Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusyhtiö tuomittiin sakkorangaistuksiin työturvallisuusrikoksesta

Pohjanmaan käräjäoikeus on 4.huhtikuuta tuominnut Laukaan perustus- ja rakennuspalvelu Oy:n 3 000 euron yhteisösakkoon sekä yhtiön edustajan 25 päiväsakon eli 825 euron sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Käräjäoikeus sen sijaan hylkäsi talopaketin myynyttä yritystä sekä sen edustajaa koskeneet syytteet työturvallisuusrikoksesta.

Pohjanmaan käräjäoikeus on 4.huhtikuuta tuominnut Laukaan perustus- ja rakennuspalvelu Oy:n 3 000 euron yhteisösakkoon sekä yhtiön edustajan 25 päiväsakon eli 825 euron sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Käräjäoikeus sen sijaan hylkäsi talopaketin myynyttä yritystä sekä sen edustajaa koskeneet syytteet työturvallisuusrikoksesta.

Oikeuden käsiteltävänä oli Kruunupyyssä marraskuussa 2011 sattunut tapaus, jossa Laukaan perustus- ja rakennuspalvelu Oy:n työntekijä oli viemässä tavaroita katolle. Hän kiipesi taakka mukanaan nojatikkaita pitkin rakennuksen katolle noin 4,6 metrin korkeuteen, astui tikkailta katon ruoteelle, jolloin hän liukastui ja putosi maahan loukkaantuen. Kulkutie katolle ei ollut työturvallisuusmääräysten mukainen.

Eräät yksityishenkilöt olivat rakennuttamassa omakotitaloa Kruunupyyhyn. He olivat tehneet elokuussa 2011 talopakettifirman kanssa hankintasopimuksen talon rakentamisesta. Työmaan toteuttamiseen liittyviä velvollisuuksia hankintasopimuksessa ei varsinaisesti ollut käsitelty. Talopakettifirma oli tehnyt talon rakentamisesta aliurakoita eri toimijoiden kanssa muun muassa talon vesikattotöistä.

Työturvallisuusmääräysten mukaan rakennuttaja on itse rakennushankkeen päätoteuttaja, jollei tämä erikseen nimeä päätoteuttajaa. Työsuojeluviranomainen, samoin kuin syyttäjä, katsoivat, että ns. ”avaimet käteen”-hankintasopimuksen perusteella rakennushankkeen päätoteuttajana oli pidettävä talopakettifirmaa, jolle täten kuului merkittävä päävastuu kaikesta rakennustyömaan turvallisuudesta. Rakennuttajapariskuntaa ei asiassa syytetty.

Käräjäoikeus totesi jääneen näyttämättä, että rakennuttajina toimineet yksityishenkilöt olisivat nimenneet talopakettifirman hankkeen päätoteuttajaksi. Näin talopakettifirma ei ollut vastuussa työturvallisuusasioista rakennushankkeen päätoteuttajana. Yhtiötä ja sen edustajaa vastaa kohdistetut syytteet hylättiin.

Aliurakoitsija Laukaan perustus- ja rakennuspalvelu Oy oli vastuussa asianmukaisen kulkutien järjestämisestä työntekijälleen, joten sekä yhtiö että sen edustaja tuomittiin rangaistuksiin.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Rakennusyhtiö tuomittiin sakkorangaistuksiin työturvallisuusrikoksesta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat