Kokeile kuukausi maksutta

Asunto-osakeyhtiö tuomittiin maksamaan työturvallisuusrikoksesta kattotöissä

Pirkanmaan käräjäoikeus on 13. maaliskuuta tuominnut nokialaiselle asunto-osakeyhtiölle ja sen hallituksen puheenjohtajalle rangaistukset työturvallisuusrikoksesta taloyhtiöön toteutetun kattourakan yhteydessä. Myös kattourakoitsijana toiminut Hämeen Kattomiehet Oy sekä sen työnjohtoasemassa olleet henkilöt saivat sakot.

Pirkanmaan käräjäoikeus on 13. maaliskuuta tuominnut nokialaiselle asunto-osakeyhtiölle ja sen hallituksen puheenjohtajalle rangaistukset työturvallisuusrikoksesta taloyhtiöön toteutetun kattourakan yhteydessä. Myös kattourakoitsijana toiminut Hämeen Kattomiehet Oy sekä sen työnjohtoasemassa olleet henkilöt saivat sakot.

Oikeuden käsiteltävänä oli Nokialla lokakuussa 2012 sattunut tapaus, jossa työntekijä oli kiinnittämässä katon reunaan tulevia peltiosia. Hän seisoi nojatikkailla, jotka lähtivät kaatumaan, ja työntekijä putosi maahan noin kolmen metrin korkeudelta loukkaantuen lievästi.

Työsuojeluviranomainen totesi, ettei työmaalle ollut nimetty päätoteuttajaa. Tämä merkitsi sitä, että rakennuttajana toiminut asunto-osakeyhtiö oli vastuussa kaikesta työturvallisuusmääräysten edellyttämästä turvallisuussuunnittelusta. Mitään kirjallisia turvallisuussuunnitelmia ei kuitenkaan ollut tehty. Nojatikkaiden käyttö työskentelyalustana on kielletty. Työmaalla oli lisäksi puutteita kulkutiejärjestelyissä.

Vastaajana ollut asunto-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja vetosi siihen, että yhtiö oli sopinut urakoitsijoiden kanssa siitä, että nämä laatisivat tarvittavat suunnitelmat. Käräjäoikeus totesi, että yhtiö oli kuitenkin itse vastuussa sen valvomisesta, että suunnitelmat todellisuudessa oli tehty. Kun suunnitelmia ei ollut, oli kyse työturvallisuusrikoksesta. Lainvastaista etua syntyi säästyneistä suunnittelukustannuksista.

Kattourakoitsijan johdon olisi tullut huolehtia siitä, että nojatikkaita ei käytetä työskentelyalustana ja että katolle järjestetään kulkutie askelmallisilla portailla. Vuokraamosta hankittu teline työhön olisi maksanut 150 euroa.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue haluaa muistuttaa rakennuttajia siitä, että ellei päätoteuttajaa rakennustyömaalle nimetä, on rakennuttajalla itsellään varsin laajat vastuut turvallisuussuunnittelusta ja työmaan johtamisesta. Tämä koskee kaikenkokoisia työmaita.

Käräjäoikeus tuomitsi asunto-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtajan kymmenen päiväsakon eli 200 euron sakkorangaistukseen. Asunto-osakeyhtiö tuomittiin menettämään 1 000 euroa rikoksen tuottamana lainvastaisena hyötynä. Hämeen Kattomiehet Oy tuomittiin 1 000 euron yhteisösakkoihin ja 150 euron menettämisseuraamukseen. Yhtiön työnjohtoasemassa olleet henkilöt tuomittiin 25 päiväsakon eli 300 ja 320 euron sakkoihin työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Asunto-osakeyhtiö tuomittiin maksamaan työturvallisuusrikoksesta kattotöissä”

  1. No, isännöitsijät jatkossa pyytävät tarjouksiin työsuojelun hinnan erillisenä, niin näkevät tehdäänkö hommat liaanin varassa vai telineiltä ym. suojavarusteilla myös ulkopuoliset suojaten.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat