Kokeile kuukausi maksutta

Tabletista tehdään Skanskan työmaiden vakiovaruste

Skanska hankkii työmailleen noin 150 tablettitietokonetta työnjohtajien ja työntekijöiden käyttöön. Tavoitteena on tehostaa työmaiden toimintoja ja vähentää tiedonkulun puutteesta aiheutuvia virheitä. Tablettien hankinnassa etusijan saavat rakennusprojektit, joissa hyödynnetään tietomallintamista.

Skanska hankkii työmailleen noin 150 tablettitietokonetta työnjohtajien ja työntekijöiden käyttöön. Tavoitteena on tehostaa työmaiden toimintoja ja vähentää tiedonkulun puutteesta aiheutuvia virheitä. Tablettien hankinnassa etusijan saavat rakennusprojektit, joissa hyödynnetään tietomallintamista.

”Skanskassa on vuoden 2013 aikana testattu tablettitietokoneita yli kymmenellä työmaalla, ja palaute on ollut myönteistä. Meillä on käytetty iPadeja lähinnä suunnitelmien tarkasteluun, mutta joillakin työmailla on ollut lisäksi käytössä logistiikkakalenteri, joka on myös tavarantoimittajien käytettävissä. Lisäksi tabletilla on kätevää ottaa valokuvia vaikkapa työturvallisuuteen vaikuttavista seikoista ja raportoida niistä saman tien sähköpostitse eteenpäin”, Skanskan kehitysjohtaja Ilkka Romo sanoo.

Tietomalleja käytetään tablettilaitteiden kautta esimerkiksi Kauppakeskus Puuvillan työmaalla Porissa. Rakennemallin lisäksi hankkeessa on käytetty muun muassa arkkitehtuuri-, LVI-, sähkö- ja sprinklerijärjestelmämalleja. Skanska käyttää tietomalleja ja tablettitietokoneita myös tavallisilla asuntorakentamistyömailla, kuten syksyllä 2014 valmistuvan Asunto Oy Kauniaisten Kvartetin työmaalla. 

”Olemme vuosien ajan järjestelmällisesti kehittäneet ja ottaneet käyttöön tietomalliteknologiaa, josta on saatu meille merkittäviä hyötyjä muun muassa laskennan, hankinnan ja tuotannon tehostamiseen. Tablettitietokoneiden käytön laajentaminen on luonnollinen askel eteenpäin tässä kehityksessä ja parantaa tiedon siirtymistä suunnittelijoiden ja rakentajien välillä”, Romo sanoo.

Tätä artikkelia on kommentoitu 10 kertaa

10 vastausta artikkeliin “Tabletista tehdään Skanskan työmaiden vakiovaruste”

  1. Onkohan noille tableteille tulossa mitään ”oikeasti” toimivaa softaa markkinoille?

    1. Itse hyppäsin puoli vuosisataa edelle muista pelkällä nettiyhteydellä ja pdf-ohjelmalla. Kaikki tuoreimmat kuvat koko ajan matkassa. skanskan systeemistä en tiedä yrittävätkö liian hienoja juttuja. Mutta kyllä TR:n tekeminen taatusti on tabletilla fiksumpaa kuin paperille.

    2. Työmaiden suurin puute on johtajuus.. Mestarit lusmuilee kopeissaan, eivätkä uskalla jalkautua työmaalle.

      Tabletit on taas yksi värki millä viedään huomio itse asiasta eli työnteosta ja vastuusta.

      1. Eikös noilla tabuilla saada mestari pois pöydän äärestä?

  2. Mitä tabletteja Skanska aikoo työmailla työmiehille syöttää? EBO-hormuuneja vai? Täytyy tehdä ilmoitus WADAAN…

  3. Menin työmaalle 80-luvun alussa. Silloin vastaavalla oli megafoni tiedonkulun nopeuttamiseen. Aikataulu kahdenkymmen asunnon luovutukseen oli vesikatosta, kolme kuukautta. Nyt nörteille on hankittu tapletit ja luovutusaika on venähtänyt vesikatosta, puoleen vuoteen. Mikähän tiedonkulku tässä on nopeutunut ?

    1. Rak.mestari vm 78 ei ole tainnut vierailla työmailla hirveästi viimevuosina. Jos vierailet, niin saatat huomata, että työntekijöiden määrä on jonkin verran pienempi tänäpäivänä kuin 80-luvulla.

      1. Viimeinen vuosi lähti käyntiin pääkaupunkiseudun työmaalla. Sikäli olen ollut onnekas, ettei työuralleni ole sattunut yhtään työttömyysjaksoa. Koko ajan olen työskennellyt kehä kolmosen sisäpuolella. Ikävä vaan todeta ettei rakennusalalla ole juurikaan kehitystä tapahtunut. Samaa elementtien asennusta, samaa muottien raudoitusta ja valua. No jos kehitykseksi ei lasketa juuri tätä aikataulun venymistä, mutta sehän on mennyt negatiiviseen suuntaan. Mielellään jätän rakentamisen nyt nuoremmille nörteille ja lähden kohti uusia seikkailuja.

  4. Piirustukset ja rakennusselostukset kulkevat kätevästi mukana. Tabletin hyödyt ovat kiistattomat

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat