Kokeile kuukausi maksutta

Uusien asuntojen kauppa keskimääräistä parempaa pääkaupunkiseudulla

Uusien omistusasuntojen kauppa kävi selvästi keskimääräistä paremmin loka-huhtikuussa pääkaupunkiseudulla. Silti myytävistä asunnoista on ylitarjontaa, ja valmiiden myymättömien asuntojen varasto on kasvanut huolestuttavan nopeasti, ilmenee Rakennuslehden markkinakatsauksesta.

Uusien omistusasuntojen kauppa kävi selvästi keskimääräistä paremmin loka-huhtikuussa pääkaupunkiseudulla. Silti myytävistä asunnoista on ylitarjontaa, ja valmiiden myymättömien asuntojen varasto on kasvanut huolestuttavan nopeasti, ilmenee Rakennuslehden markkinakatsauksesta.

image

Pääkaupunkiseudun uusien asuntojen kaupat lisääntyivät puolessa vuodessa 19 prosenttia edellisestä jaksosta. Kauppoja tehtiin 13 prosenttia enemmän kuin keskimäärin viimeksi kuluneen kymmenen vuoden aikana. Vuodentakaiseen, veromuutoksen kiihdyttämiin kauppalukuihin verrattuna kaupat vähenivät vain 3 prosentilla.

Pääkaupunkiseudun uusien asuntojen kaupoista valtaosa on kuluttajien tekemiä, sillä rahastojen ja muiden sijoittajien osuus kauppaluvuissa on todennäköisesti pienempi kuin muualla maassa. Sijoittajat ovat ostaneet pääkaupunkiseudullakin rakennusliikkeiltä useita satoja asuntoja, mutta useat kohteet eivät ole tulleet lainkaan yleiseen myyntiin eivätkä siten näy näissä tilastoissa. Pääkaupunkiseudun asuntokauppa onkin siten vielä tilastonumeroitakin vilkkaampaa, kun rakentajien koko kohteiden sijoittajakauppa otetaan mukaan.

Helsingissä kauppojen määrä lisääntyi 40 prosenttia lokakuusta. Espoo–Kauniainen-alueen kaupat lisääntyivät 20 prosentilla, mutta Vantaan asuntokaupat vähenivät 2 prosentilla.

Pääkaupunkiseudun asuntoaloitukset ovat käytännössä vuoden takaisella tasolla (-4 %). Alueella aloitettiin noin 3600 asunnon rakentaminen vuodessa. Edellisestä, kesäkauden jaksosta aloitukset lisääntyivät 9 prosentilla. Muusta maasta poiketen kerrostaloaloitukset vähenivät ja vähäisiksi kutistuneet rivitaloaloitukset lisääntyivät vuoden takaisesta.

Ennakkomarkkinoinnissa ilman aloituspäätöstä on 30 prosenttia enemmän asuntoja kuin vuosi sitten. Määrä on normaalitasoa.

Valmiiden varasto kaksinkertaistui

Valmiiden myymättömien asuntojen varasto kaksinkertaistui vuodessa 695 asuntoon. Lähes joka neljäs alueella myytävistä asunnoista on jo valmis. Varaston koko on lähes kaksinkertainen (+92 %) verrattuna kymmenen vuoden keskiarvotasoon.

Helsingissä on 324 valmista myymätöntä asuntoa (+141 asuntoa 6 kuukaudessa), Espoo–Kauniainen-alueella 287 asuntoa (+64 asuntoa) ja Vantaalla 84 asuntoa (-8 asuntoa). Helsingissä myytävistä asunnoista lähes joka kolmas on valmis.
Helsingissä on poikkeuksellisesti 45 valmista hitasia myymättä.

Pääkaupunkiseudulla on myynnissä yhteensä 3009 uutta valmista tai rakenteilla olevaa asuntoa. Kymmenen vuoden keskiarvoon verrattuna tarjontaa on 31 prosenttia enemmän.

Selvityksessä arvioidaan markkinatilannetta myynnissä olevien asuntojen ja tehtyjen kauppojen välisellä suhdeluvulla. Tämä tarjonta-kysyntälukema kertoo, kuinka kauan myynnissä olevien asuntojen kauppaaminen kestää kuluneen kuuden kuukauden kaupantekovauhdilla. Pääkaupunkiseudun lukema on alentunut 11,7 kuukauteen viime lokakuun 13,1 kuukaudesta. Asunnoista on ylitarjontaa, sillä myyntivarasto on ollut keskimäärin 10 kuukautta viimeisten kymmenen vuoden aikana.

Vantaalla raju hinnannousu

Myynnissä olevat uudet asunnot halventuivat Vantaata lukuun ottamatta selvästi pääkaupunkiseudulla. Tarjonnan keskihinta laski 2,3 prosenttia viime lokakuusta. Helsingin hinnat putosivat 4,2 prosenttia ja Espoo–Kauniainen-alueen hinnat 0,9 prosenttia, mutta Vantaan asunnot kallistuivat 3,6 prosenttia.

Helsingin vapaarahoitteinen asuntoneliö maksaa keskimäärin 6273 euroa (-2,9 %vuodessa), Espoo–Kauniainen-alueella keskihinta on 5030 euroa (+1,8 % vuodessa) ja Vantaalla 4292 euroa (+8,6 % vuodessa).
Helsingissä myynnissä oleva hintasäännelty hitas-asunto maksaa keskimäärin 3746 euroa neliölle (-6,8 % vuodessa).

Tiedot perustuvat STH-Group Oy:n seurantaan.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Uusien asuntojen kauppa keskimääräistä parempaa pääkaupunkiseudulla”

  1. Ei hätää myyjillä, katetta kun on 2000-5000 e/m2 niin siitä tinkimään. Todellinen riski on onko ostajiia näille ylihintaisille uusille ylipäätään.

  2. Pariisissa Seinen rannalla on edullisempaa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat