Kokeile kuukausi maksutta

Rakentamisen pohjat saavutettu Euroopassa – kasvu jää maltilliseksi

Euroopassa rakentaminen on vihdoin lähtenyt kasvuun. Suomessa rakentaminen kasvaa vuoteen 2016 saakka Euroopan keskitasoa hitaammin, arvioitiin Euroconstructin viime viikolla julkistetussa ennusteessa.

Kuuntele juttu

Tänä vuonna on ensimmäinen kasvuvuosi Euroopan rakentamisessa pitkään aikaan. Rakentaminen supistui viime vuonna vielä lähes 3 prosenttia, mutta tämä ja seuraavat 3 vuotta ovat maltillisen kasvun aikaa. Kasvua on vajaa 2 prosenttia vuodessa. Uusi ennuste on hieman myönteisempi kuin viime vuoden marraskuussa tehty. Tiedot käyvät ilmi Euroconstructin tuoreesta ennusteesta, joka julkistettiin Oslossa viime perjantaina.

”Rakentamisen kasvulla on merkittävä vaikutus Euroopan työllisyyteen”, toteaa Forecon johtava asiantuntija Pekka Pajakkala. ”Nyt ennakoitu rakentamisen kasvu merkitsee työllisyyden kasvua Euroopassa yli miljoonalla työvuodella vuoden 2016 loppuun mennessä.”
Parhaimmat näkymät seuravalle 3 vuodelle ovat asuinrakentamisessa (yli 3 %/a), sitten infrarakentamisessa (1,9 %/a).

Toimitilarakentaminen elpyy hitaimmin, kasvu jää tasolle 1,5 prosenttiin vuodessa. Rakentaminen on plussalla lähivuosina lähes kaikissa Euroopan maissa. Poikkeuksia ovat Espanja ja Hollanti, joissa kasvun ennakoidaan käynnistyvän ensi vuonna. Nopeinta kasvu on Irlannissa myös Puolassa, Englannissa ja Tanskassa kokonaiskasvu vuoden 2016 loppuun on 10 prosenttia tai sen yli.

Euroopan sekä talouden että investointien kasvu merkitsee kysyntää Suomen viennille. koska vienti painottuu Euroopan maihin ja investointituotteisiin. Niinpä Suomenkin vientilukemiin on odotettavissa pitkään odotettua kasvua. Suomen rakentaminen on ennusteen laatineen Suomen jäsenen Forecon Oy:n mukaan myös lievässä kasvussa lähivuosina.

”Meillä toimitilarakentaminen toimii veturina ja asuntorakentaminen vähenee kuluvana vuonna.” toteaa Forercon Oy:n toimitusjohtaja Markku Riihimäki. ”Suomessa kasvu vuoteen 2016 on kuitenkin jäämässä Euroopan keskiarvoa hitaammaksi.”

Suomen rakentamisen volyymin kasvuluvuiksi vuosille 2014, 2015 ja 2015 ennustetaan 0,8 %, 1,0 % ja 1,7 %, kun esimerkiksi Ruotsissa kasvuluvut ovat selvästi isommat 4,4 %, 1,3 % ja 0,9 %.

Euroconstruct-asiantuntijajärjestöön kuuluu yksi rakennusmarkkinoiden kehitykseen erikoistunut asiantuntijataho kustakin Euroopan maasta. Suomen edustaja on Forecon Oy. Suomen jäsenyys siirtyi Foreconille VTT:ltä viime vuoden lopulla.

Lisätietoa löytyy Euroconstructin sivulta, jossa lehdistötiedotteessa on myös maakohteiset ennusteet vuoteen 2016 saakka.

Euroconstruct_Total Construction Output

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakentamisen pohjat saavutettu Euroopassa – kasvu jää maltilliseksi”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat