Kokeile kuukausi maksutta

Työnantaja sai sakot putoamissuojauksen ja kulkutien laiminlyönneistä

Pohjanmaan käräjäoikeus on 15. huhtikuuta tuominnut Oy Tom Knip Ab:n 5 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Työnantajan edustajana rakennustyömaalla toiminut rakennusmestari tuomittiin 20 päiväsakon eli 820 euron sakkorangaistukseen.

Pohjanmaan käräjäoikeus on 15. huhtikuuta tuominnut Oy Tom Knip Ab:n 5 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Työnantajan edustajana rakennustyömaalla toiminut rakennusmestari tuomittiin 20 päiväsakon eli 820 euron sakkorangaistukseen.

Käsiteltävänä oli vaasalaisella rakennustyömaalla loppusyksystä 2011 todetut työturvallisuutta koskeneet laiminlyönnit. Rakenteilla olleen autotallin kattotyömaalla ei ollut järjestetty minkäänlaista putoamissuojausta, vaikka putoamiskorkeus oli noin kolme metriä.

Työturvallisuusmääräysten mukaan sellaisten työtasojen ja kulkuteiden vapailla sivuilla, joilta voidaan pudota kahta metriä korkeammalta, on oltava suojakaiteet tai muut suojarakenteet.

Lisäksi kulkeminen autotallin vesikatolle oli järjestetty nojatikkailla, vaikka niitä voidaan käyttää vain tilapäisenä kulkutienä. Rakennustyömaan kohteissa, joissa joudutaan käymään toistuvasti, tulee kulkutienä käyttää esimerkiksi askelmallisia portaita.

Vastaaja vetosi oikeudessa siihen, että putoamissuojauksen järjestäminen kaiteita käyttäen olisi ollut vaikeaa tässä tapauksessa.

Käräjäoikeus kuitenkin totesi, ettei jutussa ollut esitetty selvitystä siitä, ettei putoamissuojausta olisi voitu järjestää jollakin muulla tavalla kuin kaiteilla.

Tikkaiden käyttämisestä kulkutienä käräjäoikeus totesi, että vaikkei katto ollut kovin korkea ja käytännössä oli ollut helpompi käyttää nojatikkaita kulkutienä kuin askelmallisia portaita, eivät nämä olleet hyväksyttäviä syitä poiketa työturvallisuusmääräyksistä.

Työmaan olosuhteet olivat tulleet tarkasteltaviksi, koska siellä sattui työtapaturma lokakuussa 2011. Työsuojeluviranomainen oli kuitenkin työtapaturman osalta katsonut, ettei siihen ollut liittynyt työturvallisuusmääräysten vastaista menettelyä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Työnantaja sai sakot putoamissuojauksen ja kulkutien laiminlyönneistä”

  1. Tässä ennakkotapaus, laskuleimasin vain työsuojelupiirille ja useampi uusi virka hakuun tarkastajille.

  2. kiire… kiire.. sinne se vaan pitäs saada ja sitten käy näin ja tulos = liian pienet sakot

  3. Kyllä toi vastaavalle kohdistunut sakko ihan riittävän suuri mielestäni on. Ei noita lähes tonnin sakkoja kukaan huvikseen maksele. Kyllä ton jo muistaa! Toki on kyse vakavasta asiasta.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat