Kokeile kuukausi maksutta

RKL starttaa valtakunnallisen laatukampanjan

Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL ry:n liittohallitus on ottanut kantaa rakentamisen laatuun. Järjestö on huolissaan rakentamisen nykysuuntauksesta, ja sen mielestä rakentamisen laadun parantaminen on aidosti ajankohtainen ja tarpeellinen asia. RKL käynnistää valtakunnallisen laatukampanjan, jonka tavoitteena on luoda selvä mittaristo laadulle. Se kohdistuu ensisijaisesti tuotantovaiheessa tapahtuvien laatuvirheiden ehkäisemiseen.

Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL ry:n liittohallitus on ottanut kantaa rakentamisen laatuun. Järjestö on huolissaan rakentamisen nykysuuntauksesta, ja sen mielestä rakentamisen laadun parantaminen on aidosti ajankohtainen ja tarpeellinen asia. RKL käynnistää valtakunnallisen laatukampanjan, jonka tavoitteena on luoda selvä mittaristo laadulle. Se kohdistuu ensisijaisesti tuotantovaiheessa tapahtuvien laatuvirheiden ehkäisemiseen.

Järjestön mukaan hankkeessa muun muassa selvitetään yleisimmät laatuvirheet ja niihin johtaneet syyt. Lisäksi selvitetään laatuvirheiden kustannusvaikutus ja samalla osoitetaan laadun edullisuus. Hankkeen tavoitteena on lisäksi kerätä hyviä käytäntöjä, joilla on toteutettu hyvää laatua onnistuneesti.

Hankkeessa luodaan tarjolle selkeä malli, jossa laatu on merkittävä tulospalkkioiden määrittäjä, ”Laadun tulosmalli”. Lisäksi pyritään tuomaan yritysten laatujärjestelmiin helposti lisättävä ”Rakentamisen laatumoduuli”.

Hankkeessa kartoitetaan myös eri asteiden oppilaitoksissa opetukseen sisältyvä laatukoulutus. Lisäksi luodaan opintosisältöjä, joilla kasvatetaan ”laatuasenne” jo opiskelun aikana.

Huonot toteutukset pilaavat alan maineen

Järjestö muistuttaa, että rakentamisen laadun parantaminen on ollut teemana paljon esillä jo noin kaksikymmentä vuotta. Materiaali- ja tuotevalmistuksen osalta laatuongelmat ovat nykyisellään vähäisiä, mutta työmaakohtainen rakentamisen laatu vaihtelee liiaksi.

Rakennusalan yrityksillä on lähes poikkeuksetta yrityskohtaiset laatujärjestelmät, mutta huonot toteutukset pilaavat koko alan maineen. Järjestön mielestä alan kaikkien toimijoiden lupaukset laadukkaan rakentamisen puolesta on nyt saatava konkretian tasolle.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “RKL starttaa valtakunnallisen laatukampanjan”

  1. Juurikin näin. Ensin on uudestaan määriteltävä mitä laadulla tarkoitetaan Nykyään vastaus riippuu liiaksi vastaajan asemasta ja koulutustaustasta. Kun mittaristo on kunnossa niin väitän, että jo se pelkästään vaimentaa keskustelua aiheesta.
    Lisäksi ei ole hukkaan heitettyä aikaa se, että tarkistetaan opetussuunnitelmat tältä osin. Eikä muuten haittaa, että muutenkin niitä tarkennetaan tulevia työtehtäviä vastaaviksi. Olen nähnyt liiaksi niitä nörttejä jotka tulevat AMK:sta ja kuvittlevat osaavansa jo kaiken. Ei pahalla mutta motivaatio on kavereilla karissut kun totuus paljastuu…syytän tästä ainoastaan opetuksen tasoa Suomessa.

  2. Niin tai näin rakentamisen laadun määrää monessa suhteessa loppukäyttäjä, jos myydään esimerkiksi hinta/laatusidottuja asuntoja Helsingissä niin ostovaiheessa on selvää, ettei mersua saa, mutta asunnon saatuaan pitäisi olla Ferrari kromatuilla vanteilla.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat