Kokeile kuukausi maksutta

Technopolis ostaa kampuksen Norjasta ja valmistelee kiinteistökauppaa Espoossa

Technopolis ja norjalainen kiinteistösijoitusyhtiö IT Fornebu Properties AS ostavat yhdessä Norjasta Suur-Oslon alueelta modernin monikäyttäjäkampuksen, jonka yritysarvo on 1 800 miljoonaa Norjan kruunua (220 milj. euroa). Kampuksen omistajaksi tulee yhtiöiden yhteisyritys, josta Technopoliksen omistukseen tulee 70 prosenttia ja ITFP:n omistukseen 30 prosenttia. Kaupan arvioidaan toteutuvan joulukuun loppuun mennessä.

Technopolis ja norjalainen kiinteistösijoitusyhtiö IT Fornebu Properties AS ostavat yhdessä Norjasta Suur-Oslon alueelta modernin monikäyttäjäkampuksen, jonka yritysarvo on 1 800 miljoonaa Norjan kruunua (220 milj. euroa). Kampuksen omistajaksi tulee yhtiöiden yhteisyritys, josta Technopoliksen omistukseen tulee 70 prosenttia ja ITFP:n omistukseen 30 prosenttia. Kaupan arvioidaan toteutuvan joulukuun loppuun mennessä.

Yhteisyritys pääomitetaan 35-prosenttisesti omalla pääomalla ja 65-prosenttisesti velalla. Technopoliksen oman pääoman ehtoiseksi sijoitukseksi yhteisyrityksestä tulee 441 miljoonaa Norjan kruunua (54 milj. euroa). Yhteensä yhtiöt sijoittavat omaa pääomaa 630 miljoonaa Norjan kruunua (77 milj. euron).

Kampus sijaitsee Fornebun alueella kuusi kilometriä Oslon keskustasta länteen Baerumin kunnassa. Alueella on suurten norjalaisten yritysten pääkonttoreita, kuten Telenorin ja Aker Solutionin, sekä Statoilin uusi alueellinen pääkonttori. Fornebu on myös kasvava asuinalue.

Fornebun kampus on monikäyttäjäympäristö, jossa on kaksi uutta ja yksi peruskorjattu rakennus. Rakennuksia palvelee 1 200-paikkainen maanalainen autohalli. Kampuksen vuokrattavissa oleva pinta-ala on 70 500 neliömetriä ja taloudellinen vuokrausaste 90 prosenttia.

”Tämä yrityskauppa on iso askel kasvutavoitteidemme saavuttamisessa ja kiinteistöomistuksiemme maantieteellisessä hajauttamisessa. Uskomme voivamme luoda lisäarvoa nostamalla kampuksen vuokrausastetta, lisäämällä palveluiden liikevaihtoa ja käyttämällä hyväksi Technopoliksen konseptia. Saimme myös vahvan paikallisen kumppanin, joka tuntee kampuksen erittäin hyvin ja on pitkäaikaisesti sitoutunut kehittämään sitä”, Technopoliksen toimitusjohtaja Keith Silverang sanoo.

Kampuksen ensimmäisen vuoden nettotuoton arvioidaan olevan 6,7 prosenttia ja vakiintuneen tuoton saavuttavan 7,7 prosentin tason. Markkinoiden nettotuottovaade kiinteistökokonaisuudelle on 6,4 prosenttia. Technopolis arvioi yrityskaupan lisäävän konsernin liikevaihtoa 19,3–20,1 miljoonaa euroa ja käyttökatetta 14,5–15,1 miljoonaa euroa vuonna 2014.

Technopoliksella on oikeus ostaa ITFP:n omistama viereinen tontti, jolle on mahdollista rakentaa 15 000–25 000 neliömetriä toimistotilaa. Tontti kaavoitetaan uudelleen seuraavan viiden vuoden kuluessa.

Osana sopimusta ITFP:llä on oikeus myydä osakkeensa ennalta määritellyn hinnoittelumekanismin perusteella Technopolikselle 3–5 vuoden sisällä kaupan toteutumisesta. Technopoliksella puolestaan on oikeus ostaa ennalta määrättyyn hintaan ITFP:n osakkeet 5–7 vuoden sisällä kaupan toteutumisesta.

ITFP:llä on yhdeksän omistajaa, joista suurin on Norjan valtion omistama kehitysyhtiö The Industrial Development Corporation of Norway. Yhteisyritys saa kaupan mukana kokeneen kymmenen hengen tiimin, joka vastaa kampuksesta.

Kiinteistökauppa valmisteilla Otaniemessä

Lisäksi Technopolis valmistelee Espoon Otaniemessä sijaitsevan Falcon Business Parkin ostoa sekä tutkii mahdollisuuksia toteuttaa kauppa sijoituskumppanin kanssa perustettavan yhteisyrityksen kautta. Mahdollisesti perustettavaan yhteisyritykseen kuuluisivat Falconin lisäksi Technopoliksen Innopolin kiinteistöt Otaniemessä.

Falconin alustava kauppahinta sisältäen verot on arviolta 77,5 miljoonaa euroa. Myyjänä ovat Aberdeen Asset Managementin hallinnoiman rahaston yhtiöt. Sopimus on tarkoitus allekirjoittaa lokakuussa ja kaupan odotetaan toteutuvan joulukuun 2013 loppuun mennessä.

Falcon on uudenaikainen ja joustava monikäyttäjäympäristö Technopoliksen Innopoli-kampuksen välittömässä läheisyydessä. Kampus koostuu neljästä rakennuksesta, joiden yhteenlaskettu vuokrattavissa oleva pinta-ala on 26 300 neliömetriä. Falconin rakennukset ovat valmistuneet vuosina 2007–2011 ja kokonaisuuteen kuuluu 700 autopaikkaa, joista 500 on maanalaisessa pysäköintihallissa.

Technopoliksella on mahdollisuus laajentaa kampusta orgaanisesti ottamalla käyttöön omistamansa tontti Falconin vieressä, jolle on kaavoitettu 19 500 neliömetriä toimitilaa. Falconin kampuksen alkutuoton on arvioitu olevan 7,4 prosenttia, vakiintuneen tuoton 7,8 prosenttia ja markkinoiden tuottovaade on 7,0 prosenttia.

Myyjät takaavat ostajalle tyhjien tilojen vuokranmaksun kolmeksi vuodeksi. Takuu nostaa ostohetken taloudellisen vuokrausasteen noin 97 prosenttiin. Vuokratakuu alenee tasaisesti takuuajan kuluessa.

Technopolis suunnittelee Falconin ja Innopolin yhdistämistä yhdeksi 60 800 neliömetrin kampukseksi, jolla on jaettu infrastruktuuri, kiinteistönhoito ja palvelut. Yhtiön tavoitteena on lisätä kampuksen arvoa nostamalla vuokrausastetta, kasvattamalla palveluiden liikevaihtoa ja tehostamalla kiinteistönhoitotoimintoja.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Technopolis ostaa kampuksen Norjasta ja valmistelee kiinteistökauppaa Espoossa”

  1. Ei taida olla velaton kauppahinta. muuten on aika törkeän halpa neliöhinta (alle 3). Oulussa tehdään samalla rahalla pelkät pysäköintipaikat keskustaan:)

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat