Varovaisuus leimaa rakennusalan työllistämisaikeita

Rakennusalan työnantajat aikovat rekrytoida väkeä hyvin varovaisesti kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä, kertoo Manpowerin työmarkkinabarometri. Alan työllistämisaikeiden indikaattori oli nippa nappa plussalla, +2. Työllistämisnäkymät ovat heikentyneet edelliseen vuosineljännekseen verrattuna selvästi, sillä indikaattori on laskenut peräti 32 prosenttiyksikköä. Se on eniten kaikista aloista. Rekrytointiaikeet ovat kuitenkin pysyneet suhteellisen vakaina verrattuna samaan ajankohtaan viime vuonna.

Myös kaivostoiminnassa ja louhinnassa työnantajat ovat varovaisesti liikkeellä työmarkkinoilla heinä-syyskuussa. Alan työllistämisaikeet heikkenivät selvästi alkuvuodesta, ja viime vuodestakin laskua on 10 prosenttiyksikköä.

Teollisuus sen sijaan ennakoi rekrytoivansa selvästi innokkaammin kuin alkuvuonna. Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna työllistämisaikeet ovat voimistuneet 11 prosenttiyksikköä. Myös viime vuoteen verrattuna rekrytointiaikomukset ovat lisääntyneet selvästi, eniten kaikista aloista.

Työllistämisaikeiden indikaattori saadaan, kun henkilöstömääränsä lisäämistä suunnittelevien työantajien prosenttiosuudesta vähennetään henkilöstömääränsä vähentämistä suunnittelevien työnantajien prosenttiosuus.

Pohjois-Suomessa harmaat näkymät

Suomalaiset työnantajat arvioivat lisäävänsä jonkin verran henkilökunnan määrää heinä-syyskuussa. Työnantajista 12 prosenttia arvioi lisäävänsä henkilökunnan määrää. Kuusi prosenttia ennustaa vähentävänsä henkilökuntaa, ja 81 prosenttia uskoo tilanteen pysyvän ennallaan.

Kaikkien alojen työllistämisaikeiden indikaattori on +6. Eniten aikoo rekrytoida tukku- ja vähittäiskauppa. Eri alojen työllistämisaikeet ovat heikentyneet yhteensä kolme prosenttiyksikköä verrattuna toiseen vuosineljännekseen. Viime vuoteen verrattuna näkymät ovat pysyneet melko vakaina.

Myönteisimmät työllistämissuunnitelmat ovat Etelä-Suomen työnantajilla. Myös Itä-Suomessa yritysten aikomuksena on rekrytoida, Länsi-Suomessa työantajat ovat varovaisemmin liikkeellä. Sen sijaan Pohjois-Suomessa työnantajat odottavat työmarkkinoiden pysyvän heikkona.

Länsi- ja Etelä-Suomessa työllistämisaikeet ovat voimistuneet verrattuna vuoden 2013 kolmanteen vuosineljännekseen.

Manpowerin työmarkkinabarometri toteutetaan neljännesvuosittain. Tuoreimpaan barometriin vastasi 620 julkista ja yksityistä työnantajaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Varovaisuus leimaa rakennusalan työllistämisaikeita”

Vastaa