Kokeile kuukausi maksutta

Saton hollantilaisille myydyn osakepotin arvo 170 miljoonaa

Varma ei kertonut kauppasummaa, kun se tiedotti myyneensä 50 prosenttia omistamistaan Saton osakkeista hollantilaiselle eläkesijoittaja APG:lle. Kaupan suuruusluokka on kuitenkin pääteltävissä Varman viime vuotta koskevan vuosikertomuksen tiedoista. Siellä Sato-omistuksen arvoksi todetaan 350 miljoonaa euroa. Kyse on kirjanpitoarvosta, mutta Varman sijoituksista vastaavan johtajan Reima Rytsölän mukaan kirjanpitoarvo on hyvin lähellä käypää arvoa.

Varma ei kertonut kauppasummaa, kun se tiedotti myyneensä 50 prosenttia omistamistaan Saton osakkeista hollantilaiselle eläkesijoittaja APG:lle. Kaupan suuruusluokka on kuitenkin pääteltävissä Varman viime vuotta koskevan vuosikertomuksen tiedoista. Siellä Sato-omistuksen arvoksi todetaan 350 miljoonaa euroa. Kyse on kirjanpitoarvosta, mutta Varman sijoituksista vastaavan johtajan Reima Rytsölän mukaan kirjanpitoarvo on hyvin lähellä käypää arvoa.
Kuuntele juttu

Varma omisti Satosta ennen kauppaa 45,7 prosenttia. Kaupan myötä APG nousee Saton toiseksi suurimmaksi osakkeenomistajaksi 22,8 prosentin osuudella.

Rytsölän mukaan yksi syy kauppaan oli se, että Varma halusi keventää yli 40 prosenttiin kasvatettua omistusosuutta Satosta. Näin korkea omistusosuus on hänen mukaansa yleensäkin poikkeuksellista tämän tapaiselle sijoittajalle. Kyse on normaalista salkun hoidosta. ”Sato on pärjännyt tosi hyvin ja toivottavasti pärjää jatkossakin, kun olemme edelleenkin isoin omistaja. Päädyimme siihen, että tässä markkinatilanteessa olemme valmiita pienentämään omistusosuutta”, hän sanoo.

Markkinatilanteella Rytsölä viittaa siihen, että Saton arvo on kehittynyt hyvin ja osakkeille oli aitoa kysyntää. Kuka tahansa ostaja ei pysty tämän kokoluokan kauppaan.

Rytsölä ei kommentoi sitä, oliko osakepotille muita ostajaehdokkaita. Sato-sijoitusten tuottoprosenttiakaan hän ei sano. ”Jos katsoo Saton lukuja, niin kyllähän se on hyvin pärjännyt. Sekä tase että tulos ovat kasvaneet selvästi. Siinä mielessä se on ollut hyvä sijoituskohde”, hän sanoo.

Saton kaikkien osakkeiden myyntiä ei Rytsölän mukaan harkittu.

Varma on iso omistaja myös VVO:ssa 17 prosentin osakeomistuksella. Näiden osakkeiden myynti ei ole Rytsölän mukaan harkinnassa. Omistusosuus VVO:ssa ei ole läheskään yhtä iso kuin Sato-omistus ennen nyt tehtyä kauppaa.

Rytsölän mukaan Saton osakkeiden myynti ei viestitä sitä, että Varmalla olisi uudenlainen linja välilliseen asuntosijoittamiseen.”Katsomme avoimin mielin monenlaisia rakenteita. Olemme olleet erittäin tyytyväisiä sekä Satoon että VVO:hon sijoituskohteena. Ne ovat toimineet sinänsä rakenteena hyvin. Kyllä tämä liittyy kaikessa tylsyydessään enemmän tämmöiseen normaaliin salkunhoidolliseen toimenpiteeseen”, Rytsölä sanoo.

”Kiinnostava sijoituskohde”

APG Asset Management N.V. on hollantilainen työeläkevaroja hoitava yhtiö. Se edustaa 4,5 miljoonaa julkisen ja yksityisen sektorin työntekijää ja eläkkeensaajaa, mikä vastaa yli 30 prosenttia Alankomaiden kollektiivisesta eläkejärjestelmästä. Huhtikuun 2014 lopussa APG:n hallinnoima sijoitusvarallisuus oli yli 359 miljardia euroa.

”APG:n tavoitteena on ollut lisätä asunto-omaisuuttaan Euroopassa, erityisesti merkittävissä kasvukeskuksissa. APG on jo vuosia ollut merkittävä sijoittaja Alankomaiden asuntomarkkinoilla, ja teimme hiljattain kaksi sijoitusta Lontoon asuntomarkkinoille. Sato on meille kiinnostava sijoituskohde. Helsingin pääkaupunkiseudun suotuisa väestökehitys tukee Saton omistamien asuntojen kysyntää myös tulevaisuudessa”, APG:n kiinteistösijoituksista Euroopassa vastaava johtaja Robert-Jan Foortse toteaa Varman tiedotteessa.

Saton omistuksessa on noin 24 000 vuokra-asuntoa Suomessa ja Pietarissa. Varman tiedotteen mukaan Saton asunto-omaisuuden käypä arvo on noin 2,4 miljardia euroa, ja yhtiön tavoitteena on 4,0 miljardin euron asunto-omaisuus vuoteen 2020 mennessä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Saton hollantilaisille myydyn osakepotin arvo 170 miljoonaa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat