Kokeile kuukausi maksutta

Energiayhtiöt kaavailevat Pyhäsalmen kaivoksesta jättimäistä sähkövarastoa

Energiayhtiöt Oulun Energia, Oulun Seudun Sähkö, Turku Energia ja Vantaan Energia sekä kaivosyhtiö Pyhäsalmi Mine Oy:n käynnistävät selvityksen Pyhäsalmen kaivoksen soveltuvuudesta säätövoimana käytettäväksi pumppuvoimalaitokseksi. Laitos toimisi nopeana varavoimana muun muassa tilanteissa, joissa sähköverkossa on tehopula. Sähkövaraston mahdollinen käyttöönotto tapahtuu kuitenkin vasta vuosien päästä, sillä Pyhäsalmen kaivoksen malmi ehtyy nykynäkymin vuonna 2019.

Energiayhtiöt Oulun Energia, Oulun Seudun Sähkö, Turku Energia ja Vantaan Energia sekä kaivosyhtiö Pyhäsalmi Mine Oy:n käynnistävät selvityksen Pyhäsalmen kaivoksen soveltuvuudesta säätövoimana käytettäväksi pumppuvoimalaitokseksi. Laitos toimisi nopeana varavoimana muun muassa tilanteissa, joissa sähköverkossa on tehopula. Sähkövaraston mahdollinen käyttöönotto tapahtuu kuitenkin vasta vuosien päästä, sillä Pyhäsalmen kaivoksen malmi ehtyy nykynäkymin vuonna 2019.

Nyt käynnistyvässä selvityksessä tutkitaan pumppuvoimalaitoksen rakentaminen, tekninen soveltuvuus, toteutuskustannukset ja kannattavuus. Selvityksen tekee insinööritoimisto Oy Vesirakentaja kaivoksen ja energiayhtiöiden aktiivisella tuella. Ensimmäinen vaihe raportoidaan vielä vuoden 2013 aikana, jonka jälkeen jatkosta päätetään erikseen.

Pyhäsalmen kaivoksella on pumppuvoimalan yläaltaaksi soveltuva, riittävän suuri avolouhos. Alustavan suunnitelman mukaan tarvittavat pystykuilu ja ala-allas voidaan louhia kaivoksen infrastruktuuria hyväksikäyttäen nykyiselle toimintatasolle. Pumppuvoiman putouskorkeudeksi saataisiin näin peräti 1 400 metriä. Suuren putouskorkeuden ansiosta tarvittavat virtaamat ja vesivarastot jäisivät kohtuullisen pieniksi.

Pumppuvoimalalla on suljettu vesikierto, joten ympäristövaikutukset rajoittuvat lähinnä vedenkorkeusvaihteluihin avolouhokseen rakennetussa tekolammessa. Kaikki muu toiminta tapahtuu maan alla.

Soveltuvan koneistoyksikön tuotantoteho on alustavasti 200 megawattia. Kaivokseen on mahdollista rakentaa useampia rinnakkaisia yksiköitä.

”Euroopan syvimpiin kuuluva Pyhäsalmen maanalainen kaivos ja sen infrastruktuuri tarjoavat valtavia mahdollisuuksia eikä niitä tule jättää kaivostoiminnan päätyttyä hyödyntämättä. Kaivosyhtiö panostaa edelleen malminetsintään ja luotamme, että se työ tuo tuloksia”, Pyhäjärven kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jukka Tikanmäki sanoo.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Energiayhtiöt kaavailevat Pyhäsalmen kaivoksesta jättimäistä sähkövarastoa”

  1. Tällainen hanke on ehdottomasti KIELLETTÄVÄ sen enempiä miettimättä, koska kyseessä on kaivos.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat