Tyhjillään olevien Ara-vuokra-asuntojen määrä kasvoi rajusti

Vähintään kaksi kuukautta tyhjillään olleita Ara-vuokra-asuntoja oli koko maassa 6800 vuoden 2013 lopulla. Määrä lisääntyi 25 prosentilla edellisvuoteen verrattuna. Samalla tyhjien asuntojen osuus Ara-kannasta nousi 1,3 prosentista 1,6 prosenttiin. Tiedot perustuvat Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (Ara) asuntomarkkinakatsaukseen, jota varten tehtyyn kyselyyn vastasi 282 kuntaa Manner-Suomen 304 kunnasta.

Vähintään kaksi kuukautta tyhjillään olleita Ara-vuokra-asuntoja oli koko maassa 6800 vuoden 2013 lopulla. Määrä lisääntyi 25 prosentilla edellisvuoteen verrattuna. Samalla tyhjien asuntojen osuus Ara-kannasta nousi 1,3 prosentista 1,6 prosenttiin. Tiedot perustuvat Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (Ara) asuntomarkkinakatsaukseen, jota varten tehtyyn kyselyyn vastasi 282 kuntaa Manner-Suomen 304 kunnasta.

Määrällisesti eniten Ara-asuntoja oli tyhjänä Rovaniemellä (369 asuntoa) ja Kemissä (320). Jyväskylässäkin oli tyhjillään 242 sosiaalista vuokra-asuntoa, Tampereella 147 ja Turussa 140, mutta Ara-kantaan suhteutettuna tyhjiä asuntoja oli vain 0,6-1,5 prosenttia. Suhteellisesti eniten tyhjiä Ara-asuntoja oli Hämeenkoskella, Karijoella, Luhangassa, Pyhärannassa ja Säkylässä, jossa vähintään kolmasosa kunnan Ara-asunnoista oli tyhjänä.

Tyhjien asuntojen ongelma keskittyy väestöltään väheneville paikkakunnille. Ongelmaa esiintyy muissakin kunnissa, joiden tuettu vuokra-asuntokanta ei vastaa kysyntää. 16 kunnassa oli Ara-asunnoista tyhjänä yli 20 prosenttia.

Asunnot väärän kokoisia

Ara-asuntojen koko vastaa heikosti markkinoiden kysyntään. Huoneistojakauman sopivuutta suhteessa kysyntään on katsauksessa tarkasteltu kaavamaisesti jakamalla yhden hengen ruokakunnat yksiöihin ja vastaavasti isommat ruokakunnat isompiin asuntoihin. Yksiöistä oli alitarjontaa (-45 %), mutta kaksioista (+92 %) ja kolmioista (+115 %) oli selvää ylitarjontaa. Isommista asunnoista (4h +) taas oli alitarjontaa (-27 %).

Normaaleista Ara-vuokra-asunnoista on yksiöitä 18 prosenttia, kaksioita 50, kolmioita 25 ja neljän huoneen tai sitä suurempia asuntoja 7 prosenttia. Aikaisempina vuosina huoneistojakauma vastasi kohtuullisen hyvin kysyntään, mutta tilanne on muuttunut olennaisesti yhden hengen talouksien voimakkaan kasvun myötä. Vuonna 2013 yhden hengen hakijoiden määrä ylitti ensimmäisen kerran 60 prosentin rajan. Määrä on lisääntynyt sekä kasvavissa että taantuvissa kunnissa.

Ara-indeksillä tarkastellen kuntien vuokramarkkina oli kireä neljässä kunnassa. Ara-asuntokannasta oli näiden kuntien alueella 31 prosenttia ja väestöä 1,1 miljoonaa. Melko kireä markkinatilanne oli 12 kunnassa (Ara-asunnoista 9 %). Tasapainossa Ara-asuntojen markkinatilanne oli 40 kunnassa ( Ara-asunnoista 26 prosenttia). Lievää ylitarjontaa oli 89 kunnassa (Ara-asunnoista 21 %) ja ylitarjontaa peräti 132 kunnassa (Ara-asunnoista 12 %).

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tyhjillään olevien Ara-vuokra-asuntojen määrä kasvoi rajusti”

Jätä kommentti