Kokeile kuukausi maksutta

Enemmistö suomalaisista pitää kaavoitus- ja rakentamismääräyksiä liian kireinä

Uuden mielipidetutkimuksen mukaan 56 prosenttia tavallisista suomalaisista katsoo, että asuintalojen kaavoitus- ja rakentamismääräykset ovat liian kireitä. Myös päättäjien enemmistö olisi valmis vähentämään asuinrakentamisen sääntelyä. TNS Gallup toteutti tutkimuksen suomalaisten asenteista eri asioita koskevaa sääntelyä kohtaan Viestintätoimisto Kaiku Helsingin toimeksiannosta.

Uuden mielipidetutkimuksen mukaan 56 prosenttia tavallisista suomalaisista katsoo, että asuintalojen kaavoitus- ja rakentamismääräykset ovat liian kireitä. Myös päättäjien enemmistö olisi valmis vähentämään asuinrakentamisen sääntelyä. TNS Gallup toteutti tutkimuksen suomalaisten asenteista eri asioita koskevaa sääntelyä kohtaan Viestintätoimisto Kaiku Helsingin toimeksiannosta.

Tutkimuksessa 17 prosenttia tavallisista kansalaisista oli täysin samaa mieltä väittämän ”Asuintalojen kaavoitus- ja rakentamismääräykset ovat liian kireitä” kanssa, 40 prosenttia oli jokseenkin samaa mieltä, 17 prosenttia jokseenkin eri mieltä, 3 prosenttia täysin eri mieltä ja 23 prosenttia ei osannut sanoa mielipidettään asiasta.

Tutkimuksessa selvitettiin myös vastaajien puoluetaustaa. Keskustaa ja perussuomalaisia kannattavien keskuudessa väitteen kanssa samaa mieltä oli yli 70 prosenttia vastaajista. Kokoomuksen kannattajistakin yli 60 prosenttia katsoi kaavoitus- ja rakentamismääräyksiä kiristetyn liikaa. Kannattajien enemmistö kaikissa puolueissa oli sitä mieltä, että määräyksistä on tehty liian kireitä.

Lisäksi tutkimuksessa selvitettiin kansanedustajien ja europarlamentaarikkojen näkemyksiä sääntelyn tarpeesta eri asioissa. Vastanneista kansanedustajista hieman yli puolet katsoi, että asuinrakentamisen sääntelyä on vähennettävä, kun muut vastausvaihtoehdot olivat, että sääntely on pidettävä ennallaan tai että sitä on lisättävä. Kansanedustajista 29 ja europarlamentaarikoista 4 vastasi kyselyyn.

Tavallisia kansalaisia koskeva tutkimusaineisto kerättiin 8.–16. elokuuta. Tutkimus tehtiin internetpaneelina, ja siihen osallistui yhteensä 1 041 vastaajaa. Aineisto edustaa 15–74 -vuotiasta väestöä Ahvenanmaan maakuntaa lukuun ottamatta. Tutkimuksen tilastollinen virhemarginaali on noin 2,6 prosenttiyksikköä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Enemmistö suomalaisista pitää kaavoitus- ja rakentamismääräyksiä liian kireinä”

  1. Etpä voi oikein valittaa? Vai.
    Esimerkiksi kaavoituksesta valituksen saa tehdä sillä perusteella (ks. MRL => KL), että:
    1) päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä;
    2) päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa; tai
    3) päätös on muuten lainvastainen.
    Vaatii viranomaisilta melkoista töpeksintää, jos rikkoo ylläolevia. Tai valiittajalta verbaaliakrobatiaa saada valituksensa ylläolevien sisään. Aikaa valittaja saa kyllä epävalituksellaan kulumaan tuntuvastikin.

  2. Tämän perusteella 77 prosentilla suomalaisista on näkemys rakennusmääräysten tiukkuudesta. Minä kyllä väittäisin, että 77 prosenttia suomalaisista ei oikeasti ole millään tavalla kärryillä näistä asioista.

    Mutta saahan sitä mielipiteitä olla. Minusta perussuomalaisten kokouspalkkiot ovat liian suuret ja männynkäpyjen keräysrajoitusta pitäisi tiukentaa…

  3. Kavoittaja on k***pää, jos se ei salli 1-kerroksisen vaaleanpunaisella vinyylillä verhoillun pakettitalon rakentamista ihan minne tahansa, minne perheenemäntä sen haluaa.

    Helsingin kaavoituksessa voi jotain nillityksen makua välillä olla, mutta väittäisin että meillä täällä maakunnassa ei todellakaan kytätä pikkuasioita. Omakotialueilla suunnilleen ainoat vaatimukset on katon muoto ja kerrosluku, kerrostaloalueilla kerrosluku. Jälki onkin sitten sen mukaista :).

    Toisaalta ainoa kaupunki Suomessa jossa syntyy kaunista ympäristöä on Helsinki, ja siellä on ylivoimaisesti tiukimmat kaavamääräykset ja valvonta. Täällä maakunnissa ja maakuntakeskuksissa jälki on yleensä täyttä p**kaa. Pitkässä juoksussa Helsingin kaunistuminen ja maakuntien rumentuminen sataa Helsingin laariin.

    1. Ihannoiduissa kauoungeissa kirjoitetaan yksityiskohtainen detaljisuunnitelma kaavamääräysten muotoon ilman mitään tarkempaa suunnittelua, nykyisen tason ylläpito olisi järkevää vasta valmiiden tuotantosuunnitelmien perusteella.
      Mielikuvituksessa leijuvia virtuaalisia tavoitteita on kiva kirjoitella jos ei tarvitse suunnitella detaljeja valmiiksi.

      Yksinkertaisinta olisi määrätä että pääsuunnittelijana toimii kaavoittaja olisi nopeampaa kaikkien kannalta.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat