Kokeile kuukausi maksutta

Suomi on kärkimaa BIMin hyödyntämisessä

”Rakennetun ympäristön SHOK-yhtiön RYM Oy:n juuri päättynyt monitieteinen PRE-tutkimusohjelma vahvistaa Suomen asemaa tietomallintamisen tutkimuksen ja käyttöönoton kärkimaana maailmassa”, toteaa Liverpoolin yliopiston professori Arto Kiviniemi. Mallintamisen avulla voidaan saada radikaalia kohennusta rakentamisen laatuun, tuottavuuteen ja asiakaspalveluun.

"Rakennetun ympäristön SHOK-yhtiön RYM Oy:n juuri päättynyt monitieteinen PRE-tutkimusohjelma vahvistaa Suomen asemaa tietomallintamisen tutkimuksen ja käyttöönoton kärkimaana maailmassa", toteaa Liverpoolin yliopiston professori Arto Kiviniemi. Mallintamisen avulla voidaan saada radikaalia kohennusta rakentamisen laatuun, tuottavuuteen ja asiakaspalveluun.
Kuuntele juttu

Vuosina 2010-2014 toteutettuun PRE-ohjelmaan (Built Environment Process Re-engineering) osallistui 37 yritystä ja 6 tutkimuslaitosta. Tekesin tuella ne panostivat yhteensä noin 21,8 miljoonaa euroa uusien tietomallipohjaisten (BIM = Building Information Management) toimintatapojen ja liiketoimintamallien kehittämiseen.

Kansainvälisen tutkimuksen näkökulmasta merkittävimmät tulokset on Kivinimen arvion mukaan saavutettu Senaatti-kiinteistöjen koordinoimassa ModelNova-työpaketissa. Yhteistyössä Helsingin yliopiston käyttämistieteen laitoksen ja Aalto-yliopiston SimLabin kanssa luotiin solmutyöskentelyyn perustuva vuorovaikutteinen toimintamalli, jonka avulla tietomallintamista voidaan hyödyntää tehokkaasti kiinteistöjen rakennuttamisen, suunnittelun ja rakentamisen tärkeimmissä vaiheissa.

Kiviniemi nostaa ohjelman tieteellisessä arviossaan esille myös Teklan ja Aalto-yliopiston yhteistyönä kehitetyn DRUM-konseptin tietomallien verkossa tapahtuvaan hajautettuun hallintaan ja tiedonsiirtoon. Maailmanlaajuisesti uraauurtavan tutkimuksen avulla Tekla on ottanut johtavan roolin kansainvälisessä Open BIM –kehitystyössä.

Kansallisesti merkittävimmät PRE-tulokset liittyvät Kiviniemen mukaan tietomallintamisen käyttöönoton edistämiseen infra-alalla. Tätä varten Suomessa on kehitetty InfraModel-formaatti avoimeen tiedonsiirtoon ja valmisteilla ovat yleiset infra-alan tietomallivaatimukset.

Tietomallintamisen hyödyntämistä kiinteistöjen käytössä ja ylläpidossa on tutkittu vähän niin PRE-ohjelmassa kuin BIM-tutkimuksissa yleensäkin eri puolilla maailmaa. Koska potentiaaliset hyödyt ovat tällä osa-alueella kuitenkin erittäin suuret, Kiviniemi ehdottaa laajapohjaisen Asset Information Management –tutkimusohjelman käynnistämistä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Suomi on kärkimaa BIMin hyödyntämisessä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat