Kokeile kuukausi maksutta

Helsinki Areenan omistajalle jättiurakat MM-2018 stadioneista

Helsingin Areenan miljardööriomistaja, suomalais-venäläinen oligarkki Gennadi Timtshenkon Stroitransgaz-yhtiö on saanut Venäjän hallitukselta urakoitavakseen kaksi jalkapallostadionia vuoden 2018 MM-kisoihin.

Helsingin Areenan miljardööriomistaja, suomalais-venäläinen oligarkki Gennadi Timtshenkon Stroitransgaz-yhtiö on saanut Venäjän hallitukselta urakoitavakseen kaksi jalkapallostadionia vuoden 2018 MM-kisoihin.

Timtshenkon yhtiö on pääurakoitsijana Volgogradin ja Nizni Novgorodin jalkapallostadioneilla. Huhtikuun alussa Venäjän hallitus teki päätöksen seitsemän uuden jalkapallostadionin rakentamisesta.

Kaliningradin ja Donin Rostovin jalkapallostadionit urakoi miljardöörikiinteistökehittäjä Araz Agalarovin Crocus Group ja Samaran sekä Saranskin stadionit Ravil Zigansinin PSO-Kazan. Jekaterinburgin nykyisen jalkapallostadionin uudistusurakan sai hoitaakseen Dmitri Pumpjanskin Sinara-Development. Timtshenko on Yhdysvaltain julkaisemalla talouspakotelistalla Ukrainan kriisin vuoksi.

Urakoiden jako esimerkiksi Timtshsenkon yhtiölle voi tuoda mahdollisuuksia myös ”muille” suomalaisrakentajille. Rakennuslehden haastattelussa (7.4.2014) Lemminkäisen Venäjän liiketoimintasegmentin johtaja Maaret Heiskari mainitsee yhtiön yhteistyökumppaniksi esimerkiksi Timtshenkon.

Jalkapallon vuoden 2018 maailmanmestaruuksista pelataan 11 venäläisessä kaupungissa.

Arkadi ja Boris Rotenberg ovat tunnettuja urheilurakentajia, sillä he saivat Sotshin olympialaisiin liittyen ainakin 21 rakennusurakkaa. Suomen Kuvalehden talvella tekemän jutun mukaan Sotshin kalleimmat kisaurakat annettiin Rotenbergien yhtiöiden hoidettaviksi. Esimerkiksi 6,5 miljardin euron valtatien Mustanmeren rannikolta talvilajien kisapaikoille Krasnaja Polnajan vuoristoon toteuttivat Rotenbergien Mostotrest-yhtiö ja SK Most, jonka suurimpia omistajia on Gennadi Timtshenko.

Timtshenko ja Boris Rotenberg ovat Suomen kansalaisia. He omistavat Hartwall Areenan yhdessä Arkadi Rotenbergin kanssa. Lisäksi he omistavat 49 prosenttia jääkiekkoseura Jokereista.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Helsinki Areenan omistajalle jättiurakat MM-2018 stadioneista”

  1. Uutinen kertoo, että Lemminkäinen oli kaukonäköinen kun se lähti yhteistyöhön Putinin oligarkkikaverien kanssa. Hartwall Areena on jo hyvä referenssi ja samanlaisia halleja Lemminkäinen on rakentanut Venäjällekin.

    Nyt vain odottamaan aliurakkasopimuksia jalkapallostadionhankkeista niin johan pörssikurssi lähtee nousuun.

    Uudelta toimitusjohtajalta voisi toivoa hyvää jalkapallotaustaa, jotta hän ei munaisi itseään oligarkkiaitiossa, koska sinne saattavat tulla myös Chelsean ja Arsenalin omistajat. Heitä ei ainakaan vielä ole pistetty boikottilistalle.

  2. Eikös hartwall-areenan silloin 90-luvulla tehnyt Skanska?
    Ja lisäkeosan 2011 ämäm -kisoihin ainakin ja samoin.

    Tekihän tyon Iso-L noita lätkähalleja tuonne Venäjälle aikanaan ja Teräselementti Lempäälästä runkoja ja kattoja samoin, mutta nykyisin taitaa kaikki vastaavat olla lähestulkoon venäläisten omissa käsissä.

    1. Hartwall Areenan teki Skanskan ja Palmbergin (eli Lemminkäisen) yhteenliittymä. Harkimon kanssa Lemminkäinen oli kimpassa myös Hampurin hallia tehtäessä. Myös Tallinnan halli on Lemminkäisen työtä.

  3. Venällä rakennusurakoista kilpailevat vain ” armoitettu” lähipiiri.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat