristölupa on annettu firmalle eikä henkilöille.”

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta arvioi, ettei lupa-asioissa yhteyshenkilöksi asetettaisi rivityöntekijää.

”Lupaharkinnan aikana tällainen kysymys olisi ainakin selvitettävä. Myös kuntien pitää olla äärimmäisen varovaisia, etteivät ryhdy liikesuhteeseen ympäristörikoksesta tuomitun tahon kanssa.”

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Helsingin kaupungin Stara: Emme varmasti tilaa Lokapojilta”

  1. Samalla logiikalla, eivät kai voisi tilata päällystyksiä tai muita töitä asvalttikartellli yrityksiltä.Vai onko logiikka toiselainen tässä tapauksessa?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat