Kokeile kuukausi maksutta

Hypo: Asuntomarkkinoiden verobuusti on päättynyt

Suomen Hypoteekkiyhdistyksen laatiman kuluvan vuoden ensimmäisen neljänneksen asuntomarkkina-analyysin mukaan vuodenvaihteen vero- ja korkohuuma on ohi ja asuntomarkkinat hiipumaan päin.

Suomen Hypoteekkiyhdistyksen laatiman kuluvan vuoden ensimmäisen neljänneksen asuntomarkkina-analyysin mukaan vuodenvaihteen vero- ja korkohuuma on ohi ja asuntomarkkinat hiipumaan päin.

image

Asuntoluotottaja antaa asuntomarkkinoille nyt arvosanan +3,5 prosenttia, kun lukema oli edellisessä katsauksessa +20,5 prosenttia. Hypon asteikolla +100 prosenttia tarkoittaisi täysin ylikuumentuneita markkinoita ja -100 vastaavasti markkinoiden täydellista lamaantumista.

Hypon mukaan korkobensan vaikutukset alkavat ehtyä, vaikka korot ovatkin vielä toistaiseksi kaikkien aikojen alhaisimmalla tasolla. Lainamarginaalit nousevat tasaisesti kohti noin 2,0 prosentin tasoa. Tähän ovat syynä asuntolainojen aiempi alihintaisuus, pankkien voimakkaasti nousseet jälleenrahoituskustannukset, pankkisääntelystä tulevat lisäkustannukset sekä pankkiosakkeenomistajan tuottovaade.

Suomessa on edelleen euroalueen halvimmat asuntolainat, myös kiinteäkorkoisena. Asuntolainojen keskikorko marginaali mukaan lukien on 1,81 prosenttia, mutta Hypon mukaan pankkisääntelylähtöisen luottolaman piirteet näkyvät jo meilläkin. Hypon mukaan voikin olla, että lainan hinnan sijaan keskiöön nousee saatavuus, myös kotitalouksilla.

Hypon mukaan Suomessa on moneen muuhun maahan verrattuna asuntomarkkinariskit paremmin hallinnassa, vaikka velkaantumisasteen kohoaminen on meilläkin ollut liian nopeaa. Hypo muistuttaa kuluttajia, että epävarmoina aikoina pitää toimia vain asuntokaupan ja asuntolainaamisen ammattilaisten kanssa sekä harkita lainan ottamista tarkkaan.

Pääkaupunkiseudun ongelmiin ei näkyvissä ratkaisuja

Hypo uskoo uusien asuntojen tarjonnan pääkaupunkiseudulla supistuvan. Muualla Suomessa jatkuu asuntovarallisuuden arvon tasainen aleneminen. Paikalliskasvukeskukset vähenevät, ja taantuvien paikkakuntien määrä kasvaa. Väki muuttaa työn perässä metropolialueelle ja isoihin kasvukeskuksiin, mikä pahentaa ongelmia entisestään.

Hypon mukaan nyt on viimeinen hetki ryhtyä toteuttamaan perustavanlaatuisia normitalkoita ja asuntotuotannon lisäämistoimia, jotta kasvukeskusten asuntomarkkinat eivät hyytyisi sääntelykuplan takia. Hypon mukaan syy asunnonostokyvyn heikentymiselle on ylisääntely, joka nostaa asuntojen, remonttien ja asuntorahoituksen hintoja ja estää kysyntää vastaavan asuntotuotannon lisäämisen.

Hypon katsaus kokonaisuudessaan on tässä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Hypo: Asuntomarkkinoiden verobuusti on päättynyt”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat