Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusliike ja peltisepänliike tuomittiin sakkoihin katolta putoamisista

Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut peltisepänliikkeen ja rakennusliikkeen sekä niiden toimitusjohtajat sakkoihin työturvallisuusrikoksista. Myös rakennusliikkeen työnjohtajalle tuomittiin sakot. Työturvallisuusrikosten taustalla oli kaksi katolta putoamista.

Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut peltisepänliikkeen ja rakennusliikkeen sekä niiden toimitusjohtajat sakkoihin työturvallisuusrikoksista. Myös rakennusliikkeen työnjohtajalle tuomittiin sakot. Työturvallisuusrikosten taustalla oli kaksi katolta putoamista.

Toinen putoamistapaturma sattui syyskuussa 2011. Peltisepänliikkeen työntekijä putosi 3,2 metrin korkeudesta, kun hän oli uusimassa lumiestettä rakennuksen katolla. Työnantaja ei ollut kartoittanut riskejä ja putoamissuojaus puuttui. Työtä tehtiin pimeässä ilman valaistusta.

Yrityksen turvallisuuskäytännön mukaan henkilönsuojaimia tuli ensisijaisesti käyttää ja sen vuoksi ei ollut hankittu muuta. Työntekijä ei käyttänyt henkilönsuojaimia.

Käräjäoikeus määräsi yrityksen menettämään rikoksen tuottaman taloudellisen hyödyn 395 euroa valtiolle. Määrä on arvio siitä, mitä putoamissuojauksen sekä valaistuksen vuokraaminen olisi maksanut. Käräjäoikeus katsoi myös, ettei työnantaja ollut perehdyttänyt työntekijää eikä valvonut, että työtä tehtiin säännösten mukaisesti.

Toinen onnettomuus sattui joulukuussa 2011. Työntekijä, joka oli vuokrattu toisesta yrityksestä peltisepänliikkeeseen, teki peltikaton asennustöitä seitsemän metrin korkeudessa. Työntekijä liukastui katolla ja putosi maahan. Muuta putoamissuojausta kuin rakennuksen toisella puolella ollut saksilava ei ollut.

Rakennusliike oli pääurakoitsija viimeksi mainitussa tapauksessa.

Käräjäoikeus toteaa tuomiossaan, että kyseessä oli yhteinen työmaa, minkä vuoksi vastuu työturvallisuudesta oli kummallakin yrityksellä. Suunnittelu, perehdytys, ohjaus ja valvonta oli puutteellista, ja tämän vuoksi työnantajien edustajat tuomittiin sakkorangaistuksiin.

Pohjanmaan käräjäoikeus on tuomitsi peltisepänliikkeelle 12 000 euron ja rakennusliikkeelle 5 000 euron yhteisösakon. Peltisepänliikkeen toimitusjohtaja tuomittiin 40 päiväsakkoon kahdesta työturvallisuusrikoksesta sekä yhdestä vammantuottamuksesta ja rakennusliikkeen toimitusjohtaja 25 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi rakennusliikkeen työnjohtaja tuomittiin 20 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Rakennusliike ja peltisepänliike tuomittiin sakkoihin katolta putoamisista”

  1. Eikö ne putoajat olisi kuulunut sakottaa,kumpikaan ei käyttänyt suojaimia?
    Kyllä suojaininto paranisi jos sakon voisi saada vaikkei putoaisikaan.
    (vrt esim työautolla ajo ilman turvavyötä)

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat