Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusteollisuus: Rakennusliiton lakko ampuu ohi maalin

Rakennusteollisuus RT pitää Rakennusliiton julistamaa lakkoa valitettavana ja väärin suunnattuna. Rakennusteollisuuden työmarkkinajohtaja Tapio Kari muistuttaa, että Rakennusteollisuus tai rakennusalan työnantajat eivät päätä eläkeiän nostamisesta, vaan joutuvat tässä sijaiskärsijäksi.

Rakennusteollisuus RT pitää Rakennusliiton julistamaa lakkoa valitettavana ja väärin suunnattuna. Rakennusteollisuuden työmarkkinajohtaja Tapio Kari muistuttaa, että Rakennusteollisuus tai rakennusalan työnantajat eivät päätä eläkeiän nostamisesta, vaan joutuvat tässä sijaiskärsijäksi.

Rakennusliitto on ilmoittanut julistavansa kaikki rakennusalan työt lakkoon 22.8.2014 kahden tunnin ajaksi. Rakennusliitto kertoo haluavansa ilmaista poliittisella työtaistelulla vastustavansa aikeita nostaa vanhuuseläkkeen alaikärajaa.

”Rakennusliitolla on täydet mahdollisuudet vaikuttaa eläkeikää koskeviin päätöksiin oman keskusjärjestönsä SAK:n kautta. SAK:n edustajat istuvat niissä pöydissä, joissa päätöksiä tehdään. Vaikeistakin asioista pitää voida keskustella ilman tällaisia ylilyöntejä”, Kari toteaa.

Karin mielestä olennaista on kehittää keinoja, joilla voidaan edistää henkilöstön jaksamista rakennusalalla. Esimerkiksi tänä kesänä valmistui työmarkkinajärjestöjen yhteinen hanke, jolla pyritään levittämään laajalti yritysten käyttöön henkilöstön työhyvinvointia parantavia hyviä käytäntöjä.

RT:n mukaan rakennusalalla toimivista työntekijöistä lähes kaksi kolmasosaa (64 %) kokee, että pystysi terveytensä puolesta todennäköisesti jatkamaan nykyisessä työssään eläkeikään saakka. Tieto käy ilmi Rakennusalan työilmapiiri ja henkilöstön hyvinvointi 2011 -raportista. Työterveyslaitos toteutti hankkeen Rakennusteollisuus RT:n ja Rakennusliiton aloitteesta.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Rakennusteollisuus: Rakennusliiton lakko ampuu ohi maalin”

  1. Kari puhuu asian vierestä. Yksittäiset työnantajat eivät päätä duunareiden eläkeiän nostamisesta, mutta johtajiaan he suorastaan komentavat eläkkeelle. RT:n puheenjohtajan firmassa CRH:ssa eläkkeelle joutuu jo 60-vuotiaana. Saman ikäisenä on RT:stä jouduttu lähtemään toimitusjohtajan paikaltakin. Yhtä tylyä on meno pörssiyrityksissä. Lemminkäinen Talon toimitusjohtaja lähti joku vuosi sitten eläkkeelle 58-vuotiaana, kun ei enää jaksanut. Nyt hän jaksaa sitäkin paremmin kilpailijan hallituksessa eli lepo kannatti.

    Johtajien irtisanomiset ovat sitten asia erikseen. Niissä ei ikää katsota.

    Ainoa jota ei tunnuta saatavan eläkkeelle ollenkaan on YIT:n Reino Hanhinen. Ensin hänet runattiin jatkamaan toimitusjohtajana vielä yli kuusikymppisenä ohi sovitun eläkeiän, ja äskettäin hänet houkuteltiin takaisin yhtiön hallituksen puheenjohtajaksi yli seitsemänkymppisenä.

    Johtaja-Reiskalle on toki maksettu näistä vapaa-ajan uhrauksista hieman toista palkkaa rakentaja-Reiskoille ja eläkkeessäkin Suomessa on johtajilla vain taivas kattona – ilmeisesti ainoana maana Euroopassa, vaikka yhteisistä eläkerahoista puhutaankin.

    Miksi näin? Siksi että EK:n ja ammattiyhdistysliikkeen johtajat ovat näin keskenään sopineet ja nauttivat itse järjestelmän tuloksista. Tämä näkyy muuten myös Ay-johtajien hulppeissa eläkkeissä ja aikaisissa eläkkeelle jäämisissä. Ay-liikkeen jäsenille on varattu vain maksajan rooli. Tyytymättömyyttäänkään he eivät voi vapaasti itse osoittaa vaan sekin on johtajien määräämää sokeaa laumatoimintaa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat